Glaucoma

הפחתה במיקרווסקולריזציה הכורואידלית הפרהפפילרית בגלאוקומה – השוואה בין שיטות בדיקה / פרופ’ מרדכי רוזנר

גלאוקומה היא מחלה מולטיפקטוריאלית שהמנגנון המדויק של התפתחותה עדיין לא ברור לחלוטין.  למרות שעליית לחץ תוך עייני נחשב לגורם הסיכון החשוב ביותר להתפתחותה והתקדמותה, מחקרים הראו שיש קשר בין הפרעה לזרימת הדם לעין או הפחתת הפרפוזיה של הרשתית והדמית לבין גלאוקומה. על פי ממצאים אלה מניחים שלנאורופתיה האופטית הגלאוקומטוטית יש גם מקור וסקולרי.

OCT אנגיוגרפי OCTA הינה שיטת הדמיה חדשה שמאפשרת לראות את המיקרווסקולריזציה של הרשתית והדמית. מחקרים שבוצעו לאחרונה עם OCTA  הדגימו הפחתה בוסקולריזציה של ראש עצב הראייה וברשתית הפרהפפילרית בחולי גלאוקומה. הפחתת הוסקולריות כפי שמודגמת ב- OCTA  הושוותה באופן טופוגרפי לשדה הראיה  ונמצאה התאמה בעיניים עם גלאוקומה. ממצא זה מתאים גם לממצאים קודמים של אנגיוגרפיה עם פלואורסצאין או אידוציאנין ירוק. למיקרווסקולריזציה הכורואידלית באזור הפריפפילרי יש חשיבות קלינית מיוחדת, כיון שהיא המשכית לעורק הסיליארי האחורי הקצר, שמספק דם גם לרקמה הפרהלמינרית וללמינה קריברוזה.

כיון שבדיקת OCTA  היא בדיקה לא חודרנית, היא עשויה להחליף בדיקות אחרות להערכת המיקרוסקולריזציה הפרהפפילרית והרלבנטיות שלה למאפיינים הפתופיזיולוגיים של נאורופתיה גלאוקומטית של עצב הראייה. אולם, קודם לכן יש לוודא ש- OCTA  יכולה באופן מדויק לזהות את האזור עם הפגיעה בפרפוזיה ואם הפחתה בפרפוזיה שזוהתה באמצעות OCTA  מבטאת הפחתה אמתית בפרפוזיה, ואם האזור שזוהה הינו כל האזור עם חוסר בפרפוזיה. אנגיוגרפיה עם אידוציאנין ירוק מספקת מידע אמין בנוגע למיטה הוסקולרית הכורואידלית והיא משמשת כבדיקה הסטנדרטית להערכת הסירקולציה של הדמית. המחקר הנוכחי בדק את המיקרוסקולריזציה הפריפפילרית באמצעות OCTA  וכן עם אנגיוגרפיה עם אידוציאנין ירוק במטרה לבדוק את התאמת התוצאות של שתי הבדיקות באותה אוכלוסייה.

המחקר בוצע על ידי חוקרים מקוראה, ממחלקת העיניים של בית הספר לרפואה של האוניברסיטה הלאומית בסאול ו- Seoul National University Bundang Hospital, Seongnam, Korea . במחקר השתתפו 30 חולים עם גלאוקומה פתוחת זווית עם הפחתה במיקרווסקולריזציה הפרהפפילרית לפי בדיקת OCTA , ו- 13 חולי גלאוקומה פתוחת זווית ללא הפחתה של המיקרווסקולריזציה הפרהפפילרית.  הסירקולציה הפריפפילרית נבדקה הן באמצעות OCTA וכן באמצאות אנגיוגרפיה עם אידוציאנין ירוק. התוצא העיקרי היה התאמה הטופוגרפית בין התוצאות של שתי הבדיקות בנוגע להיקף המיקום והשטח. הממצאים היו שבאנגיוגרפיה עם אידוציאנין ירוק ההפחתה הוסקולרית נראתה כפגם במילוי סקטוריאלי בכל 30 חולי הגלאוקומה עם פגיעה בפרפוזיה והייתה זהה בצורתה ובמיקומה. הממצא לא נמצא באף אחת מהעיניים ללא פגיעה בפרפוזיה על פי ה- OCTA . מסקנת החוקרים היא שממצאי OCTA  בנוגע להפרעה ממוקמת בפרפוזיה הכורואידלית הפרהפפילרית נמצאים בהתאמה לממצאים באנגיוגרפיה, דבר המעיד על כך שבדיקת OCTA  יעילה בניטור הסירקולציה הפרהפפילרית.

Lee EJ, Lee KM, Lee SH, Kim T-W

Parapapillary Choroidal Microvasculature Dropout in Glaucoma

A Comparison between Optical Coherence Tomography Angiography and Indocyanine Green Angiography

Ophthalmology 2017;124:1209-1217

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.