Nutritional/Metabolic

האם הקפדה על דפוסי תזונה בריאה עשוי למנוע מחלת פרקינסון? (Neurology)

הקפדה על דפוסי תזונה בריאה עם דגש על פירות, ירקות, אגוזים ודגנים, דוגמת דיאטה ים-תיכונית, עשויה להפחית הופעת תסמינים של מחלת פרקינסון, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Neurology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תקופה מקדימה של כ-10 שנים ומעלה אופיינית לפני אבחנת מחלת פרקינסון. במהלך תקופה זו, חולים עשויים לדווח על מגוון רחב של תסמינים לא-מוטוריים, אשר למרות שאינם ספציפיים, משלב של מספר תסמינים נקשר באופן הדוק עם מחלת פרקינסון. מגוון מוצרי מזון ודפוסי תזונה נקשרו עם הסיכון להתפתחות מחלת פרקינסון, אך אין מחקרים אורכיים קודמים לבחינת הקשר בין דפוס התזונה ובין מאפיינים מוקדמים של מחלת פרקינסון.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין דפוס התזונה ובין מאפיינים העשויים להקדים אבחנה של מחלת פרקינסון, כולל עצירות, הפרעה בשנת REM, ירידה בחוש הריח, ישנוניות-יתר במהלך שעות היום, הפרעה בראיית צבעים, תסמיני דיכאון וכאב גופני. שאלון בשנת 2012 שימש להערכת עצירות וחשד להפרעה בשנת REM ויתר התסמינים נבחנו על-סמך מבחנים ומדדים נפוצים.

הם בחנו את הנתונים אודות 47,659 משתתפים במחקרי Nurses’ Health Study ו-Health Professionals Follow-up Study. משנת 1986, שני המדגמים אספו נתונים תזונתיים כל ארבע שנים והחוקרים חישבו את ההיענות לדפוסי תזונה שונים, כולל aMED (Alternate Mediterranean Diet) ו-AHEI (Alternative Healthy Eating Index). בשנת 2012, המשתתפים השיבו לשאלות בנוגע לעצירות והפרעה בשנת REM (Rapid Eye Movement).

בתת-קבוצה של 17,400 משיבים לשאלון משנת 2012 נבחנו חמשת המאפיינים המוקדמים של מחלת פרקינסון בשנים 2014-2015. החוקרים בחנו את הקשר בין חמישון מדד תזונה בתחילת הדרך (שנת 1986) ובין מספר מאפיינים מוקדמים (0, 1, 2 או 3 מאפיינים ומעלה) בשנים 2012-2015. ניתוח נוסף שימש להערכת הקשר בין היענות ארוכת טווח לדפוסי תזונה אלו לאורך 20 שנים ובין המאפיינים המוקדמים המרמזים למחלת פרקינסון.

מהשוואת החמישון העליון והתחתון של מדד להערכת דיאטת aMED עלה כי הסיכוי להופעת 3 מאפיינים מוקדמים ומעלה, לעומת העדר כלל התסמינים המוקדמים הללו של מחלת פרקינסון היה קטן ב-18% באלו עם היענות טובה לדיאטה (יחס סיכויים של 0.82, p=0.03) בתחילת הדרך וקטן ב-33% עם הקפדה על דפוס התזונה לאורך זמן (יחס סיכויים של 0.67, p<0.0001). הממצאים היו דומים כאשר החוקרים בחנו את מדדי דיאטת AHEI, עם ירידה בסיכוי של 28% ו-34%, בהתאמה, להופעת המאפיינים המוקדמים של מחלת פרקינסון.

היענות גבוהה יותר לדפוסי תזונה אלו נקשרה בקשר הפוך עם מאפיינים פרטניים של מחלת פרקינסון, כולל עצירות, ישנוניות יתר במהלך שעות היום ודיכאון.

החוקרים מדווחים כי הקשר ההפוך שתועד במחקר בין דפוסי תזונה אלו ובין מאפיינים מוקדמים של מחלת פרקינסון תואם לדיווחים ממחקרים קודמים ומעיד כי הקפדה על דיאטה בריאה עשויה להפחית את היארעות תסמינים לא-מוטוריים אשר לרוב מופיעים לפני אבחנת מחלת פרקינסון.

Neurology. Published online August 19, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה