Colorectal cancer

הנחיות מומחים כיצד לטפל בממאירות רקטאלית בעידן COVID-19 (מתוך Radiother Oncol)

בצל המשך מגפת COVID-19, הפחתת הסיכון להדבקה של חולי סרטן בנגיף, לצד הקפדה על מתן טיפול הולם, מהווה אתגר חשוב. פאנל בינלאומי של מומחים פרסם כעת המלצות לטיפול בחולים עם ממאירות רקטאלית, הכוללות קורס קדם-ניתוחי קצר של טיפול קרינתי ולאחר מכן דחיית התערבות ניתוחית.

השימוש בטיפול קרינתי קצר לפני ניתוח (Short Pre-Operative Course of Radiotherapy, או SCRT) כרוך במספר קטן יותר של ביקורים בבית החולים, כך שהחולים עשויים להיות בטוחים יותר ויכולים לשמור על ריחוק חברתי. פאנל המומחים מצא עוד כי ניתן לדחות בבטחה התערבות ניתוחית למשך עד 12 שבועות ולכן ניתן לקבוע מחדש את הפרוצדורות לאחר שיא המגיפה.

פאנל המומחים התבסס על הנחיות ESMO (European Society for Medical Oncology) לטיפול בסרטן הרקטום כמסגרת לניסוח ההמלצות החדשות. מסמך ההמלצות חולק לארבע תת-קבוצות על-פי שלב הממאירות.

שלב מוקדם

·       הנחיות ESMO ממליצות על ניתוח TME (Total Mesorectal Excision) ללא טיפול קרינתי לפני הניתוח במרבית המקרים.

·       הפאנל המליץ בחום על TME ללא טיפול קרינתי טרם הניתוח.

שלב ביניים

·       הנחיות ה-ESMO ממליצות על TME בלבד או שילוב עם SCRT או טיפול קרינתי קונבנציונאלי במידה ולא ברור אם ניתן להשלים ניתוח באיכות טובה.

·       הפאנל ממליץ בחום על TME בלבד באזורים בהם ניתן להשלים ניתוח באיכות גבוהה. השימוש בטיפול קרינתי בתת-קבוצה זו דורש דיון זהיר, שכן התועלת של טיפול קרינתי לפני הניתוח צפויה להיות קטנה. במידה וניתן טיפול קרינתי, אזי האפשרות המועדפת הינה SCRT.

שלב מתקדם-מקומית

·       הנחיות ESMO ממליצות על מתן לפני-ניתוח של SCRT או קרינה קונבנציונאלית.

·       הפאנל ממליץ בחום על שימוש ב-SCRT ומציין כי שני מחקרים בשלב 3 השוו בין SCRT ובין קרינה קונבנציונאלית והדגימו תוצאות דומות מבחינת הישנות מקומית, הישרדות ללא-מחלה, הישרדות כוללת ורעילות מאוחרת. בעידן COVID-19, הפאנל מציין כי ל-SCRT יתרונות רבים על-פני קרינה קונבנציונאלית, בעיקר רעילות אקוטית פחותה, פחות טיפולים ולכן פחות טיולים ופחות מגע עם חולים אחרים ואנשי צוות רפואי, וסיכון מופחת משמעותית להדבקה בנגיף במהלך הטיפול.

תזמון ניתוח לאחר SCRT

·       הנחיות ESMO אינן קובעות המלצות אודות תזמון הניתוח לאחר SCRT.

·       הפאנל מציין כי יש מספר יתרונות לשימוש ב-SCRT ודחיית ניתוח, הן בטיפול בזמן שגרה והן בעידן COVID-19. מספר מחקרים המליצו כי ניתוח יבוצע בתוך 3-7 ימים מהשלמת טיפול קרינתי, אך מחקר Stockholm III לא זיהה הבדלים בתוצאות כאשר הניתוח בוצע בתוך שבוע לעומת לאחר 4-8 שבועות מ-SCRT. בנוסף, דחייה רבה יותר של מועד הניתוח לוותה בירידה בתחלואה ניתוחית ולאחר-ניתוח, אם כי לא תועדו הבדלים בסיבוכים חמורים או ניתוחים חוזרים.

שלב מתקדם

·       הנחיות ESMO ממליצות על טיפול קרינתי קונבנציונאלי או SCRT לפני-ניתוח ולאחר מכן טיפול כימותרפי ניאו-אדג’וונטי. יש לשקול טיפול כימותרפי אדג’וונטי אך קיימת שונות בינלאומית נרחבת בנושא.

·       פאנל המומחים ממליץ לשקול שתי האפשרויות על-פי העדויות הזמינות. האפשרות הראשונה הינה טיפול קרינתי קונבנציונאלי לפני-ניתוח, עם טיפול נלווה ב-Capecitabine למשך תקופה מוגבלת של 5.5 שבועות. האפשרות השניה הינה מתן SCRT עם או ללא טיפול כימותרפי ניאו-אדג’וונטי. במקרה זה, משך הטיפול הקרינתי קצר משמעותית ולכן קיים יתרון על-פני טיפול קרינתי קונבנציונאלי.

Radiother Oncol. Published online April 2, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה