AMD

לראשונה בארץ הושתלו תאי גזע עובריים אנושיים בחולה עם ניוון רשתית (הודעת הדסה)

הודעת הדסה

הניסוי פורץ הדרך עתיד לשנות את אופן הטיפול במחלות חשוכות מרפא

ניוון מקולרי הקשור בגיל (נמ”ג) מהווה את הסיבה השכיחה ביותר לעיוורון בעולם המערבי ופוגעת באופן קשה באיכות החיים של בני הגיל השלישי בכל רחבי העולם.

עד היום לא היה בנמצא טיפול יעיל למחלה, ולאחרונה – בהדסה, בכפוף לאישור משרד הבריאות, החולה הראשון בארץ עבר השתלת תאי פיגמנט של הרשתית במטרה להחליף את תאי הרשתית המתנוונים בחולים עם הגיל.

במחלת נמ”ג נפגע אזור המקולה של הרשתית שהינו חיוני לראיה חדה במרכז שדה הראיה ומאפשר פעולות יום יומיות כגון קריאה וזיהוי פרטים. בארה”ב  מאובחנים מידי שנה כ- 1.6 מיליון איש. הסיבה למחלה היא חוסר תפקוד ומוות תאי הפיגמנט של הרשתית המצויים מתחת לרשתית ותומכים בחיוניותה ותפקודה. תאי גזע עובריים אנושיים, היכולים להתרבות במעבדה ללא הגבלה ולהבשיל לכל תא בגוף האדם, יכולים לשמש כמקור בלתי נדלה של תאי פיגמנט בריאים של הרשתית לצורך השתלה וחידוש שכבת תאי הפיגמנט בחולי נמ”ג. מטרת ההשתלה היא לעצור או להאט את התקדמות המחלה והפגיעה בראיה. 

קבוצות המחקר של פרופ’ בנימין ראובינוף, מנהל מרכז הדסה לחקר תאי גזע עובריים אנושיים ומנהל מחלקת נשים ויולדות בהדסה עין כרם, ופרופ’ אייל בנין מנהל המרכז למחלות ניוון רשתית ומקולה במחלקת עיניים בהדסה, משתפות פעולה למעלה מעשור על מנת לפתח את התנאים להבשלת תאי גזע עובריים לתאי פיגמנט של הרשתית לצורך טיפולי השתלה בחולי נמ”ג. תאי הפיגמנט ששימשו בהשתלה פותחו בשיתוף עם חברת ההזנק Cell Cure Neurosciences Ltd. שהוקמה ופועלת על בסיס הטכנולוגיה שפותחה בהדסה ומטרתה למצות את פוטנציאל הריפוי של תאי גזע עוברים אנושיים לצורך השתלה במחלות ניוון רשתית ומערכת העצבים.

פרופ’ ראובינוף: “ההשתלה שבוצעה בחולה הראשון מהווה את ההתחלה של ניסוי קליני שיכלול חמשה עשר חולים ויהיה מהניסויים פורצי הדרך הראשונים בעולם של השתלת תאים שמקורם בתאי גזע עובריים אנושיים. המטרה הראשונית של הניסוי הקליני היא לוודא שהשתלת התאים היא בטוחה, וכן לעקוב אחר מדדים שידגימו אפקט ריפוי.”  

“ההשתלה שבוצעה ב-18 לאוגוסט בהדסה על ידי ד”ר יצחק חמו, מנהל יחידת הרשתית, עברה בהצלחה ונכון להיום לא נצפו סיבוכים עיניים או מערכתיים כלשהם. חולה ראשון זה וחולים נוספים שיושתלו יהיו תחת מעקב צמוד לתקופה של שנה על מנת לקבוע את בטיחות הטיפול וכן על מנת לבחון את השפעת הטיפול על מהלך המחלה”, מסביר פרופ’ איל בנין ומוסיף: “טיפולים תאיים המבוססים על תאי גזע עובריים או תאי אב מסוגים אחרים עתידים לשנות את האופן בו מטפלים במחלות חשוכות מרפא, ואנו נרגשים להיות שותפים ולקחת חלק במהפכה פורצת דרך זו”.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה