חדשות

האם צריכת גלוטן רבה בילדות מעלה את הסיכון למחלת צליאק? (JAMA)

22/08/2019

 

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA עולה כי צריכה רבה של גלוטן במהלך חמש השנים הראשונות לחיים מלווה בסיכון מוגבר להופעת נוגדנים אופייניים למחלת צליאק ולהתפתחות מחלת צליאק בילדים בסיכון גנטי גבוה למחלה.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין צריכת גלוטן רבה במהלך הילדות ובין הסיכון להתפתחות מחלת צליאק. במחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון את הקשר בין כמות צריכת גלוטן ובין התפתחות אוטואימוניות של מחלת צליאק והופעת המחלה בילדים בסיכון גנטי למחלת צליאק.

 

החוקרים התבססו על נתונים ממחקר TEDDY, מחקר עוקבה פרוספקטיבי שנועד לזהות טריגרים סביבתיים להתפתחות סוכרת מסוג 1 ומחלת צליאק וכלל משתתפים שהיו במעקב בשישה מרכזים ברחבי פינלנד, גרמניה, שבדיה וארצות הברית. בין השנים 2004-2010 נכללו במדגם 8,676 יילודים עם גנוטיפי HLA שנקשרו עם סוכרת מסוג 1 ומחלת צליאק. בדיקות סקר למחלת צליאק התבססו על נוגדני Tissue Transglutaminase ונערכו כל שנה ב-6757 ילדים מגיל שנתיים. נתונים אודות צריכת גלוטן היו זמינים אודות 6,605 ילדים.

 

החוקרים בחנו את צריכת גלוטן על-בסיס יומי מזון בני שלושה ימים בגילאי 6, 9 ו-12 חודשים ופעמיים בשנה לאחר מכן עד גיל חמש שנים. התוצא העיקרי היה אוטואימוניות של מחלת צליאק, אשר הוגדרה בנוכחות נוגדנים חיוביים למחלה בשתי בדיקות עוקבות. התוצא המשני היה עדות למחלת צליאק בביופסיה של המעי או רמות מוגברות באופן עקבי של הנוגדנים.

 

מבין 6,605 ילדים (49% בנות, חציון מעקב של 9 שנים), 1,216 פיתחו נוגדנים של מחלת צליאק (18%) ו-447 פיתחו מחלת צליאק (7%). היארעות שני התוצאים הגיעה לשיא בגילאי 2-3 שנים.

 

צריכה יומית של גלוטן לוותה בסיכון גבוה יותר לאוטואימוניות של מחלת צליאק כך שכל עליה של 1 גרם/יום בצריכת גלוטן לוותה בעליה של 30% בסיכון להופעת הנוגדנים (סיכון אבסולוטי עד גיל 3 שנים עם צריכת גלוטן בטווח הייחוס עמד על 28.1%, כאשר עליה של 1 גרם/יום בצריכת גלוטן לוותה בסיכון של 34.2%).

 

צריכה יומית של גלוטן לוותה בסיכון מוגבר למחלת צליאק כך שכל עליה של 1 גרם/יום בצריכת גלוטן לוותה בעליה של 50% בסיכון למחלת צליאק (סיכון אבסולוטי עד גיל 3 שנים עם צריכת גלוטן בטווח הייחוס עמד על 20.7% ועם הגדלת צריכת גלוטן ב-1 גרם/יום עמד הסיכון על 27.9%).

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי צריכה רבה יותר של גלוטן במהלך השנים הראשונות לחיים מלווה בסיכון מוגבר להופעת נוגדנים אופייניים למחלת צליאק ולהתפתחות המחלה בילדים בסיכון גנטי גבוה למחלת צליאק.

 

JAMA 2019

 

לידיעה ב-MedPage Today

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2020 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני