Geriatrics

גריאטריה במזרח התיכון, מאת : דר’ ארתור ליבוביץ עורך מדור גריאטריה

לא פעם שאלנו את עצמנו על מצב הרפואה הגריאטרית בארצות ערב השכנות.

לאחרונה, קראתי מאמר מעניין שנכתב ע”י חוקר הולנדי וכותרתו “The Middle East Academy for Medicine of Ageing “   ( 1 ), המאמר מתאר את היווסדה של אקדמיה ללימוד הבעיות הרפואיות בזקנה ורפואת הזקנה.  במפגש הראשון במסגרת זו שנערך  בלבנון נסקרו נושאים בסיסיים בגריאטריה כמו: נתונים דמוגרפיים, פיתוח שירותים לקשישים, דרכי תקשורת עם קשישים ועוד.  המארגנים ניסו להשוות בין מצב ההזדקנות בארצות המזרח התיכון לבין ההזדקנות בארצות האיחוד האירופי.

חלק נכבד מן הדיונים הוקדש לארגון המקצוע של רפואה גריאטרית. בחלק מארצות אירופה גריאטריה היא מקצוע רפואי מוכר. יחד עם זאת הודגש כי יש שוני רב במבנה המקצועי ובארגון השירות הגריאטרי בין ארצות אירופה השונות.

הניסיון המומלץ – להתחיל בו בפיתוח נושא הגריאטריה היה לייסד ארגון מקצועי בו יתאגדו כל בעלי המקצוע הקרובים לטיפול בקשישים. הקמת איגודים לאומיים מסוג זה תואמת גם את הניסיון שלנו בישראל בה נוסדו  החברה לגרונטולוגיה והאיגוד לגריאטריה לפני שנים רבות. ואם מזכירים את ישראל מעניין שככל שהמאמר מתיימר לדון במזרח התיכון, כאזור גיאוגרפי, אין בו כלל התייחסות למדינת ישראל. גם כאשר מובאים נתונים השוואתיים על תוחלת החיים באזור, אל מול הנתונים מארצות ערב מוצגת תוחלת החיים של ארצות אירופה, אמריקה הצפונית ויפאן ולא נתונים מישראל.

בהזדמנות זו הוצגו  נתונים על תוחלת החיים הממוצעת מלידה לשנת 2001 : במצרים 68.3 שנים, אירן 69.8 שנים, ירדן 70.6 שנים, סוריה 71.5 שנים, לבנון 73.3 שנים וכווית 76.3 שנים.

בסיכום מחברי המאמר מציינים כי הבעיה המרכזית בקידום הרפואה הגריאטרית במזרח התיכון כמו באירופה ובאמריקה הצפונית היא המחסור במומחים לגריאטריה  (2). במאמר פורטו תוכניות להמשך המפגשים שיעסקו בבעיות האשפוז של קשישים בבתי חולים ובשאלת איכות הטיפול בקשישים.

הנה כי כן, נושא בריאות הקשישים  והרפואה הגריאטרית מתעורר גם בארצות השכנות.  יהיה מעניין לעקוב.

References

1. Duursma S, Abyad A, Amin F. The Middle-East Academy for Medicine of Ageing. The Journal of Nutrition, Health & Aging, 2004; 1-3.

2. Duursma SA, Overstall PW. Geriatric medicine in the European Union: future scenarios. Z Gerontol Geriatr, 2003; 36:204-215

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה