טיפול מונחה רמות BNP בחולי אי ספיקת לב כרונית (מתוך Archives of Internal Medicine)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון ה- Archives of Internal Medicine במרץ 2010, עולה כי שימוש ב- BNP (B-type natriuretic peptides) על מנת להנחות טיפול מתאים באי ספיקת לב כרונית מפחית תמותה כללית אך לא כמות אשפוזים.

החוקרים מסבירים כי קיימות עדויות לפיהן רמות BNP קשורות ביחס הפוך לחומרת אי ספיקת לב כרונית ולפרוגנוזה שלה.  כתוצאה מכך, מצויים בספרות מספר מאמרים שבדקו האם שימוש ב BNP כמנחה טיפול באי ספיקת לב עשוי לשפר את מהלך המחלה.  תוצאות המחקרים אינן עקביות, ועל כן עלה הצורך לבצע מטה-אנליזה שתקבע האם המידע הקיים עשוי לתת הנחיות מפורשות.

במחקר הנוכחי ביצעו החוקרים חיפוש של ניסויים מבוקרים עם בחירה אקראית (randomised controlled trials), אשר כללו יותר מ- 20 חולי מרפאות עם אי ספיקת לב כרונית מאובחנת, ושהשוו טיפול מונחה BNP מול טיפול רגיל.  בין הסיבות להוצאה מן המטה-אנליזה היו העדר שימוש ב- BNP, שימוש ב- BNP כגורם דיאגנוסטי או פרוגנוסטי, בדיקות של גורמים המשפיעים על BNP, והעדר שימוש בהתוויה של אי ספיקת לב כרונית.  בסופו של התהליך, 8 מאמרים נבחרו כמתאימים לניתוח (n=1,726).  משך המחקר הממוצע עמד על 16 חודשים.

מתוצאות המחקר עולה כי בקרב חולים בקבוצת הטיפול שהיה מונחה BNP, נצפו אחוזי תמותה נמוכים יותר מאשר בקבוצת הביקורת (סיכון יחסי relative risk [RR], 0.76; 95% CI  0.63-0.91; P = 0.003).  מידע משני מחקרים אפשר ניתוח עפ”י גיל, ולפיו נמצא יתרון משמעותי בהשוואה לקבוצת הביקורת בגילאים מתחת ל- 75 (סיכון יחסי, 0.52; 95% CI  0.33-0.82; P = 0.005), אך לא באלו מעל לגיל 75 (סיכון יחסי, 0.94; 95% CI  0.71-1.25; P = 0.70).  כמות אשפוזים מכל הסיבות וכן שרידות ללא אשפוזים לא היו שונים באופן משמעותי מקבוצת הביקורת.  עוד ניתוחים הראו כי בקבוצת הטיפול שהיה מונחה BNP, נעשו יותר התאמות תרופתיות, ויותר חולים הגיעו למינוני המטרה של חוסמי ביתא ומעכבי ACE, בהשוואה לקבוצת הביקורת.

החוקרים מסיקים כי טיפול מונחה BNP בחולי אי ספיקת לב כרונית מפחית תמותה כללית, אולם אינו מפחית כמות אשפוזים. ההשפעה המועילה עשויה להיות נעוצה בשימוש מוגבר בתרופות שיעילותן מוכחת.

החוקרים מציינים כי שלושה מחקרים עדיין נמשכים וממליצים על המשך מחקר בעתיד, זאת תוך הגדרת יעדים רחבים יותר ושימוש במאגרים גדולים יותר תוך ניתוחים זהירים עפ”י גיל, מין וגורמים קליניים מתאימים.

Arch Intern Med 2010; 170: 507-14

לידיעה ב NeLM

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה