Digital Marketing

יד ראשונה מרופא מדורג

מיזם דירוגים חדש של חברת דן אנד ברדסטריט בוחן בחודשים האחרונים מאות רופאים מכל רחבי הארץ וזאת בכדי לדרג את רופאי ישראל לפי מדד איכות מקצועי, “רופאים יודעים שעל מנת להיכלל בדירוג החדש, עליהם להציג סטנדרט גבוה ומובילות מקצועית לאורך זמן” אומרת אפרת שגב, סמנכ”ל דאטה ואנליזה בחברת דן אנד ברדסטריט, “המטרה שלנו היא שהפציינט יקבל תמונה מקצועית אמינה ומהימנה כך שיוכל לבחור את הרופא הטוב ביותר עבורו”

הודעת דן אנד ברדסטריט. 

החשיבות בבחירת הרופא הנכון יכולה לפעמים לעשות את ההבדל בין אבחון שגוי לבין אבחון ראוי, בין זיהוי הבעיה הרפואית לבין פספוס באבחון, וכן, גם בין גילוי מוקדם של הבעיה והבראה, או לפחות הארכת חיים משמעותית, לבין פספוס הבעיה והחמרתה, עד כדי סכנת חיים. 

כיצד בוחרים את הרופא הנכון? כיצד מקבלים אינפורמציה על טיב הרופא אותו אנחנו מחפשים? ואם אין בידינו מידע רפואי או מקצועי, נשאלת השאלה: מה בכלל אנחנו מחפשים ברופא ואיך אנחנו יודעים שמדובר ברופא טוב? “בחירת רופא מומחה היא אחת ההחלטות החשובות שכל אחד מאיתנו עושה או יעשה. אנחנו עושים זאת פעמים רבות במהלך החיים, בשבילנו, בשביל הורינו ובשביל ילדינו. זו החלטה רבת חשיבות ואנחנו תמיד רוצים לדעת שבחרנו ברופא המתאים ביותר מהבחינה המקצועית והאנושית. ובכל זאת, התחום הזה של דירוגי רופאים נותר ללא מענה. כך הגענו להבנה שרפואה הוא התחום הבא שניכנס אליו”, מסבירה אפרת שגב, סמנכ”ל דאטה ואנליזה בחברת המידע העסקי דן אנד ברדסטריט, חברה הפעילה בישראל מזה כ 60 שנים וידועה בארץ בין השאר בזכות מותג דירוגי המשק – duns 100. החברה מדרגת מדי שנה את החברות המובילות בשורה של ענפים כגון: משרדי עורכי דין, חברות פיננסיות, חברות נדל”ן, חברות היי-טק, משרדי רו”ח ועוד. אך בכל רשימת הקטגוריות הארוכה הזו, היה חסר עד עתה מקצוע חשוב אחד: רפואה. בסקר שביצעה החברה בקרב מטופלים שפנו לרופאים מומחים בשנה החולפת התגלה כי המטופלים חשים במחסור במקורות אליהם ניתן לפנות לקבלת חוות דעת וכשהם באים לאתר רופא – אין מקור שעולה מיד בראש ונתפס כמהימן. בסקר טענו מטופלים רבים שבחירת רופא מתאים עבורם או עבור יקיריהם הייתה חוויה מתישה שלא בהכרח הביאה לתוצאות להן ציפו. כשני שליש ממשתתפי הסקר ענו שהמידע שהיה ברשותם היה חסר ולא אובייקטיבי. 30% לא ביצעו השוואה מקדימה ופשוט פנו לרופא כלשהו. שליש מהמטופלים התאכזבו ולא היו מרוצים מהבחירה שעשו וכ-80% אמרו שדירוג רופאים מומחים ייתן להם יתרון ביכולת לקבל החלטה על רופא מטפל. לעיתים קרובות מטופלים אף מעדיפים לוותר על השוואה בין רופאים וקובעים תור לרופא ללא בדיקה מעמיקה. לאור כל זאת, לראשונה, החברה תפרסם בקרוב את דירוג הרופאים המומחים,דירוג שיצטרף לעשרות הדירוגים האחרים שהחברה מבצעת, “הנתונים שמצאנו בסקר שביצענו חיזקו את הבנתנו שקריטי לייצר דירוג רופאים” מסבירה שגב ומוסיפה, “הבנו שחשוב לדרג את ענף הרפואה ולהצביע על המובילים בו ושזה המשך טבעי למה שאנחנו עושים. וכמו כל דבר שאנחנו עושים – גם את זה אנחנו עושים ברצינות הראויה. יש לנו את הידע, המתודולוגיה, והמקצועיות הנדרשת, והחשוב ביותר יש לנו גם את המוניטין שלנו כמדרגים, אותו הרווחנו בארבעים שנות דירוג אמין בישראל. כיום, אין למעשה בארץ גוף אחר שמדרג במקצועיות כזאת ובהיקף כזה. הדירוג של דן אנד ברדסטריט הוא לחלוטין בלתי תלוי וחינמי ואובייקטיבי לחלוטין. אף מדורג לא משלם כדי להיכלל בו”.

מה הופך רופא טוב לרופא מצוין?

ההערכות הן שמדי שנה מוגשות כ 4500 תביעות בגין רשלנות רפואית וסכום הפיצויים הכולל בו זוכים התובעים עומד על כ 250 מיליון שקלים בשנה. תביעות רבות נסגרות בהסכמי פשרה ותשלומי הפיצוי מגיעים לכמה עשרות אלפי דולרים בממוצע לתביעה שטענותיה התקבלו. לפי מחקרים שונים ישנן סיבות מגוונות להגשת תביעות נגד רופאים, לא כולן בגלל נזקים פיזיים. כך למשל ניתן למצוא את הסיבות המוכרות כגון טעות בשיקול דעת של הרופא שגרמה לנזק מוכח ומוחשי, חוסר מיומנות טכנית של הרופא והצוות שלצידו, או התעלמות מתוצאה לא רצויה של תהליך רפואי. אולם לצד זאת, ניתן למצוא תביעות הקשורות ליחס לא נאות של הרופא כלפי המטופל או תקשורת לקויה עם הרופא שהובילה לחוסר הבנה, ובהמשך גם לבעיה רפואית. מכך משתמע שרופא טוב צריך להיות לא רק מקצוען, אלא גם בן אדם המתייחס לקהל לקוחותיו בצורה נאותה ומכובדת, ואפילו אמפטית, “רופא חייב להיות איש מקצוע מוביל בתחומו. כמובן שכירורג לב צריך תכונות כגון קואורדינציה טובה ועמידה בתנאי לחץ, פנימאי צריך להיות ידען ובעל אינטראקציה טובה עם מטופלים וכו’, אולם ידע מקצועי נרחב לא מספיק”, אומר פרופ’ אהוד רענני מנתח לב, מנהל מרכז הלב חזה וכלי דם בבית החולים שיבא בתל השומר, “בעיני, האלמנט המשמעותי ביותר שהופך רופא טוב למצוין זו האישיות שלו. אם רופא מונע מהסיבות הנכונות אז הסיכוי שיהיה רופא טוב מאוד הוא סיכוי גבוה”. לדבריו מצטרף גם ד”ר מילטון סאוטה, כירורג אחראי על השתלות ריאה ב’שיבא’, אשר בעברו שימש במשך כ 20 שנים כמנהל מחלקת ניתוחי חזה בבית החולים בילינסון, “אני חושב שרופא מצוין צריך להיות מקצוען ומיומן, אבל זה לא מספיק. הוא צריך להיות גם אדם טוב. במקביל, לא מספיק להיות אדם טוב עם שתי ידיים שמאליות. צריך איזון בין היכולת המקצועית ליכולת האנושית, להצליח להעניק טיפול מצוין ברמה הפיזית והנפשית”. לדברי ד”ר סאוטה הוא מתמלא בתחושת סיפוק והצלחה כאשר הוא מצליח להעניק טיפול מיטבי לחולה שאת תוצאותיו ניתן לראות, “אם יש לחולה סרטן אז מדד ההצלחה הוא שאני אראה אותו חי עוד חמש שנים. אם אני מנתח תינוק שבא עם מום בריאה, הצלחה שלי זה לראות אותו בגן או שהוא עולה לכיתה א’ כמו כל אחד. אם אני עושה השתלה למישהו שמגיע אליי עם כיסא גלגלים וחמצן, לראות אותו רוקד במועדון עוד שלשה חודשים מעניק תחושה נהדרת. תחושת ההצלחה תלויה מאוד במחלה עמה החולה מתמודד”. ואכן, בחברת דן אנד ברדסטריט הבינו כי דירוג הרופאים צריך לכלול מגוון רב של פרמטרים כדי לתת כלים מדויקים בידי הפציינטים בכדי שיוכלו לקחת את ההחלטה הנכונה כשהם באים לחפש רופא בתחום שבו הם זקוקים לעזרה, “למרות רמת השירות הרפואי הגבוהה הקיימת בישראל, אין סטנדרט אחיד ויש מחסור במידע אמין או פלטפורמה המרכזת המלצות אובייקטיביות על הרופאים שתסייע למטופלים בבואם לבחור רופא” מתארת אפרת שגב, “התייעצנו עם גורמים בכירים רבים בענף הרפואה, כדי להבין מהם הפרמטרים הנכונים, על מה נכון להסתכל וכיצד. הכול במטרה להגיע לדירוג מקצועי, אובייקטיבי ומשקף. רופאים יודעים שעל מנת להיכלל בדירוג החדש, עליהם לספק שילוב של התוצאה הרפואית הטובה ביותר עבור המטופל יחד עם זמינות טובה ושירות מצוין”.

ברשימת המדורגים: כירורגיה, קרדיולוגיה, עיניים ושיניים.

דירוג הרופאים הינו דירוג איכותני ומתודולוגיית הדירוג מתבצעת לפי פרמטרים קבועים שנקבעו לאחר עבודת הכנה ארוכה ומעמיקה. עם סיום עבודת המטה שלחו אנשי חברת דן אנד ברדסטריט ‘קול קורא’ לכל הרופאים מתחומי העיסוק המדורגים במהלך שהעניק הזדמנות לכל הרופאים הרלוונטיים להצטרף לדירוג ולסייע לעבודת דירוג הרופאים האחרים. במקביל נעשו שיחות וראיונות עם מאות רופאים וגורמי מקצוע מגוונים כדי לקבל תמונת מצב מקיפה על רופאי ישראל, “בכל תחום שאנחנו מודדים אנחנו מבצעים הרבה פגישות ושיחות עם אנשי מקצוע, כדי לקבל תמונה אמיתית של מי באמת נמצא בחוד החנית. במקרה של הרופאים אנחנו פונים לרבים מהם, ממוסדות רפואיים שונים, ציבוריים ופרטיים, ומקפידים גם על פיזור גיאוגרפי. כל זה מסייע לנטרל אלמנטים כמו ההיכרות האישית ו’המלצות החברים’ ומאפשר לייצר רשימה מזוקקת של המובילים האמיתיים בכל תחום. רפואה היא תחום משמעותי וחשוב לחיים כל כך, שקריטי מבחינתו לוודא שאנחנו מספקים תמונה מקצועית, אמינה ומהימנה”, מסבירה שגב.

מלבד הערך המוסף ממנו נהנים הפציינטים, גם חלק גדול מהרופאים המובילים רואים בדירוג החדש הזדמנות נוספת לבלוט ולהבליט את יכולתם המקצועית והשירות שהם נותנים וזאת בעקבות המדידה והבחינה של עבודתם על ידי גורם מקצועי ואובייקטיבי, בעל ניסיון עשיר בדירוגים מגוונים, “אני חושב שהזכות הבסיסית של כל מטופל היא לבחור במטפל שלו. הרפואה בישראל היא טובה אבל אין מספיק רפואה אישית ברפואה הציבורית. מטופל ברפואה הציבורית לא ממש יכול לבחור במטפל שלו ומדובר בחיסרון בולט. אדם שעובר ניתוח לב או מוח או כל פעולה רפואית משמעותית רוצה לבחור את הרופא שלו, וחלק מתהליך ההתאוששות קשור לתחושת הבטחון של המטופל ולקשר עם הרופא המטפל” מסביר פרופ’ אהוד רענני, “בנוסף, הרפואה היום הרבה יותר ספציפית ויש היום דיסציפלינות ותת דיסציפלינות. היום לכל מחלה יש מומחה משלה, ויש יותר ויותר תתי התמחות וחשוב שהמטופלים יכירו זאת כי ככל שהרופא יותר מומחה בטיפול הספציפי שהפציינט צריך, כך יש יותר סיכוי גדול יותר שהטיפול יצליח. אני מאמין שדירוג רופאים עם חלוקה לדיסציפלינות יכול לסייע למטופלים לבחור את הרופא שהכי מתאים להם לבעיה הספציפית איתה הם מתמודדים, תוך שהם מסתמכים על גורם שבוחן לעומק מגוון רחב של היבטים מקצועיים. הדירוג יסייע למטופל לקבל מראש אינדיקציה ומשובים על אופן עבודת הרופא”. גם ד”ר מילטון סאוטה סובר כי דירוג רופאים יכול להפוך לנדבך חשוב בבחירת הרופא המטפל בישראל, “דירוג רופאים קיים לפחות 60-80 שנה בארצות הברית וישנו גם דירוג לבתי החולים. אני חושב שהדירוג חשוב כמוצר המעניק מידע כללי לפציינטים ומסייע להם לבחור את הרופא הנכון עבורם. אנשים מחפשים רופא כי יש להם בעיה מסוימת וחשוב שכל אדם ידע שאם יש לו בעיה רפואית הוא יכול לבדוק את הדירוג ולמצוא רופאים שהוא סומך עליהם, רופאים שהוא יכול לייצר איתם כימיה טובה, שהוא ירגיש איתם בטוח ושהוא ימצא אצלם שילוב של מקצועיות ואנושיות. גם לנו, כרופאים, הדירוג מעניק הזדמנות. אנחנו במקצוע שתמיד צריך להתקדם בו ושצריך שיהיו בו שאיפות לעשות דברים חדשים. אני תמיד אומר לכולם שלמרות שאני 45 שנה במקצוע אני עדיין מחפש את הניתוח שלא עשיתי. חשוב לשאוף קדימה והדירוג מדרבן את הרופאים וזה חשוב”. 

בשלב ראשון הדירוג יכלול רופאים מתחומי הכירורגיה, קרדיולוגיה, רופאי עיניים ושיניים. “הדירוג יהיה איכותני ולכן לא יהיה מספר קבוע של רופאים בכל קטגוריה. המספר ישתנה בהתאם למספר המובילים בכל ענף. כל דירוג שלנו נבחן משנה לשנה ומתעדכן בהתאם. אנחנו גם שואפים להוסיף בעתיד הקרוב עוד תחומי התמחות ברפואה לדירוג. הרי יש המון תחומים ותתי תחומים בענף הרפואה. נרחיב את היריעה ונוסיף עוד תחומים, כחלק מהראיה שדירוגם של הרופאים המומחים בישראל הוא לא פחות מאשר שליחות”, מסבירה אפרת שגב, סמנכ”ל דאטה ואנליזה בחברת דן אנד ברדסטריט, “מצד אחד הוא יעניק במה והוקרה לטובי רופאות ורופאי ישראל, ומהצד השני יסייע למטופלים באיתור המענה הרפואי המקצועי, האופטימלי והמתאים ביותר עבורם בעת הצורך”. 

לדברי שגב, דירוג הרופאים יסייע בהעלאת הסטנדרט בענף הרפואה וידרבן רופאים להגיע למצוינות מקצועית ואישית, “כניסת הרופאים לדירוג מייצרת חשיפה לכלל קהל המטופלים בישראל. כך רופאים פחות מוכרים הופכים למוכרים הרבה יותר, ממש לשם דבר בתחומם. בסופו של דבר הדירוג יביא לכך שרופאים יוערכו לא רק על כך שהם יודעים לבצע פרוצדורה רפואית בצורה הטובה ביותר, אלא גם על ‘חווית הלקוח’ והצד הבינאישי של הטיפול. יש לנו לא מעט דוגמאות טובות לאופן שבו דירוג שלנו הצליח לקבוע רף של מצוינות בקרב חברות הפועלות בסקטור מסוים. לדוגמה, מאז ש-100 duns החל לדרג את החברות המובילות בהיי-טק הישראלי, זה הפך לסטנדרט שחברות שואפות אליו ושתורם לצמיחה של אלו הנכללות בו. אין סיבה שזה לא יקרה גם לתחום הרפואה”.

דירוג הרופאים המומחים בישראל נחשף! לצפייה בדירוג >>

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה