Infertility

מאמר בין-לאומי בהובלת חוקרים מהפקולטה לביולוגיה בטכניון מצביע על השפעת הסביבה על דפוסי הפוריות של האדם (הודעת הטכניון)

נתונים מפתיעים בנוגע להשפעת הסביבה על דפוסי הפוריות של האדם: מאמר סקירה בין-לאומי של חוקרים מהטכניון ומשתי אוניברסיטאות בריטיות מגלה את הגמישות הקיימת בהקשר זה בגיל התבגרות המינית ואת השפעתה של סביבת הילדות על משך תקופת הפוריות הנשית.

את המאמר שהתפרסם ב-Nature Reviews Endocrinology הובילו פרופ’ פיליפה מלמד (בתמונה, באדיבות דוברות הטכניון)  והדוקטורנט בן בר-שדה עם ד”ר סרגי רודניזקי, ד”ר לילך פנואלי ופרופ’ אריאל קפלן, כולם מהפקולטה לביולוגיה בטכניון. מעבר לים השתתפו במחקר האנתרופולוגית פרופ’ גיליאן בנטלי מאוניברסיטת דורהם והביולוג פרופ’ ריינהרד סטוגר מאוניברסיטת נוטינגהם.  

הפוריות של נשים וגברים מתחילה בגיל הנעורים עם ההתבגרות המינית. תקופת הפוריות הנשית מוגבלת בזמן ומסתיימת בעשור החמישי לחיי האישה, אולם הגילים המדויקים של תחילת הפוריות  ושל תום הפוריות (מנופאוזה) משתנים מאוד בין אוכלוסיות. בעולם המערבי מתחיל גיל הפריון מוקדם יחסית ומסתיים מאוחר, כך שתקופת הפריון ארוכה יותר מאשר בעולם השלישי. שינוי כזה מתרחש גם על ציר הזמן גיל הווסת הראשונה (הממוצע) במערב אירופה, למשל, ירד במאה הקודמת מ-16 ל-13 שנים.

במאמר הנוכחי מצביעים המחברים על כך שבכל הקשור לדפוסים של פוריות, ההשפעה הסביבתית “מנצחת” את הגנטיקה. מסקנה זו מבוססת בין השאר על השוואה בין נשים שהיגרו מהעולם השלישי למערב בגילים שונים. החוקרים מספרים כי נערות או נשים שהיגרו בגיל מאוחר שמרו על דפוס הפריון ה”עני” תקופת פריון קצרה, שמתחילה מאוחר ונגמרת מוקדם; ואילו נשים שהיגרו בילדות לפני גיל 8-6 אימצו את הדפוס המקומי המערבי רמות גבוהות של הורמון-המין פרוגסטרון ותקופת פריון ארוכה. במילים אחרות, אם הילדות נחשפות לסביבה החדשה בגיל צעיר, הסביבה גורמת להן “לנטוש” את מסלולי ההתבגרות האופייניים למולדתן לטובת המסלולים המאפיינים את ארצן החדשה. לעומת זאת, בגיל מאוחר יותר אינה משפיעה גם לאחר שנים רבות במדינה החדשה. פירוש הדבר: דפוסי הפריון נקבעים בעיקר בהשפעת הסביבה בגיל הילדות.

קבוצת המחקר של פרופ’ מלמד מתמקדת במנגנונים מולקולריים שאחראים על שונות זו, ובמיוחד ועל תפקיד האפיגנום בפיקוח על מערכת הרבייה בסביבות שונות. 

אפיגנטיקה, מונח שטבע הביולוג קונרד וודינגטון ב-1942, עוסקת בהשפעות הגנטיות שאינן מתבטאות כתוצאה משינויים ברצף של הדי-אן-איי, אלא מתוספות כימיות שמובילות לשוני באריזת הדי-אן-איי הכרומטין. צורת האריזה של הדי-אן-איי בכרומטין משמעותית מאוד, שכן היא משפיעה על ביטוי הגנים. פרופיל האפיגנום מושפע מגורמים רבים כגון תזונה, דלקות ואף מצבי עקה, גורמים העשויים להוביל לתכנות-מחדש של מערכות פיזיולוגיות ובהן מערכת הרבייה.

לדברי פרופ’ מלמד, “הכרומטין קובע אילו גנים ייחשפו למנגנוני הקריאה הגנטית וכך יופעלו – ואילו גנים יישארו כבויים. כיום אנחנו יודעים לערוך במעבדה מניפולציות מדויקות מאוד בכרומטין ולראות כיצד הן משפיעות על הביטוי של גנים מסוימים. כבר זיהינו גנים הרגישים במיוחד לסביבה גנים שעוברים שינויים אפיגנטיים בילדות וחקרנו זאת גם במודל עכבר של דלקת לפני התבגרות המינית. שינויים אלה שותפים בשינוי תכונותיה של מערכת הרבייה.” 

כאמור, הגירה למערב בגיל צעיר גוררת תקופת פריון ארוכה יותר, המעידה על האטת קצב אובדן הביציות. לדברי פרופ’ מלמד, “כאשר נבין עד הסוף את המנגנון המולקולרי, נוכל להשיג את הארכת תקופת הפריון גם באמצעות התערבות יזומה ומלאכותית בכרומטין.” מעבר לסקרנות המדעית יש במחקרים אלה פוטנציאל יישומי נרחב, שכן דפוסי הפוריות משפיעים על תהליכים רבים בגוף, ובהם הזדקנות, מחלות זיקנה, התפתחויות סרטניות ודלדול עצם (אוסתאופרוזיס).

המסר: מחקר בין-תחומי

פרופ’ מלמד מדגישה כי מעבר למאמר הספציפי ולממצאיו החשובים, “החיבור שנעשה כאן בין צוותי מחקר שונים מדגיש את הצורך לשלב גישות שונות ותחומי מומחיות שונים אנתרופולוגיה בבני אדם, ביואינפורמטיקה וביג דאטה, ניסויים, ביולוגיה מולקולרית ואפילו ביופיזיקה. לכן מחקרים כאלה אינם אפשריים בלי שיתוף פעולה בין-תחומי כזה.”

המחקר נתמך על ידי מענקי BBSRC/ESRC המיועדים למחקר אפיגנטי בין-תחומי ועל ידי קרן המדע הלאומית בישראל (ISF).



למאמר המלא ב-Nature Reviews

      לחצו כאן

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול בתרופות פומיות הפוגעות בצפיפות העצם והסיכון לניתוח חוזר להחלפת מפרק הברך (J Arthroplasty)

    טיפול בתרופות פומיות הפוגעות בצפיפות העצם והסיכון לניתוח חוזר להחלפת מפרק הברך (J Arthroplasty)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty עולה כי בחולים תחת טיפול בתרופות המפחיתות את צפיפות העצם, דוגמת תרופות אנטי-פסיכוטיות, SSRI, גלוקוקורטיקואידים או מעכבי תעלות מימן, ייתכן סיכון מוגבר לניתוח חוזר להחלפה מלאה של מפרק הברך. החוקרים התבססו על נתונים ממאגר ארצי והשלימו מחקר רטרוספקטיבי שכלל למעלה מ-1.2 מיליון חולים שעברו ניתוח ראשוני להחלפה […]

  • הבטיחות הקרדיווסקולארית של Romosozumab לעומת אנאלוגים ל-PTH בטיפול באוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    הבטיחות הקרדיווסקולארית של Romosozumab לעומת אנאלוגים ל-PTH בטיפול באוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים חדשים ממחקר עולם-אמיתי שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי טיפול ב- Romosozumab (איבניטי) לאוסטיאופורוזיס מלווה בסיכון מופחת לאירועים קרדיווסקולאריים, בהשוואה לטיפול באנאלוגים ל-PTH. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Romosozumab הינו נוגדן המשמש לטיפול באוסטיאופורוזיס ובעל תכונות המשפיעות לטובה על בניית עצם. השימוש הקליני ב- Romosozumab מלווה בחשש מפני אירועים […]

  • האם לרמות ויטמין D השפעה על תוצאות טיפולי פוריות בנשים צעירות? (Arch Gynecol Obstet)

    האם לרמות ויטמין D השפעה על תוצאות טיפולי פוריות בנשים צעירות? (Arch Gynecol Obstet)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Archives of Gynecology and Obstetrics עולה כי בנשים עם חסר ויטמין D מספר ביציות באיסוף קטן יותר לעומת נשים ללא חסר ויטמין D ושכיחות גבוהה יותר של סוכרת הריונית, רמז להשפעה אפשרית של חסר ויטמין D על הריונות לאחר טיפולי פוריות ותוצאות פרינטאליות בנשים ללא תסמונת שחלות פוליציסטיות עם […]

  • טיפול ב-Elinzanetant מפחית משמעותית תדירות גלי חום בנשים לאחר-מנופאוזה (מתוך הודעת חברת Bayer)

    טיפול ב-Elinzanetant מפחית משמעותית תדירות גלי חום בנשים לאחר-מנופאוזה (מתוך הודעת חברת Bayer)

    טיפול פעם ביום ב-Elinzanetant מלווה בירידה משמעותית בתדירות תסמינים וזומוטוריים בדרגה בינונית-עד-חמורה בנשים לאחר-מנופאוזה, בהשוואה לפלסבו, כך עולה מתוצאות מוקדמות ממחקר OASIS 3. ברקע למחקר מסבירים המומחים כי Elinzanetant הינו אנטגוניסט לקולטן ל-Neurokinin-1,3 בשלבים מתקדמים של פיתוח קליני כטיפול לא-הורמונאלי בתסמינים וזומוטוריים בדרגה בינונית-עד-חמורה על-רקע מנופאוזה. מחקר OASIS 3 הינו המחקר השלישי בשלב 3 בתכנית […]

  • שיעור ההריונות לאחר טיפולי IVF דומה בנשים עם וללא אנדומטריוזיס (Reprod Health)

    שיעור ההריונות לאחר טיפולי IVF דומה בנשים עם וללא אנדומטריוזיס (Reprod Health)

    שיעורי הריונות לאחר טיפול הפריה חוץ גופית דומים בנשים עם אבחנה של אנדומטריוזיס ובנשים ללא אבחנה של אנדומטריוזיס , אם כי בנשים עם מחלה חמורה יותר תועדו שיעורי הרינות מצטברים נמוכים יותר משמעותית בהשוואה לאלו עם מחלה בדרגה קלה יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Reproductive Health. המחקר הרטרוספקטיבי התבסס על נתונים אודות […]

  • פרשת הביציות מגיאורגיה: משרד הבריאות הוציא צו סגירה למרפאת הפוריות

    פרשת הביציות מגיאורגיה: משרד הבריאות הוציא צו סגירה למרפאת הפוריות

    משרד הבריאות הודיע כי בעקבות ממצאים חדשים ועדויות נוספות שהגיעו למשרד הבריאות נעשתה ביקורת פתע במרפאת ל.ב. הפריה חוץ גופית. לפי הודעת המשרד, בביקורת נמצאו ממצאים חמורים המצביעים על פגיעה ברורה ומיידית בבריאות הציבור, שהובילו להוצאת צו על ידי רופאת מחוז תל אביב של משרד הבריאות ואשר יחול באופן מיידי לסגירת המרפאה.

  • מה בין הפרעות פוריות ובין הסיכון לסרטן שד לאחר מנופאוזה? (Breast Cancer Res Treat)

    מה בין הפרעות פוריות ובין הסיכון לסרטן שד לאחר מנופאוזה? (Breast Cancer Res Treat)

    במאמר שפורסם בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין הפרעות פוריות ובין הסיכון העתידי להתפתחות סרטן שד בנשים לאחר-מנופאוזה בשל גיל בעת הריון ראשון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהפרעות פוריות, קרי כישלון הפריה לאחר לפחות 12 חודשי ניסיון להרות, מלוות בשכיחות מוגברת של […]

  • האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן קיבה? (Maturitas)

    האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן קיבה? (Maturitas)

    במאמר שפורסם בכתב העת Maturitas מדווחים חוקרים מדרום קוריאה על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי טיפול הורמונאלי חליפי מלווה בסיכון מופחת לסרטן קיבה בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סרטן קיבה הינה ממאירות נפוצה בגברים ובנשים, אך נפוצה יותר בקרב נשים לאחר-מנופאוזה לעומת נשים צעירות יותר. ההשפעה המגנה של הורמוני מין כנגד סרטן […]

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.