Chronic Kidney Disease

עלייה במשקל עלולה להחמיר נזק מבני באוסטאוארטריטיס של הברך (Arthritis Care & Research)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

לאחרונה, חוקרים בקונגרס העולמי של OARSI דיווחו כי נראה שלעלייה במשקל יש השפעה מזיקה על כמה מאפיינים רדיוגרפיים של דלקת מפרקים ניוונית (OA) של הברך, אך לא של הירך. באמצעות נתונים מ-Osteoarthritis Initiative (OAI), החוקרים מצאו כי עלייה של יותר מ-5% במשקל הגוף במשך 4 שנים קשורה לסיכון מוגבר של 29% להיצרות מרווח מפרק מידאלית (JSN), בהשוואה לקבוצת הביקורת. (P = .038). כמו כן, היה סיכון מוגבר של 34% לפתח כאבי ברכיים תכופים (P = .009). לעומת זאת, נראה היה שירידה במשקל מציעה הגנה מסוימת מנזק מבני בדלקת מפרקים ניוונית של הברך, אמר החוקר הראשי. אנשים שהשיגו ירידה במשקל של יותר מ-5% במעקב של 4 שנים היו בסבירות נמוכה יותר להחמרה בדרגת קלגרן ולורנס (KL) מאשר אלו שמשקל גופם נשאר זהה (OR 0.69, P = .009). בנוסף, ירידה במשקל הייתה קשורה גם לסיכוי גבוה יותר להפסקת כאבי ברכיים לאחר 12 חודשים, עם OR של 1.40 (P = .019).

“מה שלא היה ברור זה אם ירידה במשקל יכולה להאט את ההידרדרות המבנית במפרק בטווח הארוך”, אמר החוקר. “ממצאים אלו אומרים ששליטה במשקל היא בבירור חשובה מאוד עבור OA בברך, במונחים של שיפור הסימפטומים כמו גם מניעת התקדמות מבנית”.

השמנה היא גורם סיכון שניתן לשינוי לאוסטאוארתריטיס. לחולים עם השמנת יתר יש סיכוי גבוה פי שניים לפתח OA בברך מאשר עמיתיהם במשקל רגיל. למרות שהיו מחקרים שונים שבדקו ירידה במשקל ועלייה במשקל ב-OA, רובם התמקדו בירידה במשקל ולא בעלייה. מטרת המחקר הנוכחי הייתה, לבחון מקרוב את ההשפעה האפשרית של עלייה במשקל וירידה במשקל אצל אנשים עם OA בירך או בברך במונחים של תוצאות רדיוגרפיות (שינוי בדרגה KL, JSN מדיאלי), תוצאות סימפטומטיות (כאבי ברכיים ורזולוציה לאחר 12 חודשים), והצורך בהחלפת מפרקים. בעזרת נתונים על כמעט 3,000 אנשים מה-OAI, החוקרים סיווגו אנשים עם OA לאחת משלוש קבוצות: אלה עם עלייה של לפחות 5% במשקל, (n = 714), אלה ללא (3% עד 3% ) שינוי במשקל (n = 1,553), ואלה עם ירידה של לפחות 5% במשקל לאורך תקופה של 4 שנים.

התוצאות גם לא חשפו הבדלים בשיעור ניתוחי מפרקי הירך או הברך הכוללים בין הקבוצות, ולא הבדלים בין קבוצות העלייה במשקל והירידה במשקל והביקורות במונחים של שינויים רדיוגרפיים או סימפטומטיים של הירך.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה