Menopause

האם שינויים מטבוליים עלולים להשפיע על התפקוד הקוגניטיבי בנשים לאחר מנופאוזה? (מתוך כנס NAMS)

שכחנות וירידה קוגניטיבית לאחר מנופאוזה עשויות לנבוע משינויים במחזור המטבולי, כך טוענים חוקרים במהלך הרצאה שניתנה במסגרת הכנס הווירטואלי מטעם ה-North American Menopause Society. מהנתונים עולה כי בנשים סביב מנופאוזה ולאחר-מנופאוזה, סמני תפקוד מיטוכונדריאלי נקשרו עם תפקוד קוגניטיבי טוב יותר.

החוקרים בחנו את הנתונים ממחקר MsBrain להערכת בריאות המוח בנשים סביב-מנופאוזה ולאחר-מנופאוזה. הם העריכו את התפקוד המיטוכונדריאלי ע”י הערכת קצב הנשימה, יכולת נשימתית מקסימאלית, קצב גליקוליטי בזאלי, דלף חלבונים, ייצור חמצון מיטוכונדריאלי ומסלול נשימה מקושר ל-ATP בטסיות.

מדגם המחקר כלל 110 משתתפים (גיל ממוצע של 58 שנים) אשר השלימו סדרת בדיקות קוגניטיביות להערכת הקורלציה אל מול הסמנים השונים. החוקרים התבססו על מבחן CVLT (California Verbal Learning Test-2) להערכת למידה מילולית, זיכרון וגישות ארגון, הערכת חשיבה סיבתית , רצף אות-מספר להערכת זיכרון עבודה ומבחן MOCA (Montreal Cognitive Assessment) להערכת התפקוד הקוגניטיבי הגלובאלי.

בקרב נשים עם רמות גבוהות יותר של צריכת חמצן לא-מיטוכונדריאלית, קצב נשימה מהיר יותר, יכולת נשימתית מקסימאלית גבוהה יותר, קצב גליקוליטי בזאלי מהיר יותר, או עליה בדלף חלבונים ונשימה תלוית ATP בטסיות תועדו ציונים גבוהים יותר במבחנים להערכת למידה מילולית וזיכרון, כמו גם גישות ארגון להבטחת למידה.

הן בנשים סביב מנופאוזה והן באלו לאחר-מנופאוזה, סמני תפקוד מיטוכונדריאלי יעיל, כולל קצב נשימה בסיסי וקצב נשימה מקסימאלי גבוהים יותר, נקשרו עם תפקוד טוב יותר במבחנים להערכת למידה מילולית ומבחני זיכרון. עם זאת, חלק מהשיטות לייצור אנרגיה שנחשבות לא-יעילות, דוגמת צריכת חמצן לא-מיטוכונדריאלית וקצב גליקוליטי בזאלי, גם נקשרו עם תפקוד קוגניטיבי טוב.

חלק מסמני אנרגיה אשר לרוב נחשבים שליליים במודלים בבעלי חיים, למעשה נקשרו עם תפקוד קוגניטיבי טוב. החוקרים מציעים כי ייתכן ומדובר בקשר מפצה בטווח הקצר, אך כי בטווח הארוך ייצור אנרגיה באופן זה עדיין עלול להזיק יותר מאשר להועיל.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בנשים סביב מנופאוזה ולאחר-מנופאוזה, סמני תפקוד מיטוכונדריאלי נקשרו עם תפקוד קוגניטיבי טוב יותר. הם מתכננים להשלים מחקרים נוספים במטרה למצוא מענה לשאלות נוספות בכל הנוגע לקשר בין צורות לא-יעילות של ייצור אנרגיה ובין התפקוד הקוגניטיבי.

מתוך כנס NAMS

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה