צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר אדום, מצויה במגמת עליה; עם זאת, חלק גדול מהצריכה הוא במוצרים מעובדים. כעת הם ביקשו לבחון את הקשר בין צריכת עוף ובין הסיכון לתמותה מכל-סיבה, כולל ממאירויות מערכת עיכול.
מדגם המחקר כלל 4,869 משתתפים (51.6% גברים) משני מחקרי עוקבה מאיטליה. החוקרים השלימו ראיונות לאיסוף מידע אודות המאפיינים הדמוגרפיים, הבריאות הכללית, אורחות חיים והיסטוריה אישית; עוד הושלמו הערכות משקל, גובה ולחץ דם.
שאלון תזונתי הושלם בסיוע תזונאי מיון להערכת צריכת המזון הסטנדרטית של המשתתפים, כאשר הצריכה התזונתית נבחנה על-פי מוצרי המזון שנכללו בשאלון. המשתתפים היו במעקב לתקופה ממוצעת של 19 שנים, תוך איסוף נתונים על מקרי תמותה.
במהלך תקופת המעקב תועדו 1,028 מקרי תמותה (21.1%). מבין אלו, 108 (10.5%) היו משנית לממאירות במערכת העיכול, כולל 37 עקב סרטן מעי גס ורקטום, 28 עקב סרטן כבד ו-22 משנית לסרטן לבלב.
חולים שהלכו לעולמם עקב ממאירויות במערכת העיכול צרכו עופות בהיקף גדול יותר (ממוצע של 136.65 גרם/שבוע) בהשוואה לאלו שהלכו לעולמם עקב ממאירויות אחרות (ממוצע של 109.9 גרם/שבוע) או במקרים של תמותה מסיבות אחרות (ממוצע של 104.69 גרם/שבוע).
באלו עם צריכה שבועית של מעל 300 גרם עופות בשבוע תועדה עליה של 27% בסיכון לתמותה מכל-סיבה (יחס סיכון מתוקן של 1.27, P<0.05) בהשוואה לאלו שצרכו פחות מ-100 גרם בשבוע.
הסיכון לתמותה עקב ממאירויות מערכת עיכול היה הגבוה ביותר באלו שצרכו עוף בהיקף שבועי של מעל 300 גרם (יחס סיכון של 2.27), לאחריו אלו עם צריכת עוף בהיקף של 201-300 גרם/שבוע (יחס סיכון של 2.11) וצריכה של 100-200 גרם עופות בשבוע (יחס סיכון של 1.65, p<0.05). בגברים שצרכו עוף בהיקף שבועי של מעל 300 גרם תועד סיכון גבוה עוד יותר (יחס סיכון של 2.61, p<0.05).
החוקרים מסכמים וכותבים כי להערכתם יש מקום להגביל את צריכת העופות לטובת מקורות אחרים לחלבון, דוגמת דגים. עוד הם מאמיני כי חשוב להתמקד בשיטות הבישול ולהימנע מבישול בטמפרטורות גבוהות או לפרקי זמן ארוכים.
Nutrients, May 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!