השפעת משך ועוצמת הפעילות הגופנית על ירידה במשקל בנשים לא פעילות הלוקות בעודף משקל (JC 402 – כולל שאלת השתלמות)


ג’ורנאל קלאב, מגזין 402: מחקר מחקר המתפרסם ב-JAMA בודק את השפעת משטרי אימון השונים במשכם ובעוצמתם על הירידה במשקל ועל הכושר הגופני בנשים עם עודף משקל.


ההערכה היא שכשני שליש מהבוגרים בארה”ב לוקים בעודף משקל. השמנת יתר קשורה להארעות גבוהה יותר של מחלות כרוניות כמו מחלות קרדיו-וואסקולריות, סוכרת וסרטן.

פעילות גופנית היא אחד השינויים הנדרשים באורח החיים של הלוקים בעודף משקל. פעילות גופנית מגבירה את הירידה במשקל לטווח קצר כאשר היא משולבת עם שינויים בתזונה. פעילות גופנית היא גם אחד המנבאים החזקים לירידה במשקל לזמן ממושך.

אולם, עדיין לא נקבע, מהו משטר האימונים אשר יוביל לירידה הממושכת ביותר במשקל. בגלל חוסר הבהירות הקיימת בנושא זה, פורסמו מספר המלצות מטעם ארגוני בריאות שונים.

ה-CDC בשילוב הקולג’ האמריקאי לרפואת ספורט ממליצים על חצי שעה לפחות, של אימון מתון במשך רוב ימות השבוע. כלומר כ-150 דקות בשבוע. לעומת זאת המכון לרפואה Institute of Medicine, ממליץ על פעילות במשך שעה ברוב ימות השבוע כדי לשמור על המשקל.

למרות שלאחרונה פורסם שאין הבדל מובהק בירידה במשקל לאחר 12 שבועות של אימון במשך שעה לעומת אימון במשך חצי שעה, עדיין חסרים מחקרים נוספים, ממושכים ואקראיים אשר יקבעו את השפעת משך האימון על הירידה במשקל. זאת למרות תוצאותיהם של מחקרים קצרים שנמשכו פחות מחצי שנה, אשר הראו, שכמות האנרגיה המושקעת באימון, משפיעה על הירידה במשקל יותר מאשר עוצמתו… מכל מקום עדיין נדרשים מחקרים ארוכי טווח יותר כדי לתמוך בטענה זאת.

מחקר זה בא אפוא לבדוק את השפעת משטרי אימון השונים במשכם ובעוצמתם על הירידה במשקל ועל הכושר הגופני של נשים עם עודף משקל במשך שנה שלמה.

כ-200 נשים השתתפו במחקר, כאשר מבחינת עודף המשקל, נע ערך ה-BMI מ-27 ועד 40. המשתתפות כולן מיעטו בפעילות גופנית בטרם המחקר, כלומר פעילותם הגופנית לא עלתה על 20 דקות במשך 3 ימים בשבוע.

במהלך המחקר, השתתפו הנשים בתוכנית טיפולית קוגנטיבית המיועדת לסייע בירידה במשקל. הצריכה הקלורית ביום, עפ”י תוכנית הדיאטה נעה בין 1200 ל-1500 קילו קלוריות ביום וכמות השומן במזון נעה בין 20 ל-30 אחוזים.

המשתתפים חולקו אקראית לאחת מארבע קבוצות עם משטרי אימון אשר היו שונים בעוצמתם (כלומר פעילות נמרצת לעומת פעילות מתונה), ובמשכם (כלומר אימון ממושך או אימון קצר).

הירידה הממוצעת במשקל היתה כ-9 ק”ג במשך שנה בקבוצת האימון הנמרץ והממושך, קצת מתחת לזה, ירידה של 8 ק”ג, בקבוצת האימון המתון אך ממושך. ושני המשטרים האחרים, אימון קצר ונמרץ או אימון קצר ומתון הביאו לירידה של 6 עד 7 ק”ג במשך שנה. למרות זאת, לא עוצמת האימון ולא משכו משפיעים בצורה מובהקת סטטיסטית על ההבדל בירידה במשקל בין הקבוצות השונות.

סיבולת הלב ריאה וגם צריכת החמצן עלו בכל הקבוצות. גם כאן לא היתה השפעה מובהקת סטטיסטית של משך ועוצמת האימון על ההבדלים בסיבולת הלב ריאה בין הקבוצות השונות.

כאשר נבדקו מדדי ה-BMI וסיבולת הלב ריאה עפ”י דיווחי המשתתפים על משך הפעילות השבועית שלהם, בלא קשר למשטר האימונים בו השתתפו, התברר שככל שמשך זמן זה היה ארוך יותר כך הירידה במשקל היתה גדולה יותר וסיבולת הלב ריאה היתה טובה יותר.

ברור שהפעילות הגופנית הינה מרכיב חשוב בשינויים ההתנהגותיים הנדרשים כדי לאבד משקל עודף, אולם משך הפעילות האופטימלי עדיין לא ידוע.

ממחקר זה עולה שכמות גדולה יותר של פעילות גופנית הביאה לירידה במשקל של 10 אחוזים בעוד כמות קטנה יותר של פעילות הביאה לירידה של 8 אחוזים, אך הבדל זה לא היה מובהק סטטיסטית. מחקרים קודמים שנמשכו פחות מחצי שנה הראו שאין קשר בין עוצמת האימון הגופני לבין הירידה במשקל. בניגוד למחקרים קודמים, מחקר זה שילב דיאטה מפוקחת בנוסף לפעילות גופנית ונמשך שנה. וגם כאן התגלה שעוצמת הפעילות הגופנית לא השפיעה על הירידה במשקל.

המחברים מסכמים שלפי תוצאותיהם ניתן להמליץ ללוקים בעודף משקל על פעילות בעוצמה מתונה הנמשכת יותר מ-150 דקות בשבוע, ובמידת האפשר ניתן גם לאמץ את המלצת המכון לרפואה אשר מדריך לפעילות של 60 דקות ביום לפחות.

Effect of Exercise Duration and Intensity on Weight Loss in Overweight, Sedentary Women , John M. Jakicic, JAMA. 2003;290:1323-1330.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גברים בסיכון גבוה יותר מנשים לפתח סיבוכים משנית לסוכרת (J Epidemiol Community Health)

    גברים בסיכון גבוה יותר מנשים לפתח סיבוכים משנית לסוכרת (J Epidemiol Community Health)

    בגברים סיכון מוגבר להתפתחות מספר סיבוכים משנית לסוכרת מסוג 1 או סוכרת מסוג 2 לעומת נשים, כולל סיכון גבוה פי 1.5 למחלות לב וכלי דם, מחלת כליות וגפה תחתונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Epidemiology & Community Health. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השכיחות העולמית של סוכרת דומה בגברים ובנשים; עם […]

  • דיאטה ים תיכונית מלווה בתוחלת חיים ארוכה יותר בנשים (JAMA Netw Open)

    דיאטה ים תיכונית מלווה בתוחלת חיים ארוכה יותר בנשים (JAMA Netw Open)

    בנשים שהקפידו בצורה ההדוקה ביותר על דיאטה ים תיכונית נרשמה ירידה של 20% בסיכון לתמותה מוקדמת, בהשוואה לאלו שקיבלו בחירות תזונתיות אחרות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מבית הספר לרפואה בהרווארד שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. כאשר החוקרים ביקשו להבין כיצד דיאטה עשויה להשפיע על גוף הנשים להארכת תוחלת החיים שלהן, הם מצאו פחות […]

  • נוקשות עורקים עשויה לנבא סיכון לגלאוקומה (Am J Ophthalmol)

    נוקשות עורקים עשויה לנבא סיכון לגלאוקומה (Am J Ophthalmol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology עולה כי נוקשות עורקים מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין נוקשות עורקים ובין גלאוקומה, לצורך כך הם כללו 4,713 משתתפים (גיל ממוצע של 66 שנים, 58% גברים) ללא מחלה עינית בתחילת המחקר בין אפריל 2021 ועד נובמבר 2012. הערכת […]

  • עליה בשכיחות אירועים מוחיים במבוגרים צעירים בגיל העמידה בשנים האחרונות (MMWR)

    עליה בשכיחות אירועים מוחיים במבוגרים צעירים בגיל העמידה בשנים האחרונות (MMWR)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Morbidity and Mortality Weekly Report עולה כי שיעורי הימצאות אירוע מוחי עלו בלמעלה מ-15% בקרב מבוגרים עד גיל 65 שנים בארצות הברית. מומחים מהמרכז לבקרת מחלות ומניעתן מסבירים כי אירוע מוחי הינו גורם מוביל לתחלואה בארצות הברית והיה הגורם החמישי בשכיחותו לתמותה בשנת 2021. במחקר הנוכחי הם בחנו את שיעורי […]

  • תוכנה מבוססת בינה מלאכותית לפענוח תפקודי ריאות משפרת דיוק אבחנתי (Am J Respir Crit Care Med)

    תוכנה מבוססת בינה מלאכותית לפענוח תפקודי ריאות משפרת דיוק אבחנתי (Am J Respir Crit Care Med)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס מטעם ה-American Thoracic Society International Conference עולה כי תוכנה המבוססת על בינה מלאכותית לפענוח עקומות תפקודי ריאות הובילה לקביעת אבחנות בצורה מדויקת יותר ע”י רופאי משפחה. החוקרים מסבירים כי רופאים משפחה לעיתים קרובות אינם חשים בנוח להשלים ולפענח בדיקת תפקודי ריאות לאור העדר הכשרה וניסיון מספקים. במחקר הנוכחי הם ביקשו […]

  • השמנה של ההורים מלווה בסיכון מוגבר למחלת כבד שומני בצאצאים (מתוך כנס ה-DDW)

    השמנה של ההורים מלווה בסיכון מוגבר למחלת כבד שומני בצאצאים (מתוך כנס ה-DDW)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ה-Digestive Disease Week עולה כי השמנה של ההורים מלווה בסיכון גבוה כמעט פי שלוש למחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית בצאצאים בגיל צעיר, כאשר כל עליה של 5 ק”ג/מ2 במדד מסת גוף אימהי לוותה בעליה של 55% בסיכון ל-MASLD (או Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease) ובמקרים בהם שני ההורים סבלו […]

  • משלב סוכרת ומחלת עורקים כלילית מלווה בסיכון מוגבר לדמנציה (Eur J Prev Cardiol)

    משלב סוכרת ומחלת עורקים כלילית מלווה בסיכון מוגבר לדמנציה (Eur J Prev Cardiol)

    בקרב חולים הסובלים הן מסוכרת והן ממחלת עורקים כלילית תועד סיכון מוגבר משמעותית לדמנציה, בעיקר דמנציה וסקולארית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת מלווה בסיכון מוגבר למחלה קרדיווסקולארית טרשתית, כולל מחלת עורקים כלילית. בחולים עם סוכרת ומחלת עורקים כלילית סיכון גבוה יותר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה