Neurologic Other

חשיפה לזיהום אוויר עשויה להביא לשינוי במבנה המוח

Stroke

מנתונים שפורסמו בכתב העת Stroke עולה כי חשיפה ארוכת-טווח לחומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר באוויר, גם ברמות נמוכות יחסית, מלווה בשינויים מבניים במוח דוגמת ירידה בנפח רקמת המוח, עליה באטרופיה ופתולוגיה וסקולארית בקשישים.

מחקר SNAC-K-MRI כלל קשישים ללא דמנציה שעברו בדיקת MRI בתחילת המחקר. בנוסף, משתתפים מתחת לגיל 78 שנין השלימו בדיקת MRI לאחר 6 שנים, בעוד שאלו בגילאי 78 שנים ומעלה השלימו את בדיקת ההדמיה לאחר 3 ו-6 שנים.

ב-457 משתתפים (גיל ממוצע של 70 שנים, 41% גברים) הושלמה הערכה של הנפח הכולל של רקמת המוח ונפח החדרים היפוקמפוס ואות מוגבר בחומר הלבן. החוקרים בחנו את החשיפה של המשתתפים לחומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר וקטן מ-10 מיקרומטר בין השנים 1990 ו-2010 על-בסיס כתובות המגורים.

ניתוח הנתונים כלל תקנון לגיל, מין, רמת השכלה, עישון, מצב סוציו-אקונומי והכנסה ממוצעת של משק הבית בשכונה.

בהשוואה למשתתפים עם חשיפה לרמות נמוכות יותר של חומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר, באלו שנחשפו לחומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר בהיקף גדול מ-8.5 מק”ג/מ3 וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר בהיקף של מעל 14.9 מק”ג/מ3 תועדה ירידה בנפח הכולל של רקמת המוח.

בהשוואה למשתתפים עם חשיפה לחומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר בהיקף קטן מ-8.7 מק”ג/מ3, באלו שנחשפו להיקף גדול מ-8.7 מק”ג/מ3 במהלך תקופת המעקב נרשמה התכווצות גדולה יותר של נפח רקמת המוח בכל שנה ועליה באות מוגבר בחומר הלבן.

לא תועדו קשרים משמעותיים בין חשיפה לחומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין השינויים השנתיים בנפחי מוח אחרים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי בקשישים עם חשיפה לרמות גבוהות של חומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר תועד נפח רקמת מוח קטן יותר, אטרופיה גלובאלית נרחבת יותר והצטברות ניכרת יותר של פתולוגיה וסקולארית עם הזמן.

Stroke, May 12, 2025

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך