Pain

מרבית המטופלים הסובלים מנדודי שינה אינם נדרשים לטיפול תרופתי (מתוך כנס ה-ACP)

במהלך הרצאה שניתנה מסגרת כנס מטעם ה-American College of Physicians טוענים מומחים לשינה כי רופאים ראשונים לעיתים קרובות אינם מזהים ואינם מבנים היטב את האבחנה של אינסומניה כרונית ולעיתים קרובות מדי, הם בוחרים בתרופות, אשר עם שימוש ממושך עלולות להוביל למעגל בעייתי.

עם זאת, תרופות בלבד לא צפויות להיות יעילות ללא שינוי התנהגותי והן מלוות בתופעות לוואי אפשריות. תרופות מרשם לרוב אינן מטפלות בגורם לאינסומניה, אלא רק בתסמינים.

המומחה לשינה מסביר כי במהלך 15 השנים האחרונות בהן עסק ברפואת שינה, הוא טיפול רק בקומץ קטן של חולים בטיפול תרופתי ארוך-טווח. לדבריו, טיפול תרופתי משמש רק כאשר אמצעים שמרניים כשלו או במטרה לסייע לחולים להתחיל בביצוע השינויים ההתנהגותיים.

על רופאים לשאול את המטופלים אודות השעה המאוחרת ביותר בה הם יכולים להתעורר בכדי להגיע לבית הספר, לעבודה וכדומה. במידה ומדובר בשעה 6 בבוקר, אזי המטרה היא להזיז את שעת השינה ל-10-11 בלילה. עם זאת, במידה והמטופל אינו יכול לישון עד 12:30 בלילה, יש להזיז את שעת השינה לשעה זו.

למרות שחלון של 5.5 שעות אינו אידיאלי, עדיף להיכנס למיטה כאשר מוכנים לישון. מנקודה זו, יש לנסות להזיז את שעת השינה של החולה לאחור בקצב של 15 דקות כל שבוע, כאשר הם מלמדים אותם לישון מוקדם יותר.

גישה זו צפויה להצליח במרבית המטופלים ואינה דורשת כל טיפול תרופתי. ניתן גם להשיג זאת עם ביקור אחד או שניים במרפאה, ולכן לא מדובר בניצול משאבים משמעותי.

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי הוא ללא ספק הכלי הטוב ביותר לטיפול באינסומניה כרונית ומומלץ כטיפול קו-ראשון בכל ההנחיות בנושא. עם זאת, מרבית התכניות כוללות 4-8 מפגשים עם מטפל שינה ולרוב אינם כלולים בתכניות הביטוח. בנוסף, מספר המומחים לאינסומניה אינם עומד בדרישות.

תכניות טיפול קוגניטיבי-התנהגותי בפלטפורמה של מכשירים ניידים הן יעילות מאוד. חלק גדול מהתכניות הן ללא עלות וכולן נוחות לשימוש. חלק מהמטופלים בוחרים ב-Sleepio, אך ישנן תכניות רבות אחרות שנמצאו יעילות.

במידה וחייבים לפנות לטיפול תרופתי, כדאי לנסות תכשיר פשוט דוגמת מלטונין. כמו כן, אור בהיר במהלך היום, תנועה במהלך היום ואור מעומעם קרוב לשעת השינה חשובים במיוחד עבור קשישים.

המומחים יוצאים גם כנגד השימוש ב-Trazodone, נוגד-דיכאון המשמש לעיתים קרובות מעבר להתוויות המאושרות כטיפול לאינסומניה. הם מדגישים כי לטיפול אין השפעה בשליש מהחולים ובשליש נוסף יש תופעות לוואי שאינן מתקבלות על הדעת. לכן, התכשיר אינו יעיל בשני-שליש מהחולים. בנוסף, קיים סיכון לתופעות לוואי כמו זקפה ממושכת וסיכון למחשבות אובדניות.

מתוך כנס ה-ACP

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

    שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

    ניתוחים לגירוי עצב וגאלי מהווים התערבות יחסית בטוחה, עם שיעור סיבוכים נמוך, אם כי ישנם הבדלים בסוג הפרוצדורה ונוכחות סיבוכים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Brain and Spine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גירוי עצב וגאלי מהווה את שיטת נוירו-מודולציה הנפוצה ביותר בחולים עם אפילפסיה. למרות שקיים סיכון לתופעות לוואי לבביות דוגמת […]

  • טיפול ב-Levetiracetam מפחית סיכון לפרכוסים בנשים בגיל הפוריות (Neurology)

    טיפול ב-Levetiracetam מפחית סיכון לפרכוסים בנשים בגיל הפוריות (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בנשים בגיל הפוריות עם אפילפסיה כללית אידיופטית, החלפת טיפול תרופתי מ-Valproate ל- Levetiracetamלעומת Lamotrigine מפחיתה את הסיכון להישנות פרכוסים לאחר 24 חודשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אפילפסיה כללית אידיופטית הינה צורה נפוצה של אפילפסיה ומהווה 15-20% מהמקרים, עם שכיחות מעט […]

  • ההשפעה של תפקוד הלב ונוקשות עורקים על הסיכון למחלה צרברווסקולארית (Int J Cardiol)

    ההשפעה של תפקוד הלב ונוקשות עורקים על הסיכון למחלה צרברווסקולארית (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי הפרעה בתפקוד הלב וכלי הדם מלווה בסיכון מוגבר לאטרופיה מוחית אזורית ובשכיחות מחלה צרברווסקולארית לאור נוקשות כלי דם, בפרט באלו עם רמת השכלה נמוכה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אות מוגבר בחומר הלבן מעיד על מחלת כלי דם קטנים דיפוזית המערבת את כלי […]

  • ניתוח בעזרת רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך עשוי לקצר משך אשפוז (J Arthroplasty)

    ניתוח בעזרת רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך עשוי לקצר משך אשפוז (J Arthroplasty)

    ניתוח רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה במשך אשפוז קצר יותר לעומת ניתוח ידני להחלפת הירך, זאת לצד הפחתת היקף החולים המופנים למוסד סיעודי ייעודי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty. החוקרים השלימו מחקר רב-מרכזי עם הערכה רטרוספקטיבית של הנתונים אודות 8,536 חולים שעברו ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של […]

  • האם ויאגרה עשויה לסייע במניעת מחלת אלצהיימר? (J Alzheimer’s Dis)

    האם ויאגרה עשויה לסייע במניעת מחלת אלצהיימר? (J Alzheimer’s Dis)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Alzheimer’s Disease עולה כי מתן Sildenafil (ויאגרה) המשמשת לטיפול בהפרעות זקפה עשויה לסייע בהגנה מפני מחלת אלצהיימר. החוקרים השלימו ניתוח נתוני עולם-אמיתי ממאגר MarketScan Medicare Supplemental Database (שנים 2012-2017) ומאגר Clinformatics (שנים 2007-2020) וניתוח מותאם עם תקנון למגדר, גיל, גזע ומחלות רקע. הם זיהו את כל החולים […]

  • הבדלים בהיקף העיכוב באבחנת מחלת צליאק בילדים (JAMA Netw Open)

    הבדלים בהיקף העיכוב באבחנת מחלת צליאק בילדים (JAMA Netw Open)

    בילדים באיטליה עם תסמינים פחות ספציפיים או הפרעה בשגשוג תועד עיכוב ארוך יותר באבחנה של מחלת צליאק, בעוד שאלו מתחת לגיל 3 שנים או עם היסטוריה משפחתית מאובחנים מוקדם יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 3,171 ילדים עם אבחנה של מחלת צליאק […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה