דלקת מפרקים שגרונית מהווה גורם סיכון לנפילות ופציעות (Arthritis Care & Research )

סיכון גבוה לנפילות חוזרות ולפציעות הקשורות בנפילה, כמו פגיעות ראש ושברים , בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (RA), כך עולה ממחקר שפורסם בArthritis    Care & Research-

החוקרים מדגישים  כי נפילות בחולי RA הן לא אקראיות- להיפך, הן ניתנות לחיזוי ויתכן שאף למניעה, בהנתן הערכה וטיפול יעילים  במספר גורמי סיכון. תכניות למניעת נפילות יכולות לכלול תרגילים לחיזוק שרירי הגפיים התחתונות ולשיפור היציבה, בשילוב עם תרופות מתאימות.  

הם  כותבים כי היסטוריה של נפילות אצל המטופל היא גורם החיזוי הרשי לנפילות נוספות, לכן צריך הרופא המטפל לשאול את מטופליו הסובלים מ -RA לגבי נפילות בכל פעם שהם מבקרים במרפאה. לדבריהם,  הסיכון לנפילות משולש לאחר הנפילה הראשונה במטופלים אלו. גורמי סיכון נוספים כוללים מפרקים נפוחים או רגישים, עייפות וכן שימוש בתרופות המיועדות לטיפול בחרדה , דכאון או בעיות שינה .
במחקר העוקבה הפרוספקטיבי נכללו למעלה מ-500 מטופלים מבוגרים, בני 18-88 (הגיל הממוצע היה 62) , כשכמעט שבעים אחוזים מהם היו נשים. המעקב ארך כשנה באמצעות שיחות טלפון ומילוי של לוח הזמנים של כל נפילה.

 כמעט 600 נפילות נרשמו במהלך המחקר וכ-36% מהמטופלים נפלו לפחות פעם אחת. שיעור היארעות של 1.11 נפילות לכל אדם היה דומה בקרב קבוצת אוכלוסיה ללא RA, בני 70 ומעלה. בגברים שנפלו פעם אחת, הסיכון לנפילות חוזרות היה גבוה מזה של נשים שנפלו פעם אחת.

הסיכון המוחלט לנפילה היה 23% במטופלים עם RA שלא נפלו בשנה שקדמה למחקר, ו-53% באלה שספגו נפילה בשנה שלפני. קצת פחות משני שלישים מ-356 המטופלים שנפלו במהלך המחקר טענו שהסיבלה לנפילה היתה קשורה ל -RA בגלל כאבי וחולשת פרקים , חולשת שרירים או התלקחות של המחלה. אצל רובם הנפילה אירעה בעת ששהו בביתם; רובם הצליחו להתאושש ולקום מהנפילה תוך פחות מעשר דקות .

למעלה ממחצית מהנפילות גרמו לפציעות, כאבים וחבורות בעיקר, וכשעשרה אחוזים מהן גרמו לשבר או לפגיעת ראש חמורה; 15% מהפציעות דרשו טיפול של רופא או מטפל וכ-9% דרשו פניה לחדר המיון .

החוקרים מסכמים כי נפילות הינן גורם שכיח לפגיעה ושברים במבוגרים הסובלים מדלקת פרקים שגרונית. החוקרים ממליצים לנהל מעקב נפילות רצוף באוכלוסיה זו ולהעריך את מצבם בכל ביקור במרפאה .

*Arthritis Care Res*. Published online February 22, 2013.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה