לחיסון רקומביננטי כנגד הרפס זוסטר לא הייתה השפעה משמעותית על הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים אך לווה בירידה בסיכון לתמותה מכל-סיבה בחולים עם מחלות דלקתיות בתיווך מערכת החיסון שטופלו במעכבי JAK, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Medical Virology. התועלת ההישרדותית הייתה בולטת במיוחד בנשים ובקשישים בגילאי 65 שנים ומעלה.
המחקר מבוסס על נתונים מרשת TriNetX להערכת ההשפעה של חיסון רקומביננטי כנגד הרפס זוסטר על בריאות הלב בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית, ספונדילוארתריטיס או מחלה פסוריאטית שקיבלו טיפול במעכבי JAK.
מדגם המחקר כלל 1,756 חולים עם מספר דומה של ביקורות תואמות (גיל ממוצע של 61.3 שנים, 76% נשים) בין תחילת אוקטובר בשנת 2017 ועד סוף מרץ בשנת 2024.
התוצא העיקרי היה אירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כולל אוטם לבבי, אירוע מוחי איסכמי, אירוע מוחי המורגי, אי-ספיקת לב, הפרעות קצב חדריות דום לב. התוצא המשני העיקרי היה תמותה מכל-סיבה.
לא תועדו הבדלים משמעותיים בסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים בין מטופלים מחוסנים ואלו שאינם מחוסנים (יחס סיכון של 1.121, רווח בר-סמך 95% של 0.901-1.395); ממצא זו נותר גם כאשר נבחנו מצבים ספציפיים.
הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים גם לא היה שונה משמעותית על-בסיס גורמים דוגמת גיל, מין, גזע והיסטוריה של הרפס זוסטר.
בקבוצת החולים לאחר חיסון רקומביננטי כנגד הרפס זוסטר תועדה ירידה של 39% בסיכון לתמותה מכל-סיבה (יחס סיכון של 0.610, רווח בר-סמך 95% של 0.427-0.870). הסיכון לתמותה מכל-סיבה היה נמוך במיוחד בנשים, באלו בגילאי 65 שנים ומעלה, בלבנים ובאלו ללא היסטוריה של זיהום בהרפס זוסטר.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות המלצה לקבלת חיסון רקומביננטי כנגד הרפס זוסטר באוכלוסיית חולים זו בסיכון גבוה, שכן חיסון זה עשוי לשפר את סיכויי ההישרדות של החולים.
J Medical Virology, March 5., 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!