עיניים

שינויים בפיגמנט אפיתל רטינלי פריפפילרי בעקבות עלייה אקוטית בלחץ תוך עייני / פרופ’ מרדכי רוזנר

שינויים בפיגמנט אפיתל רטינלי פריפפילרי בעקבות עלייה אקוטית בלחץ תוך עייני הראו שאטרופיה פריפפילרית מופיעה עם נאורופתיה גלאוקומטוטית של עצב הראייה.  בעבר חילקו את האטרופיה הפריפפילרית לשני אזורים שהוגדרו על פי הממצאים האופתלמוסקופיים. ה-  a-zone אופיין בהיפופיגמנטציה והיפרפיגמנטציה אירגולריים, אשר הופיעה כמעט בכל העיניים. ה- b-zone היה שונה בכך שנראו בו כלי הדם הגדולים של הדמית והסקלרה, והימצאותו בין גבול הדיסקה לבין ה- a-zone. מחקרים המבוססים על אוכלוסיות בתי חולים ומחקרים מבוססי אוכלוסייה, וכן מחקרים ניסיוניים גילו שאזור b מופיע לעיתים יותר שכיחות ושהוא גדול יותר בעיניים עם גלאוקומה בהשוואה לעיניים נורמליות. בנוסף לכך נמצא שיש קשר ישר בין התקדמות נאורופתיה אופטית גלאוקומטוטית לבין גודל אזור b בבדיקת הבסיס וכן לבין גדילתו.  מעניינת העובדה שהקשר בין אזור b לבין נטורופתית של עצב הראיה נמצא רק עם נזק גלאוקומטוטי לעצב הראיה ולא עם נאורופתיה אופטית מסיבות אחרות שאינן גלאוקומה.

עם התחלת השימוש ב- high-resolution optical coherent tomography OCT חולק אזור b  האופתלמוסקופי חלוקה נוספת לאזור b  המוגדר באמצעות OCT  ומאופיין בנוכחות של ממברנת ברוק ללא פיגמנט אפיתל רטינלי המכסה אותה, ולאזור g המוקם בין אזור b לבין  גבול עצב הראיה ומאופיין בחוסר אפיתל פיגמנטרי של הרשתית ושל ממברנת ברוק כאחד. למרות שאזור b  המוגדר על ידי OCT  קשור בעיקר לגלאוקומה, ובמידה מועטה מאד, או כלל לא, עם מיופיה אקסיאלית,  אזור g קשור בעיקר להארכה אקסיאלית של כדור העין ורק במידה מועטה או כלל לא, עם גלאוקומה. למרות שמחקרים קליניים ומבוססי אוכלוסייה כמו גם מחקרים על קופים עם גלאוקומה שנוצרה באופן מלאכותי, הדגימו כולם באופן ברור את הקשר בין אזור b לבין גלאוקומה, הגורם להופעת אזור b וגדילתו כתוצאה מגלאוקומה איננו ברור. המטרה של המחקר הנוכחי היא להדגים שינויים באפיתל הפיגמנטרי הרטינלי הפריפפילרי שנראים בעיניים עם עלייה חריפה בלחץ תוך עיני ואשר עשויים לעזור להסביר את הפתוגנזה של האטרופיה הפריפפילרית.

החוקרים היו מסין ומגרמניה ממכון העיניים של בייג’ין וממחלקת העיניים של Medical Faculty Mannheim of the Ruprecht-Karls-University Heidelberg, Seegartenklinik Heidelberg. המחקר היה קליני, פרוספקטיבי והשוואתי. ההעלאה האקוטית של נלחץ התוך עייני נגרמה על ידי מבחן שכיבה עם פנים כלפי מטה בחדר חשוך – dark room prone provocative test. במחקר נבדקו 19 עיניים של 14 נבדקים ו- 26 עיניים של 21 נבדקים שהוו קבוצת ביקורת. נבדקים עם דיסקות עצב ראיה נורמליות עברו מבחן שכיבה בחדר חשוך באופן סטנדרטי. הם הוכנסו לקבוצת המחקר אם הלחץ התוך עייני שלהם עלה ביותר מ- 15 מ”מ כספית בסוף מבחן השכיבה בחדש חשוך, ולקבוצת הביקורת אם עליית הלחץ הייתה של 2 עד 4 מ”מ כספית בלבד. לפני הניסוי ומיד אחריו בוצעה הדמיה של ראש עצב הראייה באמצעות OCT. התוצאים העיקריים היו הממצאים המורפולוגיים של האפיתל הפיגמנטרי של הרשתית בקצה הפריפפילרי של ממברנת ברוק. הממצאים היו שאחרי עלייה ממוצעת בלחץ תוך עייני של 32.1 מ”מ כספית, ב- 18 עיניים המהווים 95 אחוזים מקבוצת המחקר, נראה התקפלות או החלקה צנטריפוגלית, או שניהם, של קצה שכבת האפיתל הפיגמנטרי של הרשתית על ממברנת ברוק הפריפפילרית.

השינויים בשכבת האפיתל הפיגמנטרי של הרשתית היו ממוקמים ברוב המקרים ב- 16 עיניים המהווים 89 אחוזים – בקוטב הטמפורלי של ראש עצב הראייה. המיקום בקוטב הנזלי של ראש עצב הראיה היה השני בשכיחותו ונמצא בשתי עיניים המהווים 11 אחוזים. לא נמצאו שינויים בשכבת האפיתל הפיגמנטרי של הרשתית באזורי הקוטב התחתון או העליון של ראש עצב הראייה. בחלק מהעיניים בהם נראו שינויים ניכרים מאד בשכבת האפיתל הפיגמנטרי של הרשתית, היו גם שינויים באזור b הפריפפילרי, אשר נראו בצילומי אינפרה-אדום של ראש עצב הראייה. בשבע עיניים של שבעה משתתפים עם תמונות של ראש עצב הראייה שצולמו ביום שלמחרת מבחן השכיבה כלפי מטה בחדר חשוך, קצה שכבת האפיתל הפיגמנטרי של הרשתית, נע חזרה לקצה הפריפפילרי של ממברנת ברוק.  בעין היחידה מקבוצת המחקר אשר לא נמצא בה שינויים באפיתל הפיגמנטרי של הרשתית הקשורים לעליית הלחץ התוך עייני, נראה interdigitation zone line אשר נראה זהה לקו ממברנת ברוק בהדמיות ה- OCT. באף אחת מהעיניים בקבוצת הביקורת נראו שינויים באפיתל הפיגמנטרי של הרשתית. ההבדלים בשכיחות הופעת השינויים באפיתל הפיגמנטרי של הרשתית בין קבוצת המחקר לקבוצת הביקורת היו משמעותיים מבחינה סטטיסטית.
מסקנת החוקרים היא שבעיניים עם עלייה אקוטית בלחץ תוך עיני הגבוהה מ- 15 מ”מ כספית, יש קיפול והחלקה צנטריפוגלית של האפיתל הפיגמנטרי של הרשתית הפריפפילרי, ולאחר ירידת הלחץ, יש תנועה צנטריפטלית של האפיתל הפיגמנטרי של הרשתית.  ממצאים אלה עשויים להיות חשובים בהבנת הפתוגנזה של התפתחות אטרופיה פריפפילרית בגלאוקומה.


Wang YX, Jiang R, Wang NL, Xu L, Jonas JB
Acute Peripapillary Retinal Pigment Epithelium Changes Associated with Acute
Intraocular Pressure Elevation
Ophthalmology 2015;122:2022-2028

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה