כיצד משפיע עישון על כאב בחולי סרטן? (מתוך Pain)

מאת איתמר גנמור

מממצאי מחקר חדש אשר פורסמו בכתב העת Pain בדצמבר 2010 עולה כי חולים הסובלים ממחלת הסרטן אשר המשיכו לעשן, למרות אבחנתם, חווים כאבים חזקים יותר מאשר חולי סרטן אשר הפסיקו לעשן או שמעולם לא עישנו. בנוסף, הכאב גם הפריע יותרלפעילותם היומיומית.

לדברי אחד החוקרים, מעשנים רבים, לאחר שהם מגלים כי חלו בסרטן, מרגישים כי העישון הוא אחת ההנאות היחידות שנשארו להם, והם מסרבים להפסיק לעשן. ממצאי המחקר מראים כי להפסקת העישון יש יתרונות ברורים. זהו נתון נוסף שניתן להיעזר בו כשמנסים לשכנע את החולים להפסיק לעשן.

המשכת העישון כבר נמצאה בעבר בקשר עם עלייה בסיכון לגידול ראשוני נוסף, לירידה ביעילות הטיפול, ולשרידות נמוכה יותר. כעת נמצא כי העישון יכול גם להחמיר את התסמינים הקשורים לסרטן ולתופעות הלוואי של הטיפול, כגון, כאב ועייפות. מכיוון שכ-75% מהחולים עם סרטן בשלבים מתקדמים מדווחים על כאב מתון עד קשה, זהו גורם משמעותי במהלך המחלה.

במחקר הנוכחי, בדקו החוקרים את הקשר בין רמות עישון ומספר תוצאים הקשורים לכאב במדגם של 224 חולים אשר עמדו להתחיל בטיפול כימותרפי למגוון סוגי סרטן, כולל שד, שחלה, ריאות, שלפוחית שתן, מעי גס, ראש-צוואר, אשכים, רחם, ערמונית, רקטו-אנאל, מזותליומה וסרקומה.

החולים היו חלק ממחקר גדול יותר אשר בחן את היעילות של שני סוגי התערבות- שליטה בסטרס ואימון גופני- לשיפור איכות החיים במהלך כימותרפיה. ל-10% מהחולים היתה מחלה בשלב 1, ל-26% שלב 2, ל-30% שלב 3, ול-34% שלב 4.

בכניסה למחקר החולים דיווחו בעצמם על כמות וסטאטוס העישון שלהם. חולים אשר דיווחו על עישון של יותר מ-100 סיגריות במהלך חייהם נחשבו כמעשנים. המעשנים סווגו לשתי קבוצות- “מעשנים שהפסיקו” (הפסיקו לעשן ולא עישנו בחודש שלפני המחקר), ו”עדיין מעשנים” (דיווחו שעישנו בחודש שלפני המחקר). חולים אשר הוגדרו כ”עדיין מעשנים” נשאלו גם כמה סיגריות ליום הם מעשנים כרגע.

החולים השתמשו בסרגל ה- Medical Outcomes Survey 36-item Short Form Body Pain לשם דירוג חומרת הכאב הגופני שהם מרגישים, לתפיסתם, בסולם של 1-6, כש-1 משמעו “ללא כאב”, ו-6 משמעו ה”כאבים חזקים מאוד”. את רמת ההשפעה של הכאב על שגרתם היומית העריכו החולים באמצעות סולם של 1-5, כש-1 משמעו “אינו משפיע כלל”, ו-5 משמעו “משפיע מאוד”. את מצוקתם דירגו החולים בעזרת Memorial Symptom Assessment Scale-Short Form שבו 0 משמעו “ללא מצוקה”, ו- 4 משמעו “מצוקה רבה”.

במחקר נמצא כי קבוצת החולים ש”עדיין מעשנים” דיווחו על כאבים חזקים יותר מאשר אלה שלא עישנו, ועל יותר הפרעה לשגרת החיים מאשר החולים שהפסיקו לעשן או שמעולם לא עישנו. בנוסף, נמצא כי יש יחס הפוך בין חומרת הכאב לבין מספר השנים שעברו מהפסקת העישון- ככל שעבר יותר זמן מההפסקה, כך חומרת הכאב הייתה פחותה יותר.

החוקרים הדגישו כי הממצאים מצביעים על קורלציה ולא על סיבתיות. יתר על כן, כיוון הסיבתיות אינו ברור. יכול להיות שהעישון הוא הגורם לכאב, אך יכול להיות שהכאב הוא הסיבה להמשכת העישון. למעשה, אותם חוקרים הדגימו במחקר אחר של חולים שאינם חולים בסרטן שהכאב הוא גורם עיקרי הדוחף לעישון.

ועדיין, לדעת החוקרים, על רופאים לומר למטופליהם שקיים מידע חדש אשר מעלה את האפשרות שאם יפסיקו לעשן, אולי יוקל להם מבחינת הכאב, למרות שאין ביטחון גמור בזה.

במאמר מערכת באותו הגליון נכתב כי ממצאי המחקר תואמים ממצאי מחקרים קודמים, ולכולם יש חשיבות גדולה מבחינת בריאות הציבור. לדבריהם, על רופאים לעשות יותר כדי לעזור למטופליהם להפסיק לעשן לאחר אבחון הסרטן.

בנוסף, נכתב כי מחקר נוסף דרוש על מנת להבין את הקשר בין ניקוטין לבין כאב, ושמחקר פרוספקטיבי שכזה חשוב להבנת כיוון הסיבתיות, להדגמת נזקי העישון, וכדי לקבוע את השפעת הפסקת העישון על חומרת הכאב של חולי סרטן.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    פעילות גופנית אירובית בעצימות בינונית או גבוהה המבוצעת בשעות הערב מלווה בסיכון הנמוך ביותר לתמותה, תחלואה קרדיווסקולארית ותחלואה מיקרווסקולארית במבוגרים עם השמנת-יתר, כולל אלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע כי פרצי פעילות אירובית מתונה עד מאומצת משפרת גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים, אך […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהום בדרכי השתן בנשים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהום בדרכי השתן בנשים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהומים לא-מסובכים בדרכי השתן משנית לחיידקי Escherichia coli, Proteus mirabilis ו-Staphylococcus saprophyticus בנשים. המומחים מסבירים כי Pivmecillinam הינה פרו-תרופה פומית של Mecillinam הניתן בזריקה. האישור הנוכחי של מנהל המזון והתרופות האמריקאי מבוסס על תוצאות שלושה מחקרים קליניים שהשוו בין שלושה מינונים […]

  • CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפחתת חומרת התסמינים בחולים עם הפרעת אבל ממושכת, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסם ב-JAMA Psychiatry. בעוד שלמטופלים שעברו CBT ממוקד לאבל הייתה תגובה מעולה בהשוואה לאלו שעברו טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס, המשתתפים בשתי הקבוצות חוו ירידה משמעותית בתסמינים 6 חודשים לאחר הטיפול. “אנו מדגישים כי תוצאות […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול חדש כנגד סרטן שלפוחית שתן (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול חדש כנגד סרטן שלפוחית שתן (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישור סופר-אגוניסט חדש של IL-15, Nogapendekin Alfa Inbakicept-Pmln (או Anktiva), בשילוב עם bacillus Calmette-Guerin (BCG) לטיפול במקרים מסוימים של ממאירות שלפוחית שתן שאינה חודרת לשכבת השריר ולא הגיבה לטיפול ב-BCG בלבד. באופן ספציפי, התרופה מאושרת לטיפול בחולים עם קרצינומה של שלפוחית שתן ממוקמת שאינה חודרת לשכבה השרירית […]

  • שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

    שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

    ניתוחים לגירוי עצב וגאלי מהווים התערבות יחסית בטוחה, עם שיעור סיבוכים נמוך, אם כי ישנם הבדלים בסוג הפרוצדורה ונוכחות סיבוכים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Brain and Spine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גירוי עצב וגאלי מהווה את שיטת נוירו-מודולציה הנפוצה ביותר בחולים עם אפילפסיה. למרות שקיים סיכון לתופעות לוואי לבביות דוגמת […]

  • ניתוח בעזרת רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך עשוי לקצר משך אשפוז (J Arthroplasty)

    ניתוח בעזרת רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך עשוי לקצר משך אשפוז (J Arthroplasty)

    ניתוח רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה במשך אשפוז קצר יותר לעומת ניתוח ידני להחלפת הירך, זאת לצד הפחתת היקף החולים המופנים למוסד סיעודי ייעודי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty. החוקרים השלימו מחקר רב-מרכזי עם הערכה רטרוספקטיבית של הנתונים אודות 8,536 חולים שעברו ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של […]

  • מדד Immunoscore מסייע בחיזוי הפרוגנוזה של חולים עם סרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

    מדד Immunoscore מסייע בחיזוי הפרוגנוזה של חולים עם סרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למדד Immunoscore ערך מנבא ופרוגנוסטי חשוב בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום בשלב III. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד Immunoscore הינו כלי פרוגנוסטי בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום בשלב III ועשוי לסייע בחיזוי התועלת של משך […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה