ADHD

אוניברסיטת בן גוריון: מחקר חדש חושף נתונים מפתיעים על הסיכון לפציעות בקרב ילדים עם לקויות התפתחותיות

בן גוריון
נתונים של יותר מ 325,000 ילדים המטופלים בכללית נבדקו במסגרת מחקר חדש שנערך באוניברסיטת בן-גוריון בנגב בשיתוף כללית והמרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין. מהמחקר עולה כי קיים סיכון מוגבר לפגיעות פיזיות בקרב ילדים עם הפרעות קשב וריכוז לעומת ילדים עם אוטיזם, זאת בהשוואה לילדים ללא הפרעה נוירו-התפתחותית.

פגיעות פיזיות מוגדרות כאחת מהסיבות המרכזיות לתחלואה ותמותה בקרב ילדים, אולם בקרב ילדים עם לקויות נוירו-התפתחותיות הסיכון גבוה אף יותר.

מחקר חדש שנערך על ידי פרופ' עידן מנשה, לאפידמיולוגיה, ביוסטטיסטיקה ומדעי בריאות הקהילה, והמרכז הלאומי ע"ש עזריאלי לחקר אוטיזם ונוירו-התפתחות באוניברסיטת בן-גוריון שבנגב, בשיתוף ד"ר דורית שמואלי, מומחית בנוירולוגיה ילדים ומנהלת תחום התפתחות הילד בכללית ופרופ' אביבה מימוני בלוך, מומחית בנוירולוגיה ילדים, מנהלת המכון להתפתחות הילד במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין, מבית קופ"ח כללית מצא לראשונה הבדלים משמעותיים בסוגי הפגיעות בקרב קבוצות ילדים אלו. ממצאי המחקר מפורסמים בימים אלה  בכתב העת המוביל JAMA Network Open.

ממצאי המחקר, שנערך על בסיס נתונים מקיפים של למעלה מ-325,000 ילדים מטופלי כללית, מצביעים על כך שילדים עם הפרעות קשב וריכוז (ADHD) מגיעים למיון יותר בשל פציעות מכל הסוגים וזאת בהשוואה לילדים ללא הפרעה נוירו-התפתחותית.  לעומת זאת, ילדים עם אוטיזם נוטים להגיע בשל פציעות מכל הסוגים בשכיחות דומה לילדים ללא הפרעה נוירו-התפתחותית. מעניין לציין שבחלוקה לפציעות ספציפיות, ילדים עם אוטיזם פונים פחות למיון בשל  פציעות אורתופדיות הצפויות לקרות יותר בסביבה החיצונית ויותר בשל פציעות  כמו כוויות, בליעה והשתנקות הצפויות לקרות יותר  בבית.

ד"ר דורית שמואלי, מנהלת תחום התפתחות הילד בכללית, מציינת "אחת הסיבות המרכזיות לכך היא הסיוע וההשגחה הנרחבת שמקבלים ילדים אשר נמצאים על הרצף האוטיסטי במסגרת מערכת החינוך בישראל, דבר אשר  מפחית את הסיכון לפגיעות במסגרת החינוכית".

 פרופ' עידן מנשה, מהמחלקה לבריאות הציבור ומהמכון הלאומי לאוטיזם באוניברסיטת בן-גוריון בנגב מסביר: "במערכת החינוך קיימת מודעות גבוהה לצרכים הייחודיים של ילדים עם אוטיזם וההשגחה המוגברת מצמצמת את החשיפה שלהם לסיכונים. לעומת זאת, בביתם, היכן שהפיקוח עשוי להיות פחות אינטנסיבי, אנו רואים שיעורים דומים של פגיעות כמו אלו של ילדים עם הפרעות קשב.  

"הממצאים מציבים אתגר משמעותי להורים ולמטפלים ומדגישים את הצורך בהעלאת מודעות לסכנות בסביבה הביתית והחינוכית". מוסיפה פרופ' אביבה מימוני בלוך, מנהלת המכון להתפתחות הילד במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין "עלינו למצוא דרכים לשלב בין עצמאותם של הילדים לבין יצירת סביבה בטוחה יותר. הדרכות ממוקדות להורים ולמטפלים, כמו גם התאמת סביבות הבית לצרכים של ילדים עם לקויות נוירו-התפתחותיות, יכולות למנוע פגיעות מסכנות חיים שדורשות שיקום כמו בלוינשטיין".

החוקרים מדגישים ש"המחקר הוא אפוא קריאה לפעולה עבור מקבלי החלטות במערכת הבריאות והחינוך. ממצאיו מספקים בסיס לפיתוח תוכניות מניעה מותאמות לקבוצות ילדים שונות. תוכניות כאלו יכולות להקטין את הסיכון לפציעות בקרב ילדים עם בעיות התפתחות ובכלל, ובכך יאפשרו לשפר את איכות חייהם ומשפחותיהם".

 יעל גולדפינגר| דוברות אוניברסיטת בן-גוריון

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה (High-Intensity Interval Training, או HIIT) תחת השגחה לאורך חמש שנים עשויים להפחית את הסיכון להידרדרות מהירה בקצב הפינוי הגלומרולארי המשוער בקשישים בגילאי 70-77 שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות היתרונות הבריאותיים הרבים של פעילות גופנית, אין […]

  • אחד מכל תשעה ילדים בארצות מאובחן עם ADHD (מתוך J Clin Child & Adolescent Psychology)

    אחד מכל תשעה ילדים בארצות מאובחן עם ADHD (מתוך J Clin Child & Adolescent Psychology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology עולה כי כאחד מכל תשעה ילדים בארצות הברית אובחן אי-פעם כלוקה בהפרעת קשב, ריכוז/היפראקטיביות (ADHD או Attention Deficit/Hyperactivity Disorder) נכון לשנת 2022. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ADHD הינה אחת ההפרעות הנוירו-התפתחותיות הנפוצות בילדים ומעדויות בנושא עולה כי מרשמים לטיפול תרופתי ב-ADHD זינקו […]

  • טיפול תרופתי כנגד ADHD מלווה בהפחתת הסיכון לאובדנות ואשפוזים (JAMA Netw Open)

    טיפול תרופתי כנגד ADHD מלווה בהפחתת הסיכון לאובדנות ואשפוזים (JAMA Netw Open)

    חלק מהתרופות הסטימולנטיות המשמשות לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) מלוות בסיכון מופחת לאשפוזים מסיבות פסיכיאטריות ומסיבות לא-פסיכיאטריות ובסיכון מופחת לאובדנות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים אספו נתונים ממגוון מאגרי נתונים בשבדיה במטרה לזהות חולים בגילאי 16-65 שנים עם אבחנה של ADHD בין ינואר 2006 ועד דצמבר […]

  • טיפול ב- Methylphenidate מלווה בעליה קלה בסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    טיפול ב- Methylphenidate מלווה בעליה קלה בסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    טיפול ב-Methylphenidate מלווה בעליה קלה בסיכון לאירועים קרדיווסקולאריי במטופלים בתרופה לאורך למעלה משישה חודשים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי התבסס על נתונים ממאגר ארצי בשבדיה וכלל 26,710 חולים עם אבחנה של הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) בגילאי 12-60 שנים (גיל חציוני של 20 שנים) אשר קיבלו […]

  • עליה משמעותית במרשמים לטיפול ב-ADHD במהלך מגפת הקורונה (JAMA Psychiatry)

    עליה משמעותית במרשמים לטיפול ב-ADHD במהלך מגפת הקורונה (JAMA Psychiatry)

    היקף המרשמים לטיפול בתרופות להפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) עלה משמעותית בארצות הברית במהלך מגפת הקורונה, בפרט בקרב מבוגרים צעירים ונשים, כך עולה מתוצאות מחקר חתך חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. החוקרים התבססו על נתונים ממאגר National Prescription Audit Commercial Database, הכולל למעלה מ-94% מהמרשמים הניתנים באופן אמבולטורי. הם בחנו את ניפוקי המרשמים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה