Thyroid Disorders

אבחנה טובה יותר אינה הסיבה היחידה לעליה בשכיחות ממאירות של בלוטת התריס (JAMA Otolaryngol Head Neck Surg)

תירואיד בלוטת התריס

ההיארעות של ממאירות של בלוטת התריס עלתה בשיעור של כפי שלוש במהלך שלושים השנים האחרונות, כאשר במאמר חדש טוענים חוקרים כי שיפור אמצעי האבחנה אינו הסיבה היחידה לעליה זו.

החוקרים לא מצאו הבדלים משמעותיים במאפייני הגידולים דוגמת פתולוגיה, גודל, פלישה מקומית ושיעור גרורות אזוריות ומרוחקות בין חולים עם גידולים שאובחנו באקראי ואלו שזוהו לאחר הערכה מכוונת של בלוטת התריס.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שיעורי ההיארעות של בלוטת התריס עמדו בשנת 1975 על 4.9 ל-100,000; שיעור זה זינק ל-14.3 ל-100,000 בשנת 2009, אם כי שיעורי התמותה נותרו יציבים. הסיבה לעליה בשיעורי ההיארעות של בלוטת התריס אינה-ידועה ולמרות שחלק מהחוקרים ייחסו זאת לשיפור אמצעי האבחנה ובדיקות הדמיה, המאפשרות אבחנה של ממאירויות תת-קליניות של בלוטת התריס, אחרים מאמינים כי חלה עליה אמיתית בהיארעות הממאירות.

החוקרים שיערו כי במידה והעליה בהיארעות מיוחסת בעיקר לאבחנת מחלה תת-קלינית, אזי ממאירויות של בלוטת התריס שיאובחנו באקראי צפויות להיות קטנות יותר ובשלבים מוקדמים יותר של המחלה. במידה והעלייה בהיארעות משקפת את נטל המחלה, אזי צפויים הבדלים קלים בגודל ובשלב בעת האבחנה בין גידולים שזוהו באקראי ואלו שלא זוהו באקראי.

במטרה לבחון את ההשערה, החוקרים השוו את המאפיינים הקליניים והפתולוגיים של גידולי תירואיד שאובחנו באקראי ואלו שלא אובחנו באקראי. הם ערכו סקירה רטרוספקטיבית של הרשומות הרפואיות במרכז אקדמי שלישוני של 31 חולים עם מחלה שאובחנה באקראי ו-207 חולים עם ממאירות של בלוטת התריס שלא אובחנה באקראי.

כ-55% מהגידולים שאובחנו באקראי אובחנו באמצעות בדיקת CT, 19.4% אובחנו באמצעות אולטרה-סאונד, 16.1% אובחנו עם בדיקת PET ו-6.5% עם MRI. הממצאים מעידים על הבדל משמעותי בגיל הממוצע בעת האבחנה של חולים עם גידולים שאובחנו באקראי ואלו שלא אובחנו באקראי.

כמו כן, תוארו הבדלים בפיזור המינים. בקבוצת החולים עם מחלה שאובחנה באקראי שכיחות הגברים הייתה גבוהה יותר, בהשוואה לקבוצת החולים עם אבחנה שאינה באקראי (54.8% לעומת 13.5%, p<0.001).

עוד זוהה הבדל משמעותי בשלב TNM של ממאירות של בלוטת התריס בעת ההתייצגות. בחולים עם מחלה אקראית שלב המחלה היה מתקדם יותר בעת האבחנה, כאשר 48.4% אובחנו בשלב I, 16.1% אובחנו עם מחלה בשלב II ו-29.0% אובחנו עם מחלה בשלב III.

מנגד, מרבית החולים (76.8%) עם מחלה שלא זוהתה באקראי אובחנו עם מחל בשלב I. בקרב חולים עם מחלה שזוהתה באקראי תועדה שכיחות גבוהה יותר של חולים עם מחלה בסיכון גבוה, בהשוואה לחולים עם מחלה שלא זוהתה באקראי.

אך למרות ששלב המחלה בעת האבחנה היה מתקדם יותר, לא זוהו הבדלים בין הקבוצות במונחים של גודל הגידול, פלישה, מעורבות קשריות לימפה או גרורות מרוחקות. העדר הבדל זה עשוי להעיד כי העליה הכוללת בהיארעות סרטן בלוטת התריס אינה נובעת רק מעליה באבחנה של גידולים אקראיים, אלא משקף עליה אמיתית בהיארעות המחלה הממארת.

JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. Published online October 10, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה