ADHD

האם הפרעת קשב וריכוז של הגיל המבוגר אינה המשכית לילדות? (July 2016, JAMA)

מאת ד”ר אלינור בריסקין

בניגוד לאמונה הרווחת, הפרעת קשב וריכוז (ADHD) אינה בהכרח הפרעה הממשיכה באופן ישיר את אותה הפרעה מגיל הילדות. יתכן כי זו הפרעה נפרדת עם מהלך שונה. כך על פי שני מאמרים אשר פורסמו החודש ב JAMA.

במחקר אחד[1] השתתפו 5249 פרטים אשר היו חלק ממחקר העוקבה 1993 Pelotas Birth Cohort Study ונולדו בפלוטאס, ברזיל, בשנת 1993. מעקב על אנשים אלה בוצע בהגיעם לגילאים 18 או 19.

מבין המשתתפים, 393 מטופלים (8.9%) אובחנו עם ADHD בגיל 11, על פי הקריטיונים האבחנתיים של DSM-IV. רק 60 מטופלים (17.2%) המשיכו עם אבחנה זו בהגיעם לבגרות. בנוסף, 492 (12.2%) מטופלים אובחנו עם ADHD צעיר-מבוגר (young-adult ADHD) על פי DSM-V, אך רק ל-60 מהם (12.6%) ההפרעה התקיימה גם בילדות.

מחקר קודם[2] אשר פורסם ב American Journal of Psychiatry, עקב אחרי מטופלים עד גיל 38. במחקר זה נמצא כי ל 87% מהמבוגרים עם ADHD, לא היתה אבחנה של ADHD בילדות, ול- 85% מהמטופלים עם ADHD של הילדות הפרעה זו לא המשיכה בבגרות.

במחקר השני[3] בוצע מעקב על 2040 תאומים אשר נולדו באנגליה ובויילס בין השנים 1994-1995 וצורפו ל Environmental Risk Longitudinal Twin Study. במחקר זה, 247 מטופלים אובחנו עם ADHD של הילדות על פי DSM-IV, מתוכם 54 (21.9%) אובחנו עם ADHD בגיל 18 על פי DSM-V.

גורמים אשר היו קשורים מסיכוי יותר גבוה להישארות האבחנה בבגרות היו יותר סימפטומים בזמן האבחנה (OR 1.11) ו-IQ נמוך יותר (OR 0.98).

מבין 166 המבוגרים שאובחנו עם ADHD במחקר, 112 (67.5%) לא תאמו את קריטריוני האבחנה בילדות.

חלק מהחוקרים עדיין נזהר מלבשר כי ADHD אינה הפרעה נוירו-התפתחותית, והסביר את היעדר הקורלציה בין ADHD בשנות הילדות והבגרות בכך שלמרות שההפרעה היא כן נוירו-התפתחותית, בחלק מהמקרים יש התפתחות מאוחרת של ההפרעה (late onset), כאשר אחד הגורמים המשפיעים על גיל ההופעה היא הסביבה בה גר הילד.

חוקרים אחרים טוענים כי יתכן שמקרים אשר הוגדרו כמקרי ADHD חדשים במבוגרים, למעשה לא באמת היו חדשים, אלא שבתור ילדים היה קושי באבחנתם בשל היותם “Subthreshold ADHD”. בנוסף יתכן (ומחקרים קודמים הצביעו על) תת-דיווח במבוגרים אשר בתור ילדים אובחנו עם ADHD, ולעומת זאת דיווח יתר במבוגרים אשר בתור ילדים לא אובחנו עם ADHD.

עם כל זאת, המחקרים הללו מעניינים ויתרונם בכך שהם מחקרים אורכיים (longitudinal).

הם מעלים את הצורך במחקרים נוספים בנושא ADHD, ובפרט בנושא adult-onset ADHD.

לגבי הפרקטיקה היום יומית, מדגישים החוקרים כי אין למנוע ממטופלים טיפול ב- ADHD רק מפני ש DSM-V דורש גיל אבחון מוקדם יותר, יש להתייחס בזהירות לדיווח של מבוגרים  על תסמיני ADHD חדשים, וכן לחפש את המקרים של subthreshold ADHD.

Adult-Onset ADHD Not a Continuation of Childhood Disorder? (מדסקייפ)

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול תרופתי כנגד ADHD מלווה בהפחתת הסיכון לאובדנות ואשפוזים (JAMA Netw Open)

    טיפול תרופתי כנגד ADHD מלווה בהפחתת הסיכון לאובדנות ואשפוזים (JAMA Netw Open)

    חלק מהתרופות הסטימולנטיות המשמשות לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) מלוות בסיכון מופחת לאשפוזים מסיבות פסיכיאטריות ומסיבות לא-פסיכיאטריות ובסיכון מופחת לאובדנות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים אספו נתונים ממגוון מאגרי נתונים בשבדיה במטרה לזהות חולים בגילאי 16-65 שנים עם אבחנה של ADHD בין ינואר 2006 ועד דצמבר […]

  • טיפול ב- Methylphenidate מלווה בעליה קלה בסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    טיפול ב- Methylphenidate מלווה בעליה קלה בסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    טיפול ב-Methylphenidate מלווה בעליה קלה בסיכון לאירועים קרדיווסקולאריי במטופלים בתרופה לאורך למעלה משישה חודשים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי התבסס על נתונים ממאגר ארצי בשבדיה וכלל 26,710 חולים עם אבחנה של הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) בגילאי 12-60 שנים (גיל חציוני של 20 שנים) אשר קיבלו […]

  • עליה משמעותית במרשמים לטיפול ב-ADHD במהלך מגפת הקורונה (JAMA Psychiatry)

    עליה משמעותית במרשמים לטיפול ב-ADHD במהלך מגפת הקורונה (JAMA Psychiatry)

    היקף המרשמים לטיפול בתרופות להפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) עלה משמעותית בארצות הברית במהלך מגפת הקורונה, בפרט בקרב מבוגרים צעירים ונשים, כך עולה מתוצאות מחקר חתך חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. החוקרים התבססו על נתונים ממאגר National Prescription Audit Commercial Database, הכולל למעלה מ-94% מהמרשמים הניתנים באופן אמבולטורי. הם בחנו את ניפוקי המרשמים […]

  • מתבגרים וגברים צעירים עם קרטוקונוס בסיכון מוגבר ל-ADHD (מתוך JAMA Ophthalmol)

    מתבגרים וגברים צעירים עם קרטוקונוס בסיכון מוגבר ל-ADHD (מתוך JAMA Ophthalmol)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Ophthalmology מדווחים דר’ מרגריטה ספיר ושותפיה מהמרכז הרפואי שמיר בצריפין על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי קשר בין אבחנה של קרטוקונוס ובין הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (Attention/Deficit and Hyperactivity Disorder, או ADHD). החוקרים השלימו מחקר חתך רטרוספקטיבי שכלל 940,763 מתבגרים ומבוגרים בשירות צבאי בין ינואר 2011 ועד דצמבר 2021 […]

  • גורמי סיכון לאבחנה של ADHD במבוגרים (BMC Psychiatry)

    גורמי סיכון לאבחנה של ADHD במבוגרים (BMC Psychiatry)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת BMC Psychiatry עולה כי הפרעות פסיכיאטריות וטיפולים כנגד מחלות פסיכיאטריות מלווים בסיכון מוגבר משמעותית לאבחנה של הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (Attention Deficit/Hyperactivity Disorder, או ADHD) במבוגרים בארצות הברית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הכרת גורמי סיכון ל-ADHD עשויה לסייע באבחנה מוקדמת של הפרעת הקשב והריכוז; עם זאת, אין מחקרים רבים […]

  • לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר ל-ADHD בבנים ובבנות (Ann Epidemiol)

    לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר ל-ADHD בבנים ובבנות (Ann Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לידה לפני 38 שבועות הריון מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD או Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) בבנים ובבנות. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הסיכון ל-ADHD בקרב אלו שנולדו לפני שבוע 38 היריון ולבחון הבדלים אפשריים בין גברים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה