AMD

מה בין תוספי סידן ובין ניוון מקולארי גילי? (JAMA Ophthalmol)

במטופלים הנוטלים תוספי סידן במינון של למעלה מ-800 מ”ג ביום נרשמה עליה של כמעט כפליים בשיעורי האבחנה של ניוון מקולארי גילי (AMD או Age-related Macular Degeneration), בהשוואה לאלו שלא נטלו תוספים אלו, כך עולה מנתונים חדשים, שפורסמו במהלך חודש אפריל בכתב העת Ophthalmology.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות למעלה מ-3,100 משתתפים בסקר NHANES לשנים 2007-2008 בגילאי 40 שנים ומעלה, כולל 248 חולים עם ניוון מקולארי גילי שאובחנו באמצעות צילום של קרקעית העין. כל משתתף נשאל אודות צריכת תוספי סידן יומית וסותרי חומצה במהלך שלושים הימים שקדמו לגיוס למחקר.

החוקרים מצאו כי הסיכוי לאבחנת ניוון מקולארי גילי היה גבוה יותר במשתתפים שדיווחו על נטילת תוספי סידן במינון של 800 מ”ג ביום ומעלה. יחס הסיכויים עמד על 1.85 בקבוצה זו לאחר תקנון לגיל, מין, מוצא, הכנסה למשק בית, הרגלי עישון, צריכת אלכוהול, השמנה, היסטוריה של אוסטיאופורוזיס, ניתוח קטרקט, גלאוקומה, יתר לחץ דם, אירוע מוחי, מחלות לב והיפרליפידמיה.

הקשר הבולט ביותר תואר בקשישים עם יחס סיכויים מתוקן של 2.63 באלו בגילאי 68 שנים ומעלה. למעשה, לא תועד קשר בין אבחנת ניוון מקולארי גילי ובין צריכת סידן במשתתפים מתחת לגיל 68 שנים. הגיל הממוצע של המשתתפים עם ניוון מקולארי גילי במחקר עמד על 67.2 שנים, בהשוואה ל-55.8 שנים באלו ללא אבחנה זו.

החוקרים מציינים מספר מגבלות למחקר, כולל האפשרות לדיווח לא-מדויק על צריכת סידן מצד המשתתפים, כמו גם העדר קורלציה משמעותית בין תוספי סידן וריכוז הסידן בדם. בנוסף, המחקר התבסס על דיווחי תוספי סידן וצריכת סותרי חומצה ולא בחן צריכה תזונתית של סידן.

בעקבות הממצאים, החוקרים מזהירים רופאים מפני שינוי הרגלי הטיפול על-בסיס ממצאי המחקר הנוכחי, עד לפרסום מחקרים נוספים בנושא. עם זאת, על המטופלים להימנע מעישון ולהקפיד על דיאטה עתירת ירקות ירוקים ודגים.

JAMA Ophthalmol. Published online April 9, 2015

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה