עיניים

השוואה בין תוצאת קפסולוטומיה ידנית, עם לייזר פמטוסקונד ו- Precision Pulse Capsulotomy / פרופ’ מרדכי רוזנר

עין , AMD

קפסולורקסיס מעגלי המשכי continuous curvilinear capsulorhexis CCC  הוצג לראשונה ב- 1991 על ידי קימבל ונאוהן. שיטה זו עזרה להתקדמות ניתוח ירוד בשיטת פקואמולסיפיקציה.   שיטת הקפסולורקסיס הידני מהווה את ה-  gold standard העכשווי, הוא יוצר קצה חזק ומאפשר ביצוע בטוח של הצעדים האחרים של ניתוח הירוד. ביצוע טוב של קפסולורקסיס מעגלי המשכי מצריך עקומת למידה ויצירה קבועה של קפסולורקסיס עגול מושלם ומרכזי בקוטר הדרוש הינו מיומנות שלא קל להשיגה. הקוטר, הצורה המעגלית המושלמת והמיקום המרכזי של הקפסולוטומיה יחד עם חוזק הגבול שלה משפיעים על תוצאת הרפרקציה, על התפתחות עכירויות של הקופסית האחורית ועל העמידות של הקופסית הקדמית להתפתחות קרע. הוא חשוב ביותר גם אם מושתלות עדשות מולטיפוקליות או טוריות, עבורן קפסולוטומיה עגולה ומרכזית שמכסה באופן אחיד את גבול החלק האופטי כדי להשיג את התוצאה האופטימלית.

מכשירי לייזר פמטוסקונד יכולים ליצור פתחי קפסולוטומיה עם שליטה רבה יותר בגודל בהשוואה לקפסולוטומיה ידנית מבחינת הגודל ושלמות הצורה המעגלית. החסרונות בשימוש בלייזר פמטוסקונד לצורך ביצוע קפסולוטומיה כוללים את העלות הגבוהה של המכשיר, הכוללת גם עלות החזקה גבוהה, תוספת הזמן שנדרשת לפעולה זו, והוספת תחנות בטיפול במנותח. בנוסף, הטכניקה לא טובה למקרים עם עכירויות בקרנית ועם אישונים צרים. חשש נוסף נובע מדיווחים על שיעור מוגבר של קרעים בקופסית בעקבות קפסולורקסיס עם לייזר פמטולייזר בהשוואה לקפסולורקסיס מעגלי המשכי ידני. הסבר אפשרי אחד לכך הוא חוסר כיוון מושלם של הלייזר הנובע מתנועות עיניים עדינות של המטופל בעת ביצוע הקפסולוטומיה. יריות לייזר לא מכוונות טוב כאלה יכולות להחליש את קצה הקפסולוטומיה.

שיטה חדשה ואוטומטית נקראת קפסולוטומיה של פולס מדויק precision pulse capsulotomy . שיטה זו נועדה לאפשר קפסולוטומיה קדמית מהירה עם שליטה טובה בגודל ובצורה שלה. בשיטה זו הקפסולוטומיה מתבצעת בעזרת מכשיר חד פעמי המוחזק ביד המנתח ובעל קצה לביצוע הקפסולוטומיה שהינו כיפת שאיבה suction cup עשויה מסיליקון רך ושקוף אך בעל זיכרון צורתי ומטבעת ניקל טיטניום – ניטינול. הקצה הזה עובר קולפס כדי לחדור דרך החתך בקרנית ומתרחב חזרה לצורתו בתוך הלשכה הקדמית. באמצעות שאיבה ממוקמת טבעת הניטינול כנגד הקופסית ובעזרת מולטיפולס בעל אנרגיה נמוכה מתבצעת הקפסולוטומיה תוך מילי-שניות. במקום ביצוע קפסולוטומיה מעגלית צעד אחר צעד, כאן כל 360 המעלות של הקפסולוטומיה נחתכות בבת אחת. בנוסף לאחידות בגודל הקפסולוטומיה ובצורתה ובמרכזיותה, הגבולות שלה חזקים.

במחקר הנוכחי הושוו הקפסולוטומיות שבוצעו בשלוש שיטות שונות- קפסולוטומיה ידנית, עם לייזר פמטוסקונד וקפסולוטומיה של פולס מדויק מבחינת החוזק והעמידות לקריעה. מחקרים קודמים שבדקו קפסולוטומיות שבוצעו עם לייזר פמטוסקונד השתמשו בעיני חזיר שהקופסית הקדמית שלהם עבה פי 2-3 מהקופסית בעיני אדם. בנוסף לכך הקופסיות של עיני חזירים אלסטיות מאד בעיקר בגלל שעיני החזירים המשמשות למחקר הן של חזירים צעירים. המחקר הנוכחי בדק עיניים מגופות אנשים בשנות הששים עד השמונים שלהם והשווה בין שתי העיניים של אותו אדם. אלה הגילאים בהם מתבצעים רוב ניתוחי הירוד באנשים. ההשוואה בין שתי עיניים של אותו אדם מבטלת הבדלים הנובעים מגיל, מגדר, והזמן שעבר ממועד הפטירה. השוואה סיסטמתית כזו של שלוש השיטות נועדה להעריך את העמידות במני קריעה במהלך ניתוח ירוד.

החוקרים היו מארצות הברית: מדרום דקוטה ומקליפורניה. במחקר נכללו 44 עיניים של 22 תורמים מארצות הברית. בכל בעיניים בוצעה קפסולוטומיה קדמית באמצעות אחת מהשיטות שנבדקו. השלב הראשון של המחקר כלל 8 זוגות עיניים בהן בעין אחת בוצע קפסולורקסיס באמצעות פולס מדויק ובבת הזוג שלה בוצע קפסולורקסיס באמצעות לייזר פמטוסקונד. בשלב השני של המחקר נכללו 8 זוגות עיניים אשר בעין אחת בוצע בוצע קפסולורקסיס מעגלי המשכי ידני ובבת הזוג שלה בוצע קפסולורקסיס באמצעות פולס מדויק. השלב השלישי של המחקר כלל 6 זוגות עיניים אשר בעין אחת בוצע קפסולורקסיס מעגלי המשכי ידני ובבת הזוג שלה בוצע קפסולורקסיס באמצעות לייזר פמטוסקונד. לאחר ביצוע  פקואמולסיפיקציה, הונחו על גבול הקפסולוטומיה שני רטרקטורים המחוברים למתמרי כוח, שבדקו את הכוח שהופעל למתיחת גבולות הקפסולוטומיה ואת כוח ההתנגדות עד לקריעת גבול הקפסולוטומיה. התוצא העיקרי היה הכוח שגרם לקריעת הקפסולוטומיה במיליניוטון. נמצא שהכוח שנדרש לקריעת קצה הקפסולוטומיה היה גבוה יותר בכל 8 הקפסולוטומיות שנוצרו עם פולס מדויק מאשר בבני הזוג שבוצעו עם לייזר פמטוסקונד. הכוח שנדרש לקריעת קצה הקפסולוטומיה היה גבוה יותר בכל 8 הקפסולוטומיות שנוצרו עם פולס מדויק מאשר בבני הזוג שבוצעו באופן ידני. לא היה הבדל משמעותי בין הכוח שגרם לקריעת הקפסולוטומיה בקפסולוטומיות שנוצרו באופן ידני לבין אלה בבני הזוג שבוצעו עם לייזר פמטוסקונד. מסקנת החוקרים היא שהחוזק של גבול הקפסולוטומיה שנוצרה עם פולס מדויק רב יותר באופן משמעותי מאשר של קפסולוטומיות שנוצרו באופן ידני או עם לייזר פמטוסקונד.

Thompson VM, Berdahl JP, Solano JM, Chang DF

Comparison of Manual, Femtosecond Laser, and Precision Pulse Capsulotomy Edge Tear

Strength in Paired Human Cadaver Eyes

Ophthalmology 2016;123:265-274

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה