עיניים

תוספי אומגה 3 כטיפול בעין יבשה/ פרופ’ מרדכי רוזנר

עין AMD

מצב של עיניים יבשות הינו מחלה שכיחה ביותר, מולטיפקטוריאלית של דוק הדמעות ושטח פני העין, הגורמת  לכאב עיניים ופגיעה בראייה. בבסיסו של הטיפול בעיניים יבשות עומד מתן טיפות עיניים לובריקנטיות המשמשות כחומר סיכה שתורמות להקלה סימפטומטית זמנית. טיפול זה הינו לכל היותר טיפול תומך ולא טיפול מרפא. בבסיס המנגנון של התהוות עיניים יבשות עומדת דלקת. פקטורים שונים הכוללים יתר אוסמולריות של הדמעות וחוסר יציבות של דוק הדמעות תורמים לתגובה הדלקתית, הגורמת לגרוי ולכאב הכרוניים אותם חווים חולים עם עיניים יבשות.

כיום מטפלים בעיניים יבשות בשתי קבוצות של תכשירים נוגדי דלקת: קורטיקוסטרואידים ואימונומודולטורים. הקורטיקוסטרואידים תוקפים דלקת של שטח פני העין אך תופעות הלוואי ארוכות הטווח שלהם, כמו התפתחות ירוד והתפתחות גלאוקומה הנגרמת מסטרואידים, מגבילים את השימוש בהם לאירועים חריפים בלבד. ציקלוספורין A  שהינו אנטימטבוליט פטרייתי אשר מעקב פעילות לימפוציטרית המופעלת על ידי אינטרלאוקין 2 , הינו בטוח לטיפול אם כי נדרשים עדיין מחקרים רנדומליים גדולים כדי להבהיר את יעילותו הקלינית. גישה אחרת לתקוף את המצב הדלקתי של העיניים הינה באמצעות השפעה על היצירה הסיסטמית של ציטוקין על ידי הדיאטה. זאת בעיקר בעזרת חומצות השומן אומגה 3. חומצות השומן שהינן הכרחיות לבריאות האדם, צריכות להיקלט מהדיאטה. היחס בין חומצות השומן אומגה 3 לבין חומצות השומן אומגה 6 משפיע על המצב הדלקתי של הגוף. בעוד שרוב ה- eicosanoids שמקורם מה- u-6 fatty acid pathway הינם פרו-דלקתיים, ה- u-3 EFAs מביאים את מטבוליזם של הפרוסטגלנדינים ליצירת eicosanoids נוגדי דלקת אשר מגבילים תהליך דלקתי וגורמים לנסיגתו.  בדיאטות המערביות המודרניות היחס בין חומצות השומן אומגה 6 לאומגה 3 הוא 15:1 לטובת אומגה 6, בעוד שהיחס האידאלי נחשב ל- 4:1. אי לכך הגדלת הצריכה של אומגה 3 בדיאטה תפחית את היחס בין אומגה 6 לאומגה 3 ועשויה לתרום ליתרון אנטי דלקתי. מחקר ה- Womens Health Study אשר כלל יותר מ- 32000 נשים, דיווח על קשר בין צריכת אומגה 3 בדיאטה לבין מחלות עין יבשה בנשים. נמצאה ירידה של 30 אחוזים בסיכון לפתח מחלת עין יבשה בעקבות כל תוספת של 1 גרם אומגה 3 ביום. שמן דגים הינו מקור מוכר היטב של אומגה 3.  סקירה סיסטמתית ומטא אנליזה שפורסמו לאחרונה בנושא סיכמו שנדרשות הוכחות נוספות כדי לאמת את התוצאות המראות שתוספי מזון עם שמן דגים עשויים להיות טיפול במחלת עין יבשה. רוב המחקרים הקליניים עד עתה לא היו כפולי סמיות ונמצאו בהם מגבלות בתכנון המחקר. בנוסף לכך לא נבדקה עד עתה ההשפעה של תוסף מזון של שמן קריל krill oil על מחלת עיניים באנשים. שמן קריל מופק מ- Antarctic krill שהינו zooplankton crustacean . בניגוד לשמן דגים בו אומגה 3 הינו בצורת triacylglycerides , בשמן קריל כמות גדולה של האומגה 3 הינו בצורת פוספוליפיד, דבר המשפיע על פיזורם ברקמות וזמינותם. שמן קריל מכיל גם את האנטיאוקסידנט astaxanthin המשפר את יציבותו.

המטרה העיקרית של המחקר הקליני הנוכחי שהיה אקראי, כפול סמיות ומבוקר, הייתה לבחון את היעילות של שתי צורות של תוספי אומגה 3, שמן קריל הפוספוליפידי ושמן דגים הטריאצילגליצרידי, כטיפול במחלת עין יבשה במשך 3 חדשים. החוקרים היו מאוסטרליה, מהמחלקה לאופטומטריה ולמדעי הראייה ומהמחלקה למיקרוביולוגיה ולאימונולוגיה של אוניברסיטת מלבורן שבפרקויל. המחקר בוצע באתר אחד וכלל  60 משתתפים עם מחלת עין יבשה. הם חולקו לשלוש קבוצות אשר קבלו טיפול בפלצבו שמן זית, שמן קריל ושמן דגים במשך 90 ימים ונבדקו כל חודש בתקופה זו. התוצא העיקרי היה השינוי הממוצע באוסמולריות הדמעות, ושינוי בסימפטומים של מחלת עין יבשה בין תחילת המחקר לבין הבדיקה בסיום המחקר כעבור 90 ימים. התוצאים המשניים היו השינוי הממוצע בממצאים הקליניים וברמות הציטוקין הדלקתי בדמעות. חמישים וארבעה משתתפים סיימו את המחקר. ביום האחרון למחקר האוסמולריות של הדמעות הייתה נמוכה בהשוואה לתחילת המחקר בקבוצות שטופלו בשמן קרין ובשמן דגים בהשוואה לקבוצת הביקורת. מדד הסימפטומים של מחלת עין יבשה היה מופחת באופן משמעותי בהשוואה לערכי הבסיס רק בקבוצת הטיפול בשמן קריל בהשוואה לקבוצת הביקורת. בסיום המחקר היה גם שיפור יחסי בזמן שבירת דוק הדמעות BUT ובמידת האודם של לחמית שטח פני העין בהשוואה לקבוצת הביקורת בשנתי קבוצות הטיפול. רמות הציטוקין הדלקתי בדמעות היו נמוכות באופן משמעותי בקבוצה שטופלה בשמן קריל בהשוואה לקבוצת הביקורת.

מסקנת החוקרים הייתה שמינון יומי בינוני של שתי הצורות של תוספי מזון אומגה 3, שמן דגים ושמן קריל, במשך שלושה חודשים  גרם להפחתת האוסמולריות של הדמעות והגביר את היציבות של דוק הדמעות באנשים עם מחלת עין יבשה. לאומגה 3 בצורת פוספוליפיד המופיעה בשמן קריל עשוי להיות יתרון טיפולי בשיפור בסימפטומים של מחלת עין יבשה והפחתת הרמות בדמעות של אינטרלאוקין 17A בהשוואה לקבוצת הביקורת.

Deinema LA, Vingrys AJ, Wong CY, Jackson DC, Chinnery HR, Downie LE

A Randomized, Double-Masked, Placebo-Controlled Clinical Trial of Two

Forms of Omega-3 Supplements for Treating Dry Eye Disease

Ophthalmology 2017;124:43-52

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה