סטרואידים פוטנטיים מאוד בתמיסות מקומיות עשויים לשמש כטיפול קו-ראשון היעיל ביותר בחולים עם פסוריאזיס רובדית כרונית של הקרקפת, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה, שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology.
לדברי החוקרים, למרות מגוון אפשרויות טיפול מקומי, ישנן עדויות נרחבות עבור מספר אפשרויות מצומצם בלבד. אפשרויות אלו כוללות את Clobetasol Propionate, תכשיר סטרואיד פוטנטי מאוד, לאחריו הסטרואיד הפוטנטי Betamethasone Dipropionate, והאנאלוג לוויטמין D3, Calcipotriol. כמו כן, שילוב Calcipotriol עם סטרואיד פוטנטי עשוי להיות יעיל יותר ממתן סטרואיד פוטנטי בלבד.
טיפולים אחרים, דוגמת שמפו מבוסס-זפת עם חומצה סליצילית לא הדגים תועלת מספקת בכדי לשמש כטיפול קו-ראשון.
הסיכוי לאטרופיה עורית עקב טיפול בסטרואידים לא נלקחה בחשבון והחוקרים קוראים לבחון את הנושא במחקרים עתידיים.
הסקירה התבססה על 26 מחקרים אקראיים ומבוקרים שכללו למעלה מ-8,000 חולים בסה"כ. בהשוואה לפלסבו, הטיפול היעיל ביותר, Cobetasol Propionate, הביא לשיפור של 1.9 נקודות במדדי פסוריאזיס בסולם של שש נקודות בארבעה מחקרים, עם סך כולל של 788 חולים. הטיפול השני היעיל ביותר, Betamethasone Dipropionate, הביא לשיפור של 1.3 נקודות במדדי פסוריאזיס בשני מחקרים עם 712 משתתפים.
לתכשירי סטרואידים אחרים הייתה השפעה דומה, אך העדויות היו חלשות יותר מאחר שנבחנו במחקרים יחידים עם פחות משתתפים. אלו כללו את הסטרואידים הפוטנטיים מאוד, Amcinonide, Halcinonide ו-Fluocinolone Acetonide ואת הסטרואידים הפוטנטיים, Betamethasone Valerate, Betamethasone-17, 21-Dipropionate (עם חומצה סליצילית).
עם Calcipotriol חל שיפור של 0.6 נקודות במדד בן שש נקודות בשני מחקרים (457 חולים), אך תוצאות אלו היו הטרוגניות. לשילוב של Calcipotriol עם הסטרואיד Betamethasone Dipropionate הייתה השפעה גדולה יותר מפלסבו בשני מחקרים (854 חולים), אך תוצאות אלו היו גם כן הטרוגניות. מחקרים אלו הדגימו שיפור של 0.7 ו-1.5 נקודות בסולם של שש נקודות.
שני טיפולים אחרים, שמפו Ciclopirox Olamine וחומצה סליצילית, לא נמצאו יעילים יותר מפלסבו במחקרים קטנים.
טיפול מונותרפי בסטרואידים היה יעיל יותר ב-10% במדד בן שש נקודות, בהשוואה לטיפול מונותרפי בוויטמין D3. שילוב וויטמין D3 עם סטרואידים הביא לשיפור של 0.2 נקודות במדד בן שש נקודות, בהשוואה לסטרואידים בלבד.
המחקרים לא סיפקו מידע מספק להערכת הסיכון לאטרופיה עורית עקב טיפול בסטרואידים וכאמור, החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים לבחינת הסוגיה הנ"ל.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!