Geriatrics

כלי חדש מסייע בהפחתת מספר בדיקות סקר לסרטן שד בנשים מבוגרות (JAMA Intern Med)

מתן מידע לנשים מבוגרות אודות הנזקים והיתרונות האפשריים של בדיקות סקר לסרטן שד הוביל לירידה של קרוב ל-10% בהיקף בדיקות ממוגרפיה שגרתיות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השפעות קבלת מידע על דף נייר הנועד לסייע בקבלת החלטה אם להשלים בדיקת ממוגרפיה כבדיקת סקר לסרטן שד בנשים בגילאי 75 שנים ומעלה.

המחקר כלל משתתפות שטופלו ב-11 מרפאות ראשוניות במסצ’וסטס או בצפון קרוליינה. מבין 1,247 נשים, 546 נשים בגילאי 75-89 שנים ללא היסטוריה של סרטן שד או דמנציה, אשר השלימו ממוגרפיה בתוך 24 חודשים, אך לא בששת החודשים האחרונים ופנו לאחד מבין 137 רופאים בתקופה שבין נובמבר 2014 ועד ינואר 2017.

שאלון מחקר שימש להערכת המצב הבריאותי של כל משתתפת לפני הביקור, כמו גם לזיהוי גורמי סיכון לסרטן שד, מאפיינים סוציו-דמוגרפיים  ומטרות הסקירה. לאחר הביקור, הושלם שאלון לאחר-ביקור אודות מטרות בדיקות הסקר והידע. הנשים חולקו באקראי לקבוצת התערבות, אשר כללה שימוש בכלי שנועד לסייע בקבלת החלטה אודות בדיקות הסקר, או לקבוצת ביקורת, לה ניתן עלון מידע לפני הביקור.

מבין 546 נשים שלקחו חלק במחקר, 281 נשים נכללו בקבוצת ההתערבות.המשתתפות בשתי הקבוצות תאמו היטב, עם גיל ממוצע של 79.8 שנים ו-192 נשים עם תוחלת חיים צפויה של פחות מעשור.

לאחר 18 חודשים, שיעור הנשים בקבוצת ההתערבות אשר השלימו בדיקות ממוגרפיה היה נמוך ב-9.1%, בהשוואה לשיעור הנשים בקבוצת הביקורת (51.3% לעומת 60.4%, יחס סיכון מתוקן של 0.84, p=0.006). בנשים בקבוצת ההתערבות תועד סיכוי גבוה יותר, בהשוואה לאלו בקבוצת הביקורת, להעניק דירוג נמוך יותר למטרות בדיקות הסקר מההערכה לפני הביקור להערכה לאחר הביקור (24.5% לעומת 15.3%), להבין טוב יותר את היתרונות והנזקים של בדיקות הסקר (25.5% לעומת 11.7%) ולעדות מתועדת לדיון אודות ממוגרפיה עם הרופא המטפל (47.4% לעומת 38.9%).

החוקרים מציינים כי כמעט כל הנשים בקבוצת ההתערבות (94.9%) דיווחו כי הן ימליצו על הכלי הנ”ל לאחרות.

לסיכום, כלי המסייע בהחלטה אודות בדיקות ממוגרפיה כבדיקת סקר לסרטן שד עשוי לסייע לנשים בגילאי 75 שנים ומעלה לקבל החלטה מודעת יותר אודות בדיקות הסקר ולהוביל להפחתת מספר הנשים הבוחרות בהשלמת בדיקות הסקר, כך שכלי זה עשוי להביא להפחתת עודף בדיקות סקר.

JAMA Intern Med 2020

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה