חדשות

טבעונות עשויה להשפיע על המיקרוביום, רגישות לאינסולין ומשקל הגוף (מתוך כנס ה-EASD)

18/09/2019

 

דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה להוביל לשינויים בהרכב המיקרוביום עם שינויים בהרכב הגוף ורגישות לאינסולין ולהוביל לירידה במשקל, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-European Association for the Study of Diabetes.

 

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעה של דיאטה טבעונית על הרכב המיקרוביום במערכת העיכול, משקל הגוף, הרכב הגוף ורגישות לאינסולין לאורך 16 שבועות. הם ביקשו לבחון את התוצאות המטבוליות.

 

מדגם המחקר כלל 148 משתתפים בעלי משקל-עודף או השמנת-יתר, ללא היסטוריה של סוכרת. המשתתפים חולקו באקראי לדיאטה טבעונית, דלת-שומן (73 משתתפים), או ללא שינויים תזונתיים (75 משתתפים). הגיל הממוצע של המשתתפים בקבוצת ההתערבות עמד על 53 שנים ובקבוצת הביקורת עמד על 57 שנים. מדד מסת הגוף נע סביב 33 ק"ג למטר בריבוע בשתי הקבוצות.

 

כאשר החוקרים בחנו את הרכב המיקרוביום במערכת העיכול הם מצאו כי כל משפחת החיידקים היו נפוצים יותר בקרב אלו תחת דיאטה טבעונית. אחד הזנים שהיה חשוב במיוחד – Faecalibacterium prausnitzii – היה נפוץ יחסית יותר בקבוצת הדיאטה הטבעונית, עם השפעת טיפול של 4.8%+.  רמות נמוכות יותר של חיידקים אלו תוארו בחולי סוכרת, וממצא זה נקשר עם רגישות לאינסולין ודלקת.

 

חיידקי Faecalibacterium prausnitzii מייצרים חומצות שומן קצרות-שרשרת ולאלו יתרונות מטבוליים רבים, כולל מניעת מחלות לב וכלי דם, הגברת רגישות לאינסולין והשפעות חיוביות על מערכת החיסון.  חומצות שומן קצרות-שרשרת אלו מיוצרות ע"י חיידקים וככל שצורכים כמות רבה יותר של מזון מן הצומח, כך כמות רבה יותר של חיידקים אלו ניזונים ומיוצרת כמות רבה יותר של חומצות שומן קצרות-שרשרת.

 

העליה בחיידקים אלו שתועדה במחקר הנוכחי עומדת במתאם עם ירידה במשקל ועליה ברגישות לאינסולין. חשוב לציין כי שני-שליש מהירידה במשקל נבע מאובדן שומן והחוקרים מוסיפים כי חלה ירידה גם בהיקף שומן ויסארלי עם דיאטה זו.

 

מתוך כנס ה-EASD

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2020 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני
<