Infertility

האם סיגריות אלקטרוניות גורמות לירידה בכמות ואיכות הזרע בקרב עכברים? (Life Sciences )

באדיבות האגודה למלחמה בסרטן

רבים נוטים לחשוב כי הסיכון בשימוש בסיגריות אלקטרוניות נמוך מסיגריות רגילות, אך אין תמיכה מחקרית מוצקה לכך שהפחתה בכמות החומרים מובילה בהכרח להפחתת הנזק, ואף יש עדות מוכחת להימצאות תרכובות רעילות בסיגריות אלקטרוניות. מחקר חדש שנערך באיטליה בדק את השפעת אדי הסיגריות אלקטרוניות על תפקוד האשכים בעכברי מעבדה. לצורך המחקר, קבוצה אחת של עכברים נחשפה במשך 28 ימים, שלוש שעות מדי יום, לאדי נוזל הסיגריה האלקטרונית, במתח של 3.5 וולט (מתח נמוך). הנוזל הכיל פרופילן גליקול וגליצרין ממקור צמחי. קבוצת עכברי הביקורת לא נחשפה לאדי הסיגריה האלקטרונית.

החוקרים מצאו באדי הסיגריות האלקטרוניות בין היתר פורמלדהיד, חומר המוגדר כמסרטן וודאי על ידי רשות מחקר הסרטן ה – IARC של ארגון הבריאות העולמי ומחקרים קודמים כבר קשרו בין החשיפה אליו ובין פגיעה בתפקוד המיני. ואכן, בתום הניסוי, נשקלו אשכי העכברים בשתי הקבוצות – בעוד שלא נמצא הבדל במשקל הגוף הכללי, נמצאה ירידה של 14% במשקל האשכים של העכברים שנחשפו לאדים לעומת קבוצת הביקורת. כמו כן, נמצאה רמה הגבוהה בכ-35% באנזים לקטט דהידרוגנאז בעכברים שנחשפו לאדים לעומת קבוצת הביקורת. רמה מוגברת של אנזים זה היא סממן לנזק לרקמות.

ממצא נוסף במחקר החדש התייחס לעקה חמצונית (oxidative stress), המוכרת זה מכבר בספרות כמקור לכשל בתפקודי האשכים בקרב מעשני סיגריות רגילות. במחקר נמצא כי לעומת קבוצת הביקורת, העכברים שנחשפו לסיגריות אלקטרוניות הראו עלייה של 84% ב-reactive oxygen species (ROS), שהוא גורם המגביר את העקה החמצונית, וכן נמצאה אצלם ירידה של למעלה מ-60% ברמת האנזימים נוגדי החמצון. כמו כן, בקבוצה שנחשפה לאדי הסיגריות האלקטרוניות נמצאה עלייה משמעותית באנזים LOX שהוא אחד הגורמים ל-ROS , ומהווה גם סמן מובהק לסרטן האשכים. נוסף על כך, נמצאה עלייה של 67-60% באנזים CYP2E1 בקבוצת העכברים שנחשפה, לעומת קבוצת הביקורת – ממצא מדאיג במיוחד לאור העובדה שאנזים זה מעורב באופן פעיל במטבוליזציה של גליצרין לפורמלדהיד וכן מפעיל רעלנים הפוגעים באשכים, ועל כן גורם לסיכון מוגבר לסרטן כמו גם לירידה באיכות ובכמות הזרע.

לסיכום, החוקרים מציינים שחשיפה לאדים מסיגריות אלקטרוניות במתח נמוך (בדומה למכשירי אידוי איוד וסיגריות אלקטרוניות), משבשת את הפעילות של מספר אנזימי מפתח וגורמת לעלייה בעקה החמצונית, ובכך פוגעת בתפקוד התקין של האשכים. ועוד, כי לאור ממצאי המחקר יש לנקוט בזהירות בהמלצה על סיגריות אלקטרוניות כאמצעי גמילה מעישון, שכן עדיין חסר מספיק מידע  על הנזק או התועלת לבריאות הציבור.

תוצאות הנתונים, אם יושלכו על בני אדם, עלולים להצביע על פגיעה באשכים של גברים החשופים לאדי סיגריות אלקטרוניות. לדעת החוקרים שמחקרם פורסם בעיתון מדעי זה, הנתונים קוראים לזהירות בקידום השימוש הסיגריות האלקטרוניות, כחלק מאמצי גמילה מעישון, שכן פער הידע ביחס לתועלת או לנזק לבריאות הציבור, עדיין רחב מאד.

אחת ממטרות המחקר הייתה לבדוק את הטענה שהמתח החשמלי הנמוך אמור לצמצם את השפעת החומרים המסרטנים שיש בהה, כביכול לדרגת אפס והמחקר הוכיח שאין זה נכון. מלבד פורמלדהיד נמצאו גם אצטאלדהיד ואקרולין.

המחקר פורסם במהדורת אפריל 2019 של כתב העת המדעי Life Sciences והוצג על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.

 לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    במאמר שפורסם בכתב העת Hypertension מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב נשים שהפסיקו לעשן במהלך ההיריון תועד סיכון מוגבר לעליה מופרזת במשקל הגוף והתפתחות הפרעות יתר לחץ דם של היריון. עם זאת, למרות שהפסקת עישון במהלך ההיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות יתר לחץ דם של היריון, צעד זה גם מלווה בסיכון […]

  • בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים מהולנד על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב חולים עם היסטוריה של עישון ייתכן סיכון גבוה יותר לתמותה עקב COVID-19. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הנתונים אודות עישון כגורם סיכון לתמותה עקב COVID-19 אינם חד-משמעיים, כאשר מחקרים שונים הצביעו על סיכון מופחת או מוגבר […]

  • אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה פה אחד לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה של ח"כ אושר שקלים לתקן את חוק איסור פרסומות והגבלת שיווק מוצרי טבק, כך שיצרני מוצרי העישון יחויבו להציג על כל אריזות סיגריות ומוצרי עישון, תמונה הממחישה את נזקי העישון. לפי ההצעה שאושרה, שר הבריאות, באישור ועדת הכלכלה, יקבע בתקנות הוראות ליישום החוק (דוברות הכנסת)

  • רופא ועובד מעבדה חשודים בייבוא ביציות מופרות מתורמת נשאית המופיליה מגיאורגיה

    רופא ועובד מעבדה חשודים בייבוא ביציות מופרות מתורמת נשאית המופיליה מגיאורגיה

    בהודעה משותפת למפלג ההונאה של משטרת מחוז ת"א ומשרד הבריאות פרסמה אתמול דוברות משרד הבריאות כי בעקבות דיווח של משרד הבריאות המשטרה פתחה בחקירה סמויה ומורכבת, הנוגעת לחשד לביצוע עבירות מרמה בנסיבות מחמירות, מעשה העלול להפיץ מחלה ועבירות נוספות, בעקבות פרשייה של יבוא ביציות מופרות מגאורגיה עם מחלה גנטית לשם טיפול (IVF) ) בהפריה חוץ גופית לנשים בארץ.

  • האם מדבקות ניקוטין וסיגריות אלקטרוניות בטוחות לשימוש בהריון? (Addiction)

    האם מדבקות ניקוטין וסיגריות אלקטרוניות בטוחות לשימוש בהריון? (Addiction)

    במאמר שפורסם בכתב העת Addiction מדווחים החוקרים על השפעת השימוש במוצרי ניקוטין, כולל סיגריות אלקטרוניות ומדבקות ניקוטין, כחלק מהטיפול להפסקת עישון בקרב נשים הרות. מהמחקר עולה כי השימוש במוצרים אלו בטוח יחסית, זאת כיוון שלא נמצאו השפעות שליליות על תוצאות ההיריון או על בריאות העובר. ברקע למחקר החוקרים מציינים את העובדה שעישון במהלך ההיריון ידוע […]

  • הרגלי עישון עשויים להשפיע על שיעורי הישרדות חולים עם מלנומה (JAMA Netw Open)

    הרגלי עישון עשויים להשפיע על שיעורי הישרדות חולים עם מלנומה (JAMA Netw Open)

    בקרב חולים עם מלנומה הנוהגים לעשן תועד סיכון מוגבר לתמותה על-רקע המחלה הממארת, כאשר הסיכון היה גבוה עוד יותר באלו שעישנו קופסא ביום ומעלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי במחקרים קודמים ובמשך עשורים, לא הייתה עדות לכך שעישון מעלה את הסיכון להתפתחות מלנומה. זאת בניגוד […]

  • האם למחלת מפרקים דלקתית השפעה על הפוריות בגברים? (Ann Rheum Dis)

    האם למחלת מפרקים דלקתית השפעה על הפוריות בגברים? (Ann Rheum Dis)

    בגברים עם אבחנה של מחלת מפרקים דלקתית סיכוי נמוך יותר להיות ללא ילדים, בהשוואה לביקורות בריאות, כך עולה מתוצאות מחקר אפידמיולוגי חדש שפורסמו בכתב העת Annals of the Rheumatic Diseases. מדגם המחקר כלל 10,865 גברים ממאגר Norwegian Arthritis Registry אשר נבחנו אל מול 54,325 גברים ללא מחלת מפרקים דלקתית, תואמים בגיל ומיקום. בקבוצת החולים עם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה