Crohn disease

מהי היעילות של פיצול הכנת המעי לקראת בדיקת קולונוסקופיה המתוכננת לשעות הבוקר? (מתוך American Journal of Gastroenterology)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר קוריאני חדש שפורסם בגיליון מאי של ירחון American Journal of Gastroenterology עולה כי מתן הכנה מפוצלת למעי הכוללת מגנזיום-ציטרט בערב ונפח נמוך של פוליאתילן-גליקול (Polyethylene-glycol, PEG) בבוקר שלמחרת הינה יעילה מאוד כהכנה לקראת בדיקת קולונוסקופיה המתוכננת לשעות הבוקר.

החוקרים טוענים כי על פי ממצאי מחקרם זה, משטר מפוצל של ההכנה לקולונוסקופיה הינו עדיף על פני משטר של הכנה בודדת. במחקר נכללו 232 חולים אשר הוקצו אקראית לעבור אחד ממשטרי ההכנה הבאים לקראת קולונוסקופיה המתוכננת לשעות הבוקר: ארבעה ליטרים של PEG בלילה טרם הבדיקה (כך ב-79 חולים); שני ליטרים של PEG בלילה לפני הבדיקה וכן שני ליטרים נוספים בבוקר הפעולה (כך ב-80 חולים); או לחילופין 250 מ”ל של מגנזיום-ציטרט בלילה לפני הבדיקה ושני ליטרים של PEG בבוקר הפעולה (73 חולים).

החוקרים מציינים כי ההכנה לקולונוסקופיה הייתה מצוינת או טובה בקרב מספר גבוה משמעותית של חולים בקבוצות ההכנה המפוצלת של מגנזיום-ציטרט/PEG (75%) או PEG/PEG (96%) בהשוואה לקבוצת ה-PEG ערב הבדיקה (51%; p=0.01 עבור כל אחת משתי ההשוואות). בנוסף, ההיענות הייתה הגבוהה ביותר בקבוצת ההכנה המפוצלת מגנזיום-ציטרט/PEG (96%), אם כי הייתה גבוהה גם בקרב החולים בקבוצת ההכנה המפוצלת PEG/PEG (91%) וקבוצת ההכנה הבודדת (92%).

באשר לתלונות השכיחות ביותר בקרב חולים שהראו היענות ירודה להכנה, היו אלו נפח הגדול שצריך היה לשתות, וטעמו הרע. כאבי בטן ובחילה נרשמו אף הם כסיבות פחות שכיחות להיענות ירודה.

החוקרים מוסיפים כי כאבים או אי-נוחות בטנית ונפיחות בטנית דווחו לעיתים קרובות יותר בקרב החולים בקבוצת ההכנה הבודדת ערב הבדיקה, אם כי לא נצפה הבדל בדרגת ההפרעה לשינה בין שלוש קבוצות המחקר. אף אחד מהחולים לא חווה לדבריהם סיבוכים רציניים או תופעות לוואי הקשורות בהכנה לבדיקה ואשר הצריכו אשפוז.

לדברי החוקרים, רק כשליש מסך החולים דיווחו על שביעות רצון ממשטר ההכנה שקיבלו לקראת בדיקת הקולונוסקופיה, אם כי שיעור החולים שהביעו שביעות רצון היה גבוה משמעותית בקבוצת ההכנה המפוצלת מגנזיום-ציטרט/PEG (43%) לעומת קבוצת ההכנה הבודדת ערב הבדיקה (23%).

חולים רבים יותר בקבוצת ההכנה המפוצלת מגנזיום-ציטרט/PEG (93%) דיווחו כי היו מוכנים לחזור בעת הצורך על אותו משטר ההכנה, בהשוואה לקבוצת ה-PEG/PEG (62%) או קבוצת ה-PEG ערב הבדיקה (48%).

החוקרים מבקשים להדגיש כי ישנה עדיין דרך ארוכה לעבור בטרם תושג הכנה ‘אידיאלית’ של המעי לקראת קולונוסקופיה. לטענתם, חולים רבים טוענים כי ההכנה שעברו לקראת הבדיקה הייתה גרועה יותר מהפעולה עצמה. לפיכך, מוטלת על הרופאים חובת המחקר והחיפוש אחר שיטות טובות יותר להכנה לקראת קולונוסקופיה, הם מציעים. ראוי להזכיר כי קבוצות נוספות ניסו לחקור שאלה זו, וכי עבודה נוספת שפורסמה מוקדם יותר השנה הראתה כי משטר הכנה הניתן בבוקר הבדיקה בלבד השיג ניקוי מצוין של המעי לקראת בדיקת קולונוסקופיה המתוכננת לשעות אחר הצהריים.

החוקרים מסכמים כי במחקרם זה המשטר המועדף ביותר על ידי החולים הצריך עדיין שתיית שני ליטרים של PEG. כעת הם מתעתדים לבחון כיצד ניתן יהיה לצמצם את נפח ה-PEG. בין מגבלות המחקר הם מזכירים כי העובדה כי נכללו בו רק חולים במצב בריאותי טוב באופן יחסי. לדבריהם, יש צורך בעריכת מחקרים גדולים יותר במטרה לבחון את השאלה שמא משטר זה יתאים גם לאוכלוסייה היומיומית באופן שאינו סלקטיבי.

Am J Gastroenterol 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה