קריטריוני Baveno VI עשויים להיות שיטה לא פולשנית וחסכונית להערכת דליות בסיכון גבוה בחולים עם שחמת Child-Pugh A, בהשוואה לאנדוסקופיה, כך על פי מחקר חדש שפורסם ב-Clinical Gastroenterology and Hepatology. למרות שאנדוסקופיה של מערכת העיכול העליונה היא תקן הזהב לאיתור דליות, הקריטריונים של Baveno VI כוללים נוקשות של הכבד וערכי ספירת טסיות כדי לשלול דליות בסיכון גבוה, מה שיכול לחסוך בעלויות.
"הקריטריונים של Baveno VI יכולים להפחית את הצורך באנדוסקופיות בחולים עם שחמת, אבל היה חשוב לברר אם הם גם חסכוניים", אמר המחבר בהראשי של המחקר, פרופ' עמנואל צוכציס, פרופסור להפטולוגיה באוניברסיטת קולג' לונדון. "הממצאים שלנו מאשרים שהיישום של קריטריונים אלה הוא חסכוני ביותר, ובהתחשב בעובדה שהם גם בטוחים, יש לשקול יישום נרחב שלהם", הוסיף.
על בסיס Baveno VI, ניתן להימנע מבדיקה אנדוסקופית בחולים עם מחלת כבד כרונית מתקדמת מפוצה ושחמת Child-Pugh A שספירת טסיות הדם היא גבוהה מ-150,000/mm3 ונוקשות כבד נמוכה מ-20 kPa. בנוסף, קריטריונים מורחבים של Baveno VI הציעו ערכי חיתוך אופטימליים כדי למנוע אפילו יותר אנדוסקופיות – בערכי טסיות של מעל 110,000/mm3 ונוקשות כבד של מתחת ל-25 kPa.
מחקרים קודמים מצביעים על כך שהקריטריונים המורחבים יכולים למנוע מספר כפול של אנדוסקופיות, כתבו המחברים, עם סיכון להחמצת דליות בסיכון גבוה ב-1.6% מהמטופלים עם הקריטריונים ו-0.6% ממשתתפי המחקר. שני סוגי הקריטריונים אושרו בקבוצות גדולות של חולים עם שחמת מפוצה מאטיולוגיות שונות.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!