Trauma

הפרעות שינה לאחר חבלת ראש מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה (מתוך כנס SLEEP)

הפרעות שינה בקרב חולים עם היסטוריה של חבלת ראש מלוות בעליה בסיכון לדמנציה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס SLEEP 2021. לאורך חציון מעקב של למעלה מארבע שנים נרשמה עליה של 25% בסיכון להתפתחות דמנציה במבוגרים עם היסטוריה של חבלת ראש ואבחנה של הפרעות שינה.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות 712,708 חולים עם היסטוריה של חבלת ראש. הגיל החציוני של המשתתפים עמד על 44 שנים, רובם (59%) היו גברים. בכל המקרים תועד תפקוד קוגניטיבי תקין בעת הפניה לטיפול בבית חולים עם חבלת ראש בין מאי 2003 ועד אפריל 2013.

לאורך חציון מעקב של 52 חודשים, 32,834 חולים (4.6%) פיתחו דמנציה. לאחר תקנון לגיל, מין, רמת הכנסה, חומרת החבלה ומחלות רקע, אבחנה של הפרעת שינה לוותה בסיכון מוגבר משמעותית להיארעות דמנציה (יחס סיכון של 1.25, רווח בר-סמך 95% של 1.15-1.36). התוצאות היו דומות בגברים (יחס סיכון של 1.26, רווח בר-סמך 95% של 1.11-1.42) ובנשים (יחס סיכון של 1.23, רווח בר-סמך 95% של 1.09-1.40).

ההנחה היא כי המנגנון בבסיס הקשר בין הפרעות שינה לאחר חבלת ראש והסיכון לדמנציה הוא ככל הנראה מולטיפקטוריאלי. בהפרעות שינה באופן כללי, השינה יותר מקוטעת וישנה פגיעה בארכיטקטורת השינה. שינויים אלו עשויים לתרום לעומס נוסף על תפקוד המוח שכבר מצוי בסכנה לאור הפגיעה המוחית.

הפרעות השינה הנפוצות ביותר שאובחנו היו הפרעת נדודי שינה והפרעות נשימה על-רקע שינה, להן מנגנונים פתופיזיולוגיים שונים ולכן ייתכן ומעורבות בהתפתחות סוגים שונים של דמנציה. לרוע המזל, החוקרים לא יכלו לבחון זאת במחקר הנוכחי, מאחר ובמרבית המקרים לא היו נתונים אודות סוגי הדמנציה.

החוקרים מסכמים וכותבים הפרעות שינה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה ולכן יש מקום לנקוט בצעדים למניעת הפרעות אלו בחולים עם היסטוריה של חבלת ראש, כולל בדיקות סקר להפרעות שינה בשלבים המוקדמים לאחר החבלה.

מתוך כנס SLEEP

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה