בריאות הציבור-קידום בריאות

מיץ ענבים ומחלות לב/ סקירתו של פרופ’ זכריה מדר, עורך מדור תזונה

בודאי שמענו על יין ואפילו מיץ ענבים כיעילים בהורדת הופעת מקרי מחלות לב. אבל הפעם אנו מדווחים על שתיית מיץ ענבים מזן ,Conord כמעלה HDL ומוריד סמנים אינפלמטורים הקשורים למחלת לב.

נערך מחקר Double blind crossover  ב- 20 מתנדבים שאובחנו כחולי לב קורונריים, המשתמשים בתרופות סטנדרטיות. המתנדבים נתבקשו לשתות מיץ ענבים סגול  (7 מ”ל/ק”ג ליום) למשך 14 יום. התוצאות מתוארות בטבלאות.

PGJ = Purple Grape Juice




בנוסף לעליה ב- ,HDL החוקרים Freedman וחובריו

(Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular  Biology, 2004:43:E179)

מדווחים על ירידה משמעותית ביצור של רדיקלים חופשיים, סופראוקסיד והליגנד המסיס            מלוחיות הדם, נחשב כתורם להתפתחות   CD40 הידוע כמרקר דלקתי. שחרור של CD40     

של מחלות לב כליליות ודלקת בכלי דם הווסקולרים. נכון שכבר בעבר דווח שמתן מיץ ענבים לאנשים בריאים הוריד את יצור סופראוקסיד ועכב אגרגציה של לוחיות דם, אבל הממצא העיקרי בדווח הזה, היכולת לשנות תכונות אינפלמטוריות של לוחיות הדם . האינפורמציה על ה- CD40 המסיס חדיש ומעלה עניין מיוחד; זאת, לאור המחשבה על קיומו של קשר בין מרקרים דלקתיים ומחלות לב.

גם העליה ב- HDL היא בעלת עניין. באופן היסטורי עליה ב- HDL שרואים לאחר שתיית יין אדום יוחסה לנוכחות האלכהול שנמצא ביין. מתן מיץ הענבים שאינו מכיל אלכהול מעלה את האפשרות שהתרכובות הפוליפנוליות הנמצאות הן ביין והן במיץ ענבים, הן האחריות לכך.

הערת המחבר:

מהסתכלות מעמיקה בטבלאות ובמיוחד בטבלה 2, קשה לא להעיר על ההבדלים ברמות HDL המצוינת בתוכן הטבלה. באנשים אשר שתו את המיץ, רמות ה- HDL היו 0±3.2 5 מ”ג/דצ”ל כאשר בקבוצות הפלסבו הערכים היו 44.9±2.4 מ”ג/דצ”ל הפרש של פחות מ- 5 מ”ג/דצ”ל כאשר ההבדל היה ברמה של  P<O.02.  ממצא זה מעורר אצלי היסוס בהקשר למסקנה הגורפת בדבר השפעת מיץ ענבים על רמות HDL.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה