ניתוח מניעתי מפחית סיכון לסרטן ומפחית תמותה בנשאיות מוטצית BRCA (מתוך ה- JAMA)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון ה- JAMA ב- 1 בספטמבר, עולה כי כריתת שדיים, חצוצרות ושחלות מניעתית בנשים הנושאות את המוטציות BRCA1 ו BRCA2 אכן מועילה.  נשים אשר עברו את הניתוח הפרופילקטי הדגימו סיכון מופחת משמעותית לסרטן שד או שחלות וכן ירידה בתמותה הקשורה לסרטן.

במחקר הנוכחי נבדקו קרוב ל- 2,500 נשים עם המוטציות BRCA1 ו BRCA2, כאשר 10% מהן בחרו לעבור כריתת שדיים מניעתית, ו 38% מהן בחרו לעבור הוצאת חצוצרות ושחלות מניעתית.

לא אובחנו מקרי סרטן שד בקרב אלו שעברו כריתת שדיים במהלך 3 שנות המחקר הפרוספקטיבי.  יחד עם זאת, 7% מאלו שלא עברו כריתת שדיים מניעתית אובחנו עם סרטן שד במהלך אותה תקופת זמן.

לא נצפו אירועי סרטן שחלות במהלך 6 שנות מעקב בנשאיות BRCA2 ללא היסטוריה של סרטן שד קודם, אשר עברו הוצאת שחלות וחצוצרות.  מאידך, 3% מאלו שלא עברו את הניתוח המניעתי במהלך אותה תקופת זמן אובחנו עם סרטן שחלות.

בקרב נשאיות BRCA1 עם אבחנה קודמת של סרטן שד, הוצאת חצוצרות ושחלות נקשרה בסיכון מופחת לסרטן שחלות (יחס סיכון, 0.15; 95% CI, 0.04 – 0.63).  לא אובחנו מקרי סרטן שחלות בנשאיות BRCA2.

באופן כללי, התוצאות הדגימו כי בהשוואה לנשים שלא עברו הוצאת חצוצרות ושחלות מניעתית, אלו שעברו את הפרוצדורה, הדגימו סיכון כללי מופחת לסרטן שחלות, כולל אלו עם היסטוריה של סרטן שד (6% לעומת 1%; יחס סיכון 0.14; 95% CI, 0.04 – 0.59), ואלו ללא היסטוריה של סרטן שד (6% לעומת 2%; יחס סיכון 0.28; 95% CI, 0.12 – 0.6).  כמו כן הודגם סיכון מופחת לאבחנה ראשונית של סרטן שד בנשאיות BRCA1 (20% לעומת 14%; יחס סיכון 0.63; 95% CI, 0.41 – 0.96) ונשאיות BRCA2 (23% לעומת 7%; יחס סיכון 0.36; 95% CI, 0.16 – 0.82); תמותה כללית מופחתת (10% לעומת 3%; יחס סיכון 0.40; 95% CI, 0.26 – 0.61); תמותה מופחתת עקב סרטן שד (6% לעומת 2%; יחס סיכון 0.44; 95% CI, 0.26 – 0.76); ותמותה מופחתת עקב סרטן שחלות (3% לעומת 0.4%; יחס סיכון 0.21; 95% CI, 0.06 – 0.80).

החוקרים מסבירים כי הנשים שבחרו שלא לעבור ניתוח פרופילקטי התבקשו לעבור בדיקות סקר אינטנסיביות.  על אף שמעקב אינו מניעה, הוא עשוי להביא לזיהוי מוקדם ושרידות טובה יותר, אך יש לציין כי קבוצת הנשים שלא עברו ניתוח מניעתי לא נבדקה באופן ספציפי על מנת להעריך נהלי מעקב.

החוקרים מוסיפים כי לא קיים מידע באשר לשרידות או תמותה בקרב נשים שעברו בדיקות סקר אופטימאליות.  החוקרים מציינים כי סיכון לסרטן שד בקרב אלו שעברו הוצאת חצוצרות ושחלות פחת משמעותית אולם היה בר השוואה לזה באוכלוסית הנשים שטופלו בטמוקסיפן.

לא קיים מידע עדכני באשר לנשים עם מוטציות BRCA ומניעה ראשונית של סרטן שד עם טמוקסיפן, על כן יתכן כי הפחתת הסיכון באמצעות כריתת שחלות הינה דומה לזו המושגת באמצעים אחרים.

יחד עם זאת, מבקשים החוקרים להדגיש כי כריתת שחלות מומלצת באופן ראשוני על מנת להפחית סיכון לסרטן שחלות ותמותה ממנו, ולא לסרטן שד.

במאמר מערכת נלווה נכתב כי חשוב לזהות את אלו עם סיפור משפחתי של סרטן שד ולייעץ להן, כך שהן תוכלנה להבין טוב יותר את הסיכונים ואת האפשרויות העומדות לפניהן.  כמו כן נכתב כי על רופאי משפחה להכיר את הנחיות ה- American Society of Clinical Oncology or National Comprehensive Cancer Network, ולאפשר הפניות למומחים עבור אלו המדגימות סיכון מוגבר.

הכותבים מדגישים כי נכון להווה קיים מידע נרחב יותר באשר לתוצאות הפוטנציאליות של התערבויות מניעתיות, כך שהנשים המצויות בסיכון מוגבר תוכלנה לבצע החלטה מושכלת יותר.

יחד עם זאת, על אף התקדמות הפרוצדורות המניעתיות והפרוצדורות הקוסמטיות לצידן, נשים רבות בוחרות שלא לעבור התערבויות כה פולשניות ומשמעותיות.  עבור נשים אלו קיימות אפשרויות נוספות דוגמת טיפול תרופתי מניעתי כגון טמוקסיפן, ותרופות נוספות מצויות בשלבי מחקר כעת.

חששות נוספים שעולים בקרב אלו המזוהות כבעלות סיכון גנטי מוגבר לחלות בסרטני שד ושחלה קשורים בעניינים כספיים, לאור הסיכוי שחברות יסרבו לבטח אותן או יעלו משמעותית את מחירי הפרמיות שלהן.  יחד עם זאת, נחקקו בשנים האחרונות חוקים המיועדים להגן מפני אפשרויות כאלו.

הכותבים מוסיפים כי גילוי סמנים לזיהוי פרטים בסיכון גבוה למחלה מסוימת ויישום סמנים אלו באופן קליני מאפשר מחקרים שיטתיים לאוכלוסיות בסיכון והתפתחות ולמידה של התערבויות המיועדות להפחית את הסיכון באותם פרטים.

יש לציין כי המחקר הנוכחי מוסיף עדויות נוספות המאוששות את יתרונותיהן של פרוצדורות מניעתיות.

JAMA

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בהישרדות טובה יותר של חולים עם SCLC בשלב נרחב

    תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בהישרדות טובה יותר של חולים עם SCLC בשלב נרחב

    תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בשיעורי הישרדות ללא-התקדמות ושיעורי הישרדות כוללת טובים יותר בחולים עם סרטן ריאות מסוג SCLC (או Small Cell Lung Cancer) בשלב נרחב שקיבלו טיפול כימו-אימונותרפי לעומת אלו ללא אירועים אלו, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת European Journal of Cancer. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 399 חולים (גיל חציוני של 66 שנים, 55.4% […]

  • מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים מקליפורניה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב אלו המתגוררים בשכונות ברמה סוציו-אקונומית נמוכה סיכון מוגבר להתפתחות הידראדניטיס סופורטיבה, קשר אשר תואר בקבוצות מרקע אתני שונה. מדגם המחקר כלל 65,766 משתתפים (גיל ממוצע של 50.4 שנים, 41.8% נשים) ממרפאות עור ברשת UCSF (או University of California […]

  • חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    בקרב גברים צעירים שנחשפו למעשי אלימות פיזית והתעללות של בן הזוג כלפי אימם נרשמה עליה של 45% בסיכון לכך שינקטו בעצמם במעשי אלימות כלפי בני או בנות זוגם, בהשוואה לאלו שלא נחשפו למעשי אלימות דומים, כך עולה מנתונים חדשים מבריטניה שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe. החוקרים בחנו את הנתונים אודות זוגות […]

  • טיפול ניתוחי משפר תוצאות בקרב חולים עם קישיון מלא של המרפק

    טיפול ניתוחי משפר תוצאות בקרב חולים עם קישיון מלא של המרפק

    בחולים עם התגרמות הטרוטופית חמורה סביב המרפק עם קישיון של המרפק תועדה תועלת להתערבות ניתוחית בשילוב עם תכנית שיקום, כאשר למעלה מ-75% מהחולים שמרו על טווח תנועה של לפחות 100 מעלות לאחר שנתיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Orthopedic Surgeons. במסגרת המחקר בחנו החוקרים באופן רטרוספקטיבי את […]

  • טיפול כימו-קרינתי במינון נמוך מספר תוצאות טיפול בחולים עם ממאירות של פי הטבעת

    טיפול כימו-קרינתי במינון נמוך מספר תוצאות טיפול בחולים עם ממאירות של פי הטבעת

    מתוצאות מחקר PLATO-ACT4 שפורסמו בכתב העת The Lancet Oncology עולה כי בחולים עם ממאירות פי טבעת בשלב מוקדם שקיבלו טיפול כימו-קרינתי במינון מופחת תועדו שיעורי תגובה קלינית מלאה גבוהים יותר לאחר שישה חודשים, לצד פחות רעילות חדה, בהשוואה לאלו שקיבלו טיפול סטנדרטי בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מינון גבוה של טיפול קרינתי עשוי להוביל […]

  • חשיפה לזיהום אוויר עשויה להביא לשינוי במבנה המוח

    חשיפה לזיהום אוויר עשויה להביא לשינוי במבנה המוח

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Stroke עולה כי חשיפה ארוכת-טווח לחומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר באוויר, גם ברמות נמוכות יחסית, מלווה בשינויים מבניים במוח דוגמת ירידה בנפח רקמת המוח, עליה באטרופיה ופתולוגיה וסקולארית בקשישים. מחקר SNAC-K-MRI כלל קשישים ללא דמנציה שעברו בדיקת MRI בתחילת המחקר. בנוסף, משתתפים מתחת לגיל 78 שנין השלימו בדיקת MRI לאחר 6 […]

  • האם ניטור מרחוק עשוי להפחית אשפוזים בחולים עם מחלות ממאירות?

    האם ניטור מרחוק עשוי להפחית אשפוזים בחולים עם מחלות ממאירות?

    ניטור תסמינים מרחוק באמצעים אלקטרוניים להערכת תוצאים לפי דיווח מטופלים לווה בהפחתת היקף האשפוזים בשיעור של 19% לאחר שלושה חודשים ובהיקף של 13% לאחר שישה חודשים בחולים עם מחלה ממארת תחת טיפול סיסטמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. התועלת של אמצעי ניטור מרחוק תועדה במגוון אוכלוסיות חולים, כולל אלו המתגוררים […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך