עיניים

הדמית MRI ברזולוציה גבוהה מזהה חזרה של גידול ארובתי לאחר אנוקלאציה בגלל רטינובלסטומה/ פרופ’ מרדכי רוזנר

חזרה של גידול ארובתי הינו סיבוך נדיר אך חמור בילדים עם רטינובלסטומה. למרות ששיעור ההישארות בחיים של ילדים עם רטינובלסטומה גדל במהלך העשרים האחרונים ליותר מ- 95  אחוזים כתוצאה מחלופות טיפוליות משופרות, הפרוגנוזה של ילדים עם חזרה של גידול בארובה עדיין הנה גרועה. בסדרה של 71  ילדים עם חזרה של גידול בארובה, ב- 60 מתוך 71 הילדים המהווים 80  אחוזים, התפתחו גרורות ו- 53 ילדים המהווים 75 אחוזים מתו ממחלה גרורתית. אי לכך הניחו שאבחנה וטיפול מוקדמים הינם קריטיים במיוחד בקבוצת חולים כאלה. הנחיות שפורסמו לאחרונה מציעות לבדוק לאפשרות של התפשטות הגידול וקיום גורמי סיכון להתפתחות גרורות בילדים עם רטינובלסטומה לא מטופלת, באמצעות הדמיה של high-resolution magnetic resonance imaging MRI. במחקרים שבוצעו בעבר נעשה שימוש בטכנולוגיה זו להערכה של הארובה לאחר ניתוח אנוקלאציה. עד היום פורסמו רק מעט מחקרים קטנים שהעריכו את הפוטנציאל שלMRI  בבדיקת הארובה לאחר אנוקלאציה בעיקר בחולים מבוגרים ואין אף מחקר שבדק את היכולת של MRI  לבדוק קיום גידול בארובה בילדים עם רטינובלסטומה. המטרה הראשונה הייתה להעריך את הפוטנציאל של MRI  ברזולוציה גבוהה להבדיל בין ממצאים שפירים אחר-ניתוחיים בארובה לאחר אנוקלאציה לבין גידול שחוזר בארובה. המטרה השנייה הייתה לבדוק איך נראים ב- MRI הממצאים שמתפתחים בארובה לאחר אנוקלאציה לאורך זמן.

המחקר בוצע על ידי חוקרים מגרמניה, הולנד, צרפת, איטליה ושוויץ ממחלקות רדיולוגיה, רפואה גרעינית, אופתלמולוגיה ואונקולוגיה.

המחקר היה רטרוספקטיבי ובדק תוצאות MRI  לאחר אנוקלאציה בגלל רטינובלסטומה בין השנים 2007  ל- 2013. במחקר נכללו 103 בדיקות MRI  של 55 ארובות של 50 ילדים (27 בנים ו- 23 בנות). הגיל הממוצע של הבנים היה 16.3 חודשים ושל הבנות היה 12.4 חודשים. חמישה מומחים אירופיים לרטינובלסטומה בדקו את תמונות ה- MRI , קבעו אם נמצאה בהם הגברה אבנורמלית של גדוליניום בארובה והעריכו אותה כגידול בטוח, כחשד לגידול, כמצב לאחר ניתוח או צלקת, או כצילום ללא ממצא פתולוגי. הממצאים הושוו לתוצאות הבדיקה ההיסטולוגית, ולתוצאות מעקב MRI ומעקב קליני.

נמצא שהגברה ארובתית לא נורמלית הייתה ממצא רגיל לאחר אנוקלאציה ונראתה בכל המקרים במהלך 3 החדשים הראשונים לאחר אנוקלאציה, וב- 64.3 אחוזים כעבור יותר משלוש שנים לאחר האנוקלאציה. בכל שלושת המקרים מתוך 55 הארובות (המהווים 5.5 אחוזים) עם חזרה של הגידול שאומתו בהיסטולוגיה ההערכה של ה- MRI הייתה נכונה שהממצא הוא גידול בביטחון רב. בשתי ארובות של שני ילדים שאובחנו כחשד של גידול ניתן טיפול כימותרפי דרך הוריד ללא אישור היסטופתולוגי והמשך המעקב שלהם במשך 67 חודשים ו- 47 חודשים הראה שאין חזרה. ב- 90.2 אחוזים בדיקת ה- MRI לא העלתה כל חשד לגידול, והאבחנה אומתה באופן קליני במעקב של 45 חודשים בממוצע (בין 8 ל- 126 חודשים). מסקנת החוקרים הייתה ש- MRI ברזולוציה גבוהה עם סלילים שמיועדים לשטח פני הארובה יכולים להבדיל באופן אמין בין הגברה שכיחה הנראית לאחר ניתוחי אנוקלאציה לבין חזרה של גידול, ולכן הדמיה כזו הינה מכשיר חשוב להערכת חזרה של גידול בארובה.

Sirin S, de Jong MC, de Graaf P, Brisse HJ, Galluzzi P, Maeder P, Bornfeld N, Biewald E, Metz KA, Temming P, Castelijns JA, Goericke SL, on behalf of the European Retinoblastoma Imaging Collaboration

High-Resolution Magnetic Resonance Imaging Can Reliably Detect Orbital Tumor Recurrence after Enucleation in Children with Retinoblastoma

Ophthalmology 2016;123:635-645

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה