Psoriasis

לראות את העור: האם יש קשר בין השמנה לבין פסוריאזיס? /מאמר אורח מאת שני ששון (*)

למזון שממנו אנו ניזונים יש השפעות רבות, בין השאר על בריאותנו ובמצבי חולי מסוימים. למשל, יש מזונות שצריכתם נמצאה כפחות מומלצת בקרב סובלים ממיגרנות, יש מאכלים שרצוי להימנע מהם במצבים של רגישות ללקטוז, מזונות שכדאי להגביר את צריכתם במצבים של מחסור מתמיד בברזל ועוד.

מחקר שפורסם השנה במגזין JAMA Dermatology בחן האם קיים קשר כלשהו בין תזונה לבין חומרת מחלת הפסוריאזיס מחלת עור כרונית, זיהומית, הגורמת לתאי העור להתחלף באופן מהיר ולהיווצרות כתמים מכוסים קשקשים על העור באזורים כמו המפרקים והקרקפת.

פעמים רבות פסוריאזיס מתלווה למחלות אחרות כמו מחלות מעיים, שינויים קיצוניים במצב הרוח וגם השמנה שעשויה להשפיע על המחלה ולהפך.

כלומר, מדובר במחלה שאורחות החיים שלנו וההתנהגות שלנו כמעט תמיד ישפיעו על חומרתה. לכן, פעמים רבות המחלה תתפרץ ותחמיר בתקופות של לחץ, חרדה, אי שקט והן במצבים של השמנה מורבידית הנובעת לא פעם מאורח חיים לקוי.

במסגרת המחקר אוגדו 55 מחקרים אשר כללו מספר רב של משתתפים, ובהם גם
כ-4,500 חולי פסוריאזיס.

מהמחקר עלו כמה ממצאים מעניינים:

·         הקשר בין פסוריאזיס להשמנה: על פי המחקר, נמצא קשר בין השמנה לבין חומרת המחלה. בין השאר, נמצא כי השמנה עשויה להשפיע לרעה על אפקטיביות הטיפול הרפואי במחלה. על פי החוקרים, ייתכן כי הסיבה לכך היא רקמת השומן, שידועה גם היא כרקמה דלקתית (בדומה לפסוריאזיס) ומצויה בעודף באנשים הסובלים מהשמנה.
בשורה התחתונה – דיאטה היפוקלורית: בדיאטה כזו המטרה היא שהאדם יוציא יותר אנרגיה מאשר הוא מכניס. הדיאטה כוללת תפריט של
כ-1,400-800 קלוריות ביום ואפקטיבית בקרב אנשים עם
BMI גבוה מ-25 זאת בתנאי שיקפידו לפעול על פיה במשך 16 שבועות עד חצי שנה.
בחולים אלו, דיאטה היפוקלורית הפחיתה באופן משמעותי את חומרת הפסוריאזיס. 

·         הקשר בין פסוריאזיס לגלוטן: מהמחקר עלה כי חולים בפסוריאזיס יהיו בעלי סיכון כפול לחלות גם בצליאק. מכיוון שגם פסוריאזיס וגם צליאק הן מחלות אוטואימוניות (שבהן הגוף תוקף את עצמו), נבדקה גם דיאטה ללא גלוטן בהקשר של אנשים שהם רגישים לגלוטן, אך אינם חולי צליאק.
בשורה התחתונה – דיאטה ללא גלוטן עשויה לסייע לחולי פסוריאזיס הרגישים לגלוטן: אנשים בעלי רגישות לגלוטן ירגישו שיפור במחלה אם יורידו את הגלוטן מהתפריט למשך שלושה חודשים. עם זאת, דיאטה ללא גלוטן אינה מומלצת על ידי החוקרים במידה שלא קיימת עדות לצליאק או לרגישות לגלוטן. 

·         הקשר בין פסוריאזיס לתוספי תזונה: אנשים רבים החולים בפסוריאזיס חשים כי תוספים תזונתיים עשויים לשפר את חומרת המחלה והסימפטומים שלה, בעיקר כשמדובר בשמן דגים ובוויטמין D.
בשורה התחתונה – אין עדויות לכך שתוספי תזונה עשויים לשפר את חומרת הסימפטומים: החוקרים בדקו השפעה של מגוון תוספי תזונה כמו שמן דגים, ויטמין
B12, סלניום ו-ויטמין D. אף אחד מתוספי התזונה לא גרם לשיפור בסימפטומים של המחלה.

·         הקשר פסוריאזיס לדיאטות שונות: חולי פסוריאזיס רבים מאמינים כי סוגי דיאטה שונים עשויים לעזור בהפחתת חומרת המחלה. אולם, באופן כללי נראה כי גם בין אנשים החולים בפסוריאזיס, דיאטות זהות ישפיעו עליהם באופן שונה.
בשורה התחתונה – אפשר לנסות סוגי דיאטות מסוימות, אך לא יחול שינוי באופן וודאי: על פי המחקר, דיאטה ים תיכונית עשויה לעזור לחולים בפסוריאזיס. דיאטה זו כוללת שמן זית, ירקות ופירות, קטניות, אגוזים, דגים ופירות ים. בנוסף, גם תזונה עתירה בסיבים תזונתיים, פחמימות מורכבות (כמו לחם מלא, פסטה, אורז) תועיל בעיקר אם כמויות הסוכר הפשוט והשומן הרווי בתפריט התזונתי יופחתו.

לסיכום: על פי המחקר, הדרך העיקרית להפחתת הסימפטומים בחולי פסוריאזיס הסובלים גם מהשמנה, היא על ידי דיאטה מופחתת קלוריות.

אף על פי כן, לא קיימות המלצות נוספות שהן חד משמעיות בכל הקשור לטיפול בחומרת המחלה, ויש צורך במחקרים נוספים.

(*) שני ששון היא דיאטנית קלינית ברשת סטודיו סי

סימוכין למחקר:

Adam R. Ford, BS; Michael Siegel, PhD; Jerry Bagel, MD, MS; Kelly M. Cordoro, MD; Amit Garg, MD et al; Dietary Recommendations for Adults With Psoriasis or Psoriatic Arthritis From the Medical Board of the National Psoriasis Foundation A Systematic Review; JAMA Dermatol. Published online June 20, 2018. 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול ב-Valproate במינון גבוה מלווה בעליה משמעותית במשקל הגוף (J Clin Psychiatry)

    טיפול ב-Valproate במינון גבוה מלווה בעליה משמעותית במשקל הגוף (J Clin Psychiatry)

    מתן טיפול ב- Valproate (ואלפרואט) במינון גבוה מלווה בעליה במשקל בחולים עם הפרעות פסיכיאטריות, כאשר העלייה הגדולה ביותר במשקל דווחה בקרב אלו שנטלו מינון יומי של 1,300 מ”ג ומעלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Psychiatry. החוקרים בחנו את הנתונים לאורך שנה אחת משני מחקרים אורכיים שנערכו בין השנים 2007 ו-2022. […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • השמנה מלווה בסיכון מוגבר להחמרת מוגבלות וירידה באיכות חיים בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

    השמנה מלווה בסיכון מוגבר להחמרת מוגבלות וירידה באיכות חיים בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ACTRIMS עולה קשר הדוק בין השמנה ובין החמרת מוגבלות, התקדמות מחלה וירידה באיכות החיים של מבוגרים עם טרשת נפוצה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנה נקשרה עם הסיכון להתפתחות טרשת נפוצה. עם זאת, אין מידע רב אודות הקשר בין השמנה ובין הסיכון להתקדמות מחלה. כעת הם ביקשו לבחון את ההשפעה […]

  • היעילות והבטיחות של Tildrakizumab בטיפול בפסוריאזיס רובדי של הקרקפת (J Am Acad Dermatol)

    היעילות והבטיחות של Tildrakizumab בטיפול בפסוריאזיס רובדי של הקרקפת (J Am Acad Dermatol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Academy of Dermatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Tildrakizumab (אילומיה) מהווה טיפול יעיל כנגד פסוריאזיס של הקרקפת, ללא סוגיות בטיחות חדשות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פסוריאזיס של הקרקפת הינה מחלה נפוצה וקשה לטיפול. מטרתם במחקר הנוכחי הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של […]

  • טיפול הורמונאלי חליפי מלווה בירידה גדולה יותר במשקל עם טיפול ב-Semaglutide בנשים לאחר מנופאוזה (Menopause)

    טיפול הורמונאלי חליפי מלווה בירידה גדולה יותר במשקל עם טיפול ב-Semaglutide בנשים לאחר מנופאוזה (Menopause)

    בנשים עם עודף-משקל או השמנת-יתר המטופלות ב- Semaglutide(וויגובי), טיפול הורמונאלי לווה בירידה גדולה יותר במשקל הגוף, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Menopause. החוקרים כותבים כי קשר זה נותר על כנו לאחר תקנון לערפלנים שונים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות את היקף הירידה במשקל וסמני סיכון קרדיו-מטבולי בנשים לאחר-מנופאוזה עם וללא טיפול הורמונאלי חליפי. החוקרים […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה