פרופ’ שחאדה בהרצאתו בכנס האיגוד לרפואה פנימית: ”האם כל ה-GLP1 נבראו שווים ?” והתשובה היא…

בהרצאה שניתנה במסגרת הכנס החד יומי של האיגוד לרפואה פנימית ב-5/3/13 התמקד פרופ’ נעים שחאדה, מהמרכז הרפואי רמב”ם, בקבוצת התרופות ממשפחת ה-GLP-1 תוך שהוא מציג את ההבדלים בין שתי התרופות הקיימות כבר בשוק והתרופה החדשה ממשפחה זו ליקסומיה, שאמורה להיכנס לשוק בתחילת 2014 .

בתחילה הציג פרופ’ שחאדה  סקירה קצרה של המגמות (המפחידות יש לציין..) במחלת הסוכרת לרבות הגידול בתחלואה ושיעור המטופלים המגיעים לאיזון  משביע רצון , כ-50% בלבד.

להערכת פרופ’ שחאדה הגורמים העיקריים לאי הצלחה בהגעה לאיזון הם הקושי להשיג איזון פוסטפרנדיאלי והחשש מהיפוגליקמיות על רקע הטיפול.

פרופ’ שחאדה מדגיש כי מדד ה-HbA1c משקף הן את רמות הסוכר בצום והן את רמות הסוכר שלאחר הארוחה- הפוסט פרנדיאליות.

בנוסף, הציג פרופ’ שחאדה נתונים לפיהם ברמות  HbA1c הנמוכות מ- 8% ה”תרומה” של רמות הסוכר הפוסט-פרנדיאליות  גדולה יותר מזו של רמות הסוכר בצום. 

ולכן, מגיע פרופ’ שחאדה למסקנה שבכדי להשיג איזון מלא במטופלים הסוכרתיים  חשוב לאזן גם את ההיפרגליקמיה הפוסטפרנדיאלית. מעבר לאיזון הגליקמי עצמו, הראה פרופ’ שחאדה מחקרים לפיהם ההיפרגליקמיה הפוסט פרנדיאלית מעלה את הסיכון הקרדיווסקולרי.

מבחינת הסיכון הקרדיווסקולרי והסיכון לתמותה, להיפרגליקמיה הפוסטפרנדיאלית היה קשר מובהק בעוד שלהיפרגליקמיה בצום לא נמצא קשר זה.  פרופ’ שחאדה אף הציג את התאוריה של רדיקלים חופשיים המסבירה את הקשר הזה אשר גורם בין היתר לעקה חימצונית ולפגיעה באנדותל.  לכן, ההנחה לדעת פרופ’ שחאדה היא שהטיפול בהיפרגליקמיה הפוסטפרנדיאלית אף עשויה להפחית  את הסיכון הקרדיווסקולרי.

בשלב זה עבר פרופ’ שחאדה להציג את קבוצת האינקרטינים , שלהערכתו מהווים את המהפכה החשובה ביותר בטיפול בסוכרת מאז האינסולינים. לאחר תיאור מנגנון הפעולה , והדגשת העובדה שהרצפטורים של GLP-1 נמצאים גם בלב, מוח ואיברים נוספים רבים בגוף. ולכן לטיפול יש השפעה רב מימדית, בעיקר כאשר זוכרים שחולה סוכרת סובל גם מהשמנה.

פרופ’ שחאדה תאר את פיתוח התרופה הראשונה ממשפחה זו, הבייאטה, שמקורה ברוק של לטאה המכיל GLP-1 עמיד ל-DPP4 אשר מאפשרת  לה , במתן של פעמיים ביום,  להשפיע על המערכת האינקרטינית בגוף, ולהשיג בנוסף להורדת רמות סוכר גם ירידה במשקל, וזאת ללא היפוגליקמיות.

בהמשך נכנסה הויקטוזה והיא נבנתה בצורה שונה בהתבסס על GLP הומני והוספת חומצת שומן שגורם לה להיות עמידה לפירוק על ידי ה-DPP4 . בעזרת טכנולוגיה זו עלה ה-T חצי של התרופה והיא ניתנת פעם ביום בלבד.  לתרופה השפעה על ההיפרגליקמיה בכלל ובצום בעיקר, וירידה במשקל. היתרון שלה לעומת הבייאטה מתבטא בעיקר בכך שהיא גורמת לפחות תופעות לוואי שמרביתן אף חולפות לאחר כחודשיים טיפול.

התרופה השלישית האמורה להיכנס בקרוב היא ה-lixisenatide . המבנה הכימי שלה דומה לביאטה וגם היא מבוססת על הרוק של הלטאה. ההבדל הוא בכך שהאפיניות שלה לרצפטור של GLP1 גדולה  פי 4 מזה שלGLP-1 הומני, וזו אחת הסיבות המאפשרות לתת אותה  פעם ביום.

התרופה נבדקה כבר בשלב III בשילוב עם מטפורמין, אינסולין, ותרופות פומיות אחרות לסוכרת . בהשוואה לפלצבו במטופלים תחת טיפול במטפורמין, ה- lixisenatide הפחיתה את  ההמוגלובין A1C ב-0.9% ,  הורידה את הסוכר בצום בצורה מתונה , אבל ההשפעה הגדולה והמרשימה ביותר היא על רמת הסוכר הפוסטפרנדיאלית .  גם מבחינת משקל , נמצאה ירידה יפה. מבחינת תופעות לוואי פרופיל דומה לויקטוזה.

שחאדה מציע לחלק את התרופות ממשפחת ה-GLP-1 לשתי קבוצות : האחת , GLP-1 קצרי טווח , אליה משתייכות  הבייאטה והליקסומיה ( lixisenatide ), והשנייה , GLP-1 ארוכיי טווח,  אותה מייצגת הויקטוזה .

קבוצה שלישית אולטרה ארוכת פעולה היא זו הניתנת אחת לשבוע אך עדיין לא זמינה בישראל.

מכל מקום, מסביר שחאדה שבקבוצה זו יש השפעה על רמות סוכר, בשל זירוז הפרשת  האינסולין, אך ההשפעה על הפינוי הקיבתי היא נמוכה.

את האפקט הזה הדגים שחאדה באמצעות תיאור מנגנוני הפעולה וההשפעות ההדדיות על המוח, הקיבה והגלוקגון.

מבחינה קלינית,  מכיוון שהאינסולין הבזאלי משפיע בעיקר על רמת הסוכר בצום, בעוד שה-lixisenatide אפקטיבי במיוחד באיזון הסוכר הפוסטפרנדיאלי, לדעת שחאדה השילוב של השניים הוא שילוב משלים שתורם גם לאיזון סוכר בזאלי, פוסטפרנדיאלי ומשקל גוף.

בהמשך הציג פרופ’ שחאדה מחקרים שהישוו בין lixisenatide לבייאטה  שהראה אפקטיביות דומה מבחינת איזון סוכרת, אך במחיר של פחות תופעות לוואי עם ה-lixisenatide .

בהשוואה מול ויקטוזה הראה שחאדה כיצד ההורדה ברמת הסוכר הפוסטפרנדיאלית משמעותית יותר עם –lixisenatide בהשוואה לויקטוזה., כשמאידך הויקטוזה מפחיתה יותר את הסוכר בצום.

פרופ’ שחאדה הציג מחקר אשר בחן את הוספת   lixisenatide לאינסולין בזאלי והראה כי הטיפול המשולב העלה את שיעור החולים שהגיעו לאיזון , הראה שיפור גדול יותר ברמת הסוכר הפוסטפרנדיאלי, הפחית המינון של האינסולין, ומנע עלייה במשקל.  יחד עם זאת נראתה עלייה מסוימת בתופעות לוואי גסטרואינטסטינאליות.

את ההרצאה סיים פרופ’ שחאדה בתיאור ההנחיות המעודכנות תוך שהוא מדגיש שטיפול ב-GLP-1 מומלץ כקו שני למטופלים השמנים, ושהשילוב במידת הצורך עם אינסולין הוא אפשרי ומומלץ, וגם להיפך מי שהחל באינסולין ולא הגיע לאיזון יכול בהחלט לקבל תוספת של GLP-1 .

להרצאה המלאה

הערת גילוי נאות: ההרצאה הוצגה בכנס ותועדה בחסות חברת סאנופי

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    ניהול מחלות לב וכלי דם הוא היבט שלעתים קרובות נזנח, אך הוא קריטי כשמדובר בטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 1, כך אמרו מחברי סקירה חדשה שפורסמה ב-The New England Journal of Medicine. מחלות לב וכלי דם הן סיבת המוות השכיחה ביותר בקרב חולים בסוכרת מסוג 1, בדומה לאלו עם סוכרת מסוג 2. עם זאת, אין […]

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

  • חשיבות מועד אבחנת סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    חשיבות מועד אבחנת סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    בנשים עם הופעה של סוכרת הריונית לפני שבוע 20 להיריון ייתכנו תוצאות גרועות יותר, בהשוואה לנשים עם הופעה מאוחרת של סוכרת הריונית שגם החלו טיפול לאחר 24-28 שבועות הריון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ארגון הבריאות העולמי תומך בטיפול בסוכרת הריונית לאחר 24-28 שבועות הריון, אך מחקר TOBOGM הצביע על שיעור […]

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • האם ניתן להתבסס על מד סוכר רציף לאבחנה של סוכרת? (Nature Medicine)

    האם ניתן להתבסס על מד סוכר רציף לאבחנה של סוכרת? (Nature Medicine)

    נתוני מד סוכר רציף מספקים הערכה מקיפה יותר של ערכי הסוכר מהערכת רמות סוכר בצום בלבד ובהתחשב בשונות הנרחבת של רמות סוכר בדם בצום באותו מטופל, נתוני מד סוכר רציף עשויים לסייע בשיפור הדיוק באבחנת סוכרת, כך מדווחים חוקרים ממכון וייצמן במאמר שפורסם בכתב העת Nature Medicine. החוקרים בחנו את הנתונים ממחקר 10K Study, כולל […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: טיפול במטפורמין גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: טיפול במטפורמין גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי

    בפינתנו החדשה ננסה לשבור מיתוסים השכיחים בקרב רופאים/ות או מטופלים/ות. זו פינה קצרה, ואם תהיה בה התייחסות למאמרים, היא תעשה בקצרה. נשמח לשמוע רעיונות, הערות והארות. המיתוס הראשון הוא בנושא מטפורמין; האם הטיפול בתרופה גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי? פרופ’ רז מציע כי דווקא המשך מתן התרופה, גם בשלבים מתקדמים של מחלת כליות, עדיין עשוי […]

  • משך שינה קצר מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה מטבולית בצעירים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    משך שינה קצר מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה מטבולית בצעירים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    שינה במשך פחות משבע שעות בלילה נפוצה בקרב צעירים עם סוכרת מסוג 1 אך מלווה בבריאות קרדיו-מטבולית ירודה, בעיקר בקרב מתבגרים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שינה הינה מרכיב חשוב בהערכה וטיפול בסוכרת לפי הנחיות האגודה האמריקאית לסוכרת, אך לא ידוע אם שינה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה