ADHD

האם טיפול ב-Methylphenidate מעלה את הסיכון להפרעות קצב בילדים? (BMJ)

מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת BMJ, עולה כי טיפול ב- Methylphenidate, המשמש לעיתים קרובות לטיפול בהפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD), מלווה בסיכון מוגבר להפרעות קצב לב, בפרט בילדים וצעירים עם מחלת לב מולדת.

החוקרים אספו נתונים אודות ילדים וצעירים שטופלו ב- Methylphenidate ואירועים קרדיווסקולאריים ממערכת הביטוח הרפואי הארצי בדרום קוריאה בתקופה שבין 2008-2011. הם התבססו על סדרת מקרים עם בקרה-עצמית, כאשר זיהו את כל החולים עד גיל 17 שנים עם לפחות תיעוד אחד של אבחנת ADHD.  כל החולים טופלו ב- Methylphenidate ואובחנו עם אירוע קרדיווסקולארי. אירועים קרדיווסקולאריים הוגדרו כהפרעות קצב, יתר לחץ דם, אוטם שריר הלב, אירוע מוחי איסכמי ואי-ספיקת לב.

לאחר מכן החוקרים השוו את הופעת אירועים קרדיווסקולאריים לפני ואחרי חשיפה ל- Methylphenidate עם הופעת אירועים אלו במהלך חשיפה לטיפול התרופתי. תקופות הסיכון סווגו כ-1-3 ימים, 4-7 ימים, 8-14 ימים, 15-28 ימים, 29-56 ימים ולמעלה מ-56 ימים לאחר התחלת הטיפול ב- Methylphenidate.

החוקרים זיהו 1224 משתתפים עם אירוע קרדיווסקולארי, כולל 864 הפרעות קצב, 396 מקרים של יתר לחץ דם, 52 מקרים של אוטם שריר הלב, 67 מקרים של אירוע מוחי איסכמי ו-44 מקרים של אי-ספיקת לב.

משך הטיפול הממוצע ב- Methylphenidate עמד על 0.5 שנים לכלל האירועים למעט אי-ספיקת לב, בה משך החשיפה הממוצע עמד על 0.3 שנים. הגיל החציוני בעת חשיפה ראשונה עמד על 11-13 שנים ובעת האירוע הראשון עמד על 11-13 שנים.

לאורך כל תקופות הסיכון, החוקרים זיהו עליה משמעותית בסיכון להפרעות קצב, עם יחס שיעור היארעות מתוקן של 1.61, שעלה ל-2.01 בימים 1-3 לאחר חשיפה ראשונית. הסיכון המוגבר לא נותר עוד מובהק לאחר 56 ימים מהתחלת הטיפול.

מניתוח לפי תתי-קבוצות עלה כי הסיכון להפרעות קצב היה גבוה יותר בחולים עם מחלת לב מולדת, בהשוואה לאלו ללא מחלה זו, עם יחס שיעורי היארעות של 3.49 לעומת 1.34.

החוקרים לא זיהו עליה כוללת בסיכון ליתר לחץ דם, אוטם שריר הלב, אירוע מוחי, או אי-ספיקת לב, על-רקע חשיפה ל- Methylphenidate. עם זאת, תועד סיכון מוגבר ליתר לחץ דם בימים 4-7 לאחר החשיפה, וזוהה סיכון מוגבר לאוטם שריר הלב בימים 8-14, 15-28 ו-29-56 לאחר החשיפה.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים על-מנת לאשר את תוצאות המחקר באוכלוסיות אחרות ולהבין את גורמי הסיכון לסיבוכים אלו.

BMJ. Published online May 31, 2016

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה