PTSD

על אף שיעור הוצאה ציבורית נמוך לבריאות בישראל, תוחלת החיים עלתה בשנים האחרונות והיא גבוהה יותר מממוצע מדינות ה-OECD (דו”ח מערכת הבריאות 2019, משרד הבריאות)

הודעת משרד הבריאות

מערכת הבריאות בישראל בראי ה-OECD לשנת 2019

כמדי שנה מפרסם ארגון ה-OECD את נתוני הבריאות של 38 המדינות החברות בארגון.  בעקבות זאת מינהל תכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד הבריאות מפרסם כמדי שנה את דו”ח מערכת הבריאות בישראל בראי ה-OECD.

מאגר המידע של ה-OECD מכיל מגוון רחב של מדדי בריאות בני השוואה בין המדינות השונות. בדו”ח זה מובאים למעלה מ-50 מדדים נבחרים, המאפשרים להעריך את מצב הבריאות במדינת ישראל מהיבטים שונים ביחס לשאר המדינות החברות בארגון.

המדדים המובאים בדו”ח כוללים את הנתונים העדכניים האחרונים, משנת 2019.

בנוסף, מוצגים גם נתונים מ-2010, המשקפים את השינוי לאורך זמן בישראל ובשאר מדינות הארגון בכל מדד ומדד.
יש לציין כי בשנתיים האחרונות, מאז פרוץ מגפת הקורונה, סקטור הבריאות העולמי עבר שינויים מקצה לקצה; שינויים אלו צפויים להשפיע על המדדים השונים בשנים הבאות. שינויים אלו אינם באים לידי ביטוי בפרסום זה, המציג את הנתונים השלמים העדכניים ביותר שפרסם ארגון ה-OECD בשנת 2019, טרם פרוץ המגיפה.

להלן עיקרי הממצאים המופיעים בדו”ח:

• תוחלת החיים בישראל גבוהה מן הממוצע במדינות ה- OECD. תוחלת החיים הממוצעת של גבר ישראלי עלתה בשנים האחרונות והיא גבוהה בכשנתיים בהשוואה לממוצע בקרב גברים במדינות ה OECD (בישראל 81 לעומת ממוצע של 78.3). בקרב נשים תוחלת החיים גבוהה יותר (84.8 לעומת 83.6 בממוצע ה – OECD). תוחלת החיים הכללית באוכלוסייה עומדת על 82.9 שנים והיא מהגבוהות ב-OECD.
• שיעור תמותת תינוקות בישראל נמוך מן הממוצע במדינות החברות בארגון ועמד בישראל, בשנת 2019, על 3.1 פטירות לאלף לידות חי לעומת ממוצע של 4.2 בקרב מדינות ה-OECD.
• שיעור צריכת האלכוהול בישראל הינו נמוך משמעותית מממוצע מדינות הארגון ועומד על 3.1 ליטרים בשנה לעומת 8.8 ליטר בממוצע בשאר מדינות הארגון, והוא מהנמוכים ביותר מבין מדינות הארגון.
• שיעור השמנת היתר באוכלוסייה בישראל עמד על 17.7%, בדומה לממוצע במדינות הארגון (17.5%).
• שיעור הפריון בישראל הוא הגבוה ביותר ב-OECD ועומד על 3 לידות לאישה לעומת 2.1 במקום השני (מקסיקו) ו-1.6 בממוצע ב-OECD.
• ישראל ניצבת במקום השלישי ב-OECD באחוז המחזיקים בביטוחי בריאות וולונטריים עם שיעור מחזיקים של 84.1%.
• שיעור ההוצאה על בריאות מהתוצר בישראל עומד על שיעור יציב של 7.5% והוא נמוך מרוב מדינות ה-OECD (מקום 27 מתוך 37 בדירוג המדינות) ומהממוצע במדינות הארגון העומד על 8.9%.
• שיעור ההוצאה הציבורית מתוך סך ההוצאה על בריאות הינו מן הנמוכים ב-OECD ועומד על 65% לעומת 74% בממוצע ב-OECD (מקום 31 מתוך 38 בדירוג המדינות).
• שיעור הרופאים הפעילים לאלף נפש נמוך בכ-9% מהממוצע במדינות ה-OECD ועומד על כ-3.3 רופאים לאלף נפש.
• שיעור האחיות לאלף נפש הינו מן הנמוכים ב-OECD ועומד על כ-5 אחיות לאלף נפש.
• שיעור המיטות לאשפוז כללי בישראל נמוך יחסית למדינות אחרות החברות בארגון (רביעי מתחתית הרשימה) ועומד על כ-2.2 מיטות לאלף נפש לעומת ממוצע של 3.5 במדינות החברות ב- OECD. יש לציין כי ההגדרות שונו לפני מספר שנים וכעת מיטות לבריאות הנפש נכללות בהגדרה של מיטות כלליות. שינוי זה משפיע גם על הנתונים בנוגע לשהייה הממוצעת ולשיעורי התפוסה. תפוסת המיטות בישראל עומדת על 91% והיא מהגבוהות ב-OECD.
• שיעור מכשירי ה-MRI למיליון תושבים בישראל עומד על 5.1. למרות ההגדלה המשמעותית בשנים האחרונות של מספר המכשירים, ישראל נמצאת במקום נמוך לעומת ממוצע ה-OECD העומד על 17. רק במקסיקו וקולומביה שיעור נמוך מזה שבישראל. עם זאת, בעקבות הניצול הגבוה של המכשירים, הפער במספר הבדיקות לנפש בין ישראל ל-OECD (של כ-40%) קטן יותר מהפער במספר המכשירים (של כ-70%). בישראל מבצעים 47.5 בדיקות MRI לאלף תושבים לעומת 80 ב-OECD. מספר בדיקות ה-MRI בישראל ביחס לאוכלוסייה עלה בשנת 2019. לעומת זאת, בבדיקות CT ישראל דומה לממוצע ה-OECD, 159 בדיקות ל-1,000 איש לעומת 155 ב-OECD.
• שיעור הניתוחים הקיסריים בישראל הוא הנמוך מבין מדינות הארגון ועומד על 151 ניתוחים לאלף לידות חי לעומת 276 ניתוחים בשאר מדינות הארגון.
• שיעור ההתאבדויות בישראל ל-100 אלף תושבים עלה בשנת 2019 ועומד על 6. עם זאת, שיעור זה נמוך משמעותית מממוצע מדינות הארגון שעומד על 11.6 והוא מהנמוכים בקרב מדינות הארגון.
• שיעור המעשנים בישראל ב-2019 עמד על 16.4% מהאוכלוסייה בגיל 15 ומעלה, בדומה לשיעור הממוצע של מדינות ה-OECD (16.3%).

בדוח המלא ניתן יהיה למצוא למעלה מ-50 תרשימים עם הממצאים המרכזיים.

מנכ”ל המשרד, פרופ’ נחמן אש: “נתוני ה-OECD משקפים נאמנה את מצבה של מערכת הבריאות בישראל, שמראה תוצאות מצוינות, אך עם משאבים נמוכים יחסית. בשנתיים האחרונות, יותר מתמיד, אנו רואים כיצד עובדי מערכת הבריאות נותנים מעצמם ומובילים את מערכת הבריאות למצוינות, ועל כך אנו מודים להם . מערכות הבריאות בכל העולם ניצבות כעת בפני טלטלה ואנו צופים כי נתוני ה-OECD יספקו לנו ממצאים מעניינים ביותר בשנים הקרובות.”

לדו”ח המלא

הערת המערכת: מערכת הבריאות בישראל מצליחה להציג מדדי בריאות גבוהים על אף רמות השקעה נמוכות יחסית בבריאות, וזה כמובן תוצאה המעידה על הרמה הגבוהה של המערכת ועל יעילותה הגבוהה.  השאלה היא אם ניתן יהיה להמשיך לשמור על תוצאות אלה לאורך זמן בהעדר השקעות משמעותיות בתשתיות וכח אדם. 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים מקליפורניה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב אלו המתגוררים בשכונות ברמה סוציו-אקונומית נמוכה סיכון מוגבר להתפתחות הידראדניטיס סופורטיבה, קשר אשר תואר בקבוצות מרקע אתני שונה. מדגם המחקר כלל 65,766 משתתפים (גיל ממוצע של 50.4 שנים, 41.8% נשים) ממרפאות עור ברשת UCSF (או University of California […]

  • חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    בקרב גברים צעירים שנחשפו למעשי אלימות פיזית והתעללות של בן הזוג כלפי אימם נרשמה עליה של 45% בסיכון לכך שינקטו בעצמם במעשי אלימות כלפי בני או בנות זוגם, בהשוואה לאלו שלא נחשפו למעשי אלימות דומים, כך עולה מנתונים חדשים מבריטניה שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe. החוקרים בחנו את הנתונים אודות זוגות […]

  • חשיפה לזיהום אוויר עשויה להביא לשינוי במבנה המוח

    חשיפה לזיהום אוויר עשויה להביא לשינוי במבנה המוח

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Stroke עולה כי חשיפה ארוכת-טווח לחומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר באוויר, גם ברמות נמוכות יחסית, מלווה בשינויים מבניים במוח דוגמת ירידה בנפח רקמת המוח, עליה באטרופיה ופתולוגיה וסקולארית בקשישים. מחקר SNAC-K-MRI כלל קשישים ללא דמנציה שעברו בדיקת MRI בתחילת המחקר. בנוסף, משתתפים מתחת לגיל 78 שנין השלימו בדיקת MRI לאחר 6 […]

  • האם ניטור מרחוק עשוי להפחית אשפוזים בחולים עם מחלות ממאירות?

    האם ניטור מרחוק עשוי להפחית אשפוזים בחולים עם מחלות ממאירות?

    ניטור תסמינים מרחוק באמצעים אלקטרוניים להערכת תוצאים לפי דיווח מטופלים לווה בהפחתת היקף האשפוזים בשיעור של 19% לאחר שלושה חודשים ובהיקף של 13% לאחר שישה חודשים בחולים עם מחלה ממארת תחת טיפול סיסטמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. התועלת של אמצעי ניטור מרחוק תועדה במגוון אוכלוסיות חולים, כולל אלו המתגוררים […]

  • הגבלת זמן צפייה בטלוויזיה עשויה להפחית את הסיכון למחלה קרדיווסקולארית למרות נטייה גנטית לסוכרת מסוג 2

    הגבלת זמן צפייה בטלוויזיה עשויה להפחית את הסיכון למחלה קרדיווסקולארית למרות נטייה גנטית לסוכרת מסוג 2

    במבוגרים עם נטייה גנטית משמעותית לסוכרת מסוג 2 הצופים בטלוויזיה במשך פחות משעה ביום הסיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית בתוך עשור היה נמוך יותר בהשוואה לאלו ללא נטייה גנטית משמעותית אשר צפו בטלוויזיה במשך שעתיים ויותר בכל יום, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. מחקר העוקבה נועד לבחון את הקשר […]

  • ההשפעה של לופוס עורי על איכות החיים של החולים

    ההשפעה של לופוס עורי על איכות החיים של החולים

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology עולה כי ללופוס עורי השפעה משמעותית על איכות החיים של החולים, באופן בלתי-תלוי ומצטבר בחולים עם SLE (או Systemic Lupus Erythematosus), עם עליה בדיווחים אודות הפרעות בבריאות הנפשית ומוגבלות חברתית. במטרה להבין טוב יותר את ההשפעה של אבחנה של לופוס עורי על […]

  • אשפוזים על-רקע שימוש בקנאביס מלווים בסיכון מוגבר לדמנציה

    אשפוזים על-רקע שימוש בקנאביס מלווים בסיכון מוגבר לדמנציה

    היקף הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים לבית החולים על-רקע שימוש בקנאביס עלה בשיעור גבוה מפי 26 לאורך תקופה של 13 שנים בקרב מבוגרים בגילאי 65 שנים ומעלה ומלווה בסיכון מוגבר משמעותית לדמנציה, בהשוואה לביקורים רפואיים דחופים מכל-סיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל נתונים בין 2008 עד 2021 אודות […]

  • באחד מכל ארבעה חולים עם סוכרת מסוג 2 עמידה לטיפול ישנה עדות להיפרקורטיזוליזם

    באחד מכל ארבעה חולים עם סוכרת מסוג 2 עמידה לטיפול ישנה עדות להיפרקורטיזוליזם

    ברבע מהחולים עם סוכרת מסוג קשה לאיזון ישנה עדות להיפרקורטיזוליזם, עם שכיחות גבוהה במיוחד עם גיל מתקדם, מדד מסת גוף נמוך יותר, מוצא היספאני/שאינו-לטיני, מספר גדול יותר של תרופות לאיזון לחץ הדם ושימוש בפיברטים, משככי כאב או תרופות חדשות לאיזון רמות הסוכר בדם, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים […]

  • שונות נרחבת בשכיחות פטרת כף הרגל בילדים

    שונות נרחבת בשכיחות פטרת כף הרגל בילדים

    מסקירה שיטתית עולה כי שיעורי הימצאות פטרת כף הרגל (Tinea Pedis) בילדים נעה בין 0.03% ועד 15.6%, עם שונות דמוגרפית וגיאוגרפית ניכרת, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology. הגורם הנפוץ ביותר הוא דרמטופיטים, בפרט Trichophyton rubrum. להערכת שיעורי הימצאות פטרת כף הרגל בילדים בגילאי 0-19 שנים, החוקרים השלימו סקירה שיטתית של 29 מחקרים […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך