האם צריכת דגים מגנה מפני מחלות לב וכלי דם? (JAMA Internal Medicine)

צריכה מתונה של דגים מלווה בירידה ארוכת טווח בסיכון למחלות לב וכלי דם בקרב מטופלים בסיכון גבוה למחלות אלו ובקרב אלו עם מחלת כלי דם קיימת, אך לא בקרב נבדקים באוכלוסיה הכללית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם הקשר בין צריכת דגים ובין הסיכון למחלות לב וכלי דם או תמותה שונה בין חולים עם ובלי מחלות כלי דם. הם אספו נתונים אודות 191,558 משתתפים מארבעה מחקרי עוקבה, כאשר הערכת צריכת דגים התבססה על שאלוני תזונה. התוצאים העיקריים כללו את שיעורי התמותה ושיעור האירועים הקרדיווסקולאריים המג’וריים, כולל אוטם לבבי, אירוע מוחי, אי-ספיקת לב, או תמותה פתאומית.

המחקר כלל 191,558 משתתפים (גיל ממוצע של 54.1 שנים, 48% גברים). במהלך 9.1 שנות מעקב אחר משתתפים ממחקר PURE, בהשוואה לאלו שצרכו כמות מעטה או לא צרכו כלל דגים (עד 50 גרם/חודש), צריכה של 350 גרם/שבוע של דגים ומעלה לא נקשרה עם הסיכון למחלה קרדיווסקולארית מג’ורית או תמותה מכל-סיבה. מנגד, בשלושת המדגמים האחרים של חולים עם מחלות כלי דם, הסיכון למחלה קרדיווסקולארית מג’ורית (יחס סיכון של 0.84, רווח בר-סמך 95% של 0.73-0.96) והסיכון לתמותה מכל-סיבה (יחס סיכון של 0.82, רווח בר-סמך 95% של 0.74-0.91) היו הנמוכים יותר בקרב אלו שצרכו לפחות 175 גרם דגים בשבוע (או כ-2 מנות שבועיות), בהשוואה לאלו שצרכו עד 50 גרם/חודש, ללא ירידה נוספת בסיכון עם צריכה שבועית של 350 גרם דגים ומעלה.

הממצאים הצביעו על קשר חזק בין צריכת דגים עם כמות גדולה יותר של חומצות שומן אומגה שלוש ובין סיכון מופחת למחלות לב וכלי דם (יחס סיכון של 0.94 לכל עליה של 5 גרם בצריכת דגים), בעוד שהקשר עם צריכת דגים אחרים היה ניטראלי.

הקשר בין צריכת דגים ובין כל אחד התוצאים השתנה לפי נוכחות/העדר היסטוריה של מחלות לב וכלי דם, עם סיכון נמוך יותר בקרב חולים עם מחלות כלי דם, אך לא באלו מהאוכלוסייה הכללית ללא היסטוריה של מחלות כלי דם.

מהנתונים עולה כי צריכת דגים של לפחות 175 גרם בשבוע מלווה בסיכון מופחת למחלה קרדיווסקולארית מג’ורית ותמותה בקרב חולים עם היסטוריה של מחלות לב וכלי דם, אך לא באוכלוסיה הכללית. החוקרים קוראים לבחון ההשפעה המגנה של צריכת דגים, בעיקר דגים שמנים, במחקרים אקראיים בחולים עם מחלות כלי דם.

JAMA Internal Medicine 2021

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה