התועלת של דיאטה דלת פחמימות ודלת שומן רווי בטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes Care)

דיאטה דלת פחמימות ושומן רווי הינה המתכון האידיאלי בטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש יולי בכתב העת Diabetes Care.

במחקר שארך 24 בשבועות נכללו 93 מבוגרים, שחולקו באקראי לקבוצת דיאטה דלת-פחמימות ודלת-שומן רווי או דיאטה עתירת-פחמימות, דלת שומן בשתיהן מספר הקלוריות היה דומה כאשר בקבוצה הראשונה איזון רמות הסוכר היה טוב יותר, לצד הפחתת גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם.

מדגם המחקר כלל 115 מבוגרים עם סוכרת מסוג 2, בעלי עודף-משקל או השמנת-יתר, וערכי HbA1c של 7% ומעלה. המשתתפים חולקו באקראי לקבוצת דיאטה דלת-פחמימות ודלת שומן (14% פחמימות עם יעד של פחות מ-50 גרם ליום, 28% חלבונים ו-58% שומנים, כולל 35% שומן חד-בלתי-רווי ו-13% שומן רב-בלתי-רווי) או קבוצת דיאטה עתירת פחמימות ודלת שומן (53% פחמימות עם דגש על מוצרים בעלי אינדקס גליקמי נמוך, 17% חלבונים ופחות מ-30% שומנים, כולל 15% שומן חד-בלתי-רווי ו-9% שומן רב-בלתי-רווי). שומן רווי הוגבל לפחות מ-10% מסך הקלוריות בשתי הקבוצות.

משתתפים בשתי הקבוצות לקחו חלק במפגשי אימונים מובנים בני 60 דקות, במהלך שלושה ימים לא-עוקבים בכל שבוע. 93 חולים השלימו את 24 שבועות המחקר.

הפחתת ערכי HbA1c הייתה גדולה יותר עם דיאטה דלת-פחמימות ודלת שומן רווי, עם ירידה של 2.6 נקודות אחוז, לעומת 1.9 נקודות אחוז עם דיאטה עתירת פחמימות ודלת שומן. ההשפעה הייתה משמעותית רק בקרב חולים עם ערכי HbA1c בסיסיים של מעל 7.8% (p=0.002).

ריכוז הסוכר הממוצע בדם פחת בהיקף גדול יותר עם דיאטה דלת-פחמימות (61 מ”ג לד”ל), לעומת דיאטה עתירת פחמימות ודלת שומן (45 מ”ג לד”ל, p=0.01), שתואר בחולים עם רמת סוכר ממוצעת של מעל 155 מ”ג לד”ל. ההבדל באלו עם ריכוז סוכר ממוצע נמוך יותר בדם לא היה משמעותי.

דיאטה דלת-פחמימות ודלת שומן לוותה בשונות נמוכה יותר ברמות הסוכר בדם. מניתוח סטטיסטי עלה כי לאחר דיאטה דלת-פחמימות נרשמה עליה של 85% בסבירות לרמות סוכר בטווח התקין וירידה של 56% בסבירות לערכי סוכר גבוהים (p<=0.03).

ריכוז טריגליצרידים ירד בהיקף גדול פי חמש עם דיאטה דלת-פחמימות ודלת שומן, בהשוואה לדיאטה עתירת-פחמימות ודלת שומן (P=0.001). עם זאת, ההשפעה על רמות HDL הייתה תלויה גם כן ברמות בתחילת הדרך, עם עליה משמעותית שתוארה רק באלו עם ריכוז בסיסי נמוך מ-50.3 מ”ג לד”ל.

ירידה במשקל הגוף הייתה משמעותית בשתי הקבוצות, אך לא תואר הבדל בין שתי הקבוצות (ירידה של 12 קילוגרמים עם דיאטה דלת-פחמימות לעומת 11.5 קילוגרמים עם דיאטה עתירת פחמימות). בדומה, תועדה ירידה דומה בשתי הקבוצות במדדים קרדיו-מטבוליים אחרים, כולל היקף מותניים, רמות LDL, רמות כולסטרול, לחץ דם ורמות אינסולין.

עוד תוארה השפעה של משטר התזונה על הטיפול התרופתי. לאחר 24 שבועות, דיאטה דלת-פחמימות הביאה להפחתת הפוטנטיות והמינונים של הטיפול בתרופות להפחתת רמות הסוכר בדם בהיקף גבוה כפליים , בהשוואה לדיאטה עתירת פחמימות, עם סיכוי גבוה פי שלוש להפחתת הפוטנטיות/מינון הטיפול התרופתי בשיעור של 20% ומעלה (p<0.005).

מהממצאים עולה כי דפוסי תזונה המגבילים משמעותית צריכת פחמימות ומגדילים צריכת חלבונים ושומן לא-רווי עשויים להשפיע טוב יותר על הטיפול בחולים, עם שיפור הטיפול בסוכרת מסוג 2 והפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם.

Diabetes Care. Published online July 28, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שינויים בערכי סוכר מנבאים תמותה באשפוז של חולים עם אוטם לבבי חד (PLoS One)

    שינויים בערכי סוכר מנבאים תמותה באשפוז של חולים עם אוטם לבבי חד (PLoS One)

    במאמר שפורסם בכתב העת PLoS One מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קורלציה בין וריאביליות ברמות הסוכר בדם ובין שיעורי התמותה באשפוז בקרב חולים עם אוטם לבבי חד, בפרט בחולים בהם תועדו רמות סוכר תקינות בדם בקבלה לאשפוז. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין שונות גליקמית, מגמות שינויים בערכי הסוכר והסיכון […]

  • שת

    שת"פ בין קופות החולים למיזם ספרת הסוכרת בגליל עתיד לייעל ולשפר את נגישות הבדיקות המיועדות לחולי סוכרת

    ספֵרת הסוכרת בגליל על שם ראסל ברי הוא מיזם רחב היקף וחדשני בתחום בריאות הציבור המתמקד במחלת הסוכרת ופועל באזור הגליל. מובילי המיזם, שצמח בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר־אילן בצפת, הציבו לנגד עיניהם יעד נכסף: לצמצם את התחלואה בסוכרת ולשפר את הטיפול בה בעזרת גישה רב־תחומית אינטגרטיבית.

  • היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Metabolites עולה כי היענות ארוכת-טווח לדיאטה ים-תיכונית מספקת הגנה מפני התפתחות סוכרת מסוג 2. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין היענות לדיאטה ים תיכונית ובין היארעות סוכרת מסוג 2 לאורך שני עשורים במבוגרים שלקחו חלק במחקר ATTICA. מדובר במחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל 3,042 גברים ונשים מיוון. נתונים […]

  • חיזוי הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות בקרב מתבגרים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Technol Ther)

    חיזוי הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות בקרב מתבגרים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Technol Ther)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Technology & Therapeutics מדווחים חוקרים מצפון אמריקה על תוצאות מחקר חדש שנועד לנבא את הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות גופנית במתבגרים עם סוכרת מסוג 1 וממליצים לכוון להתחיל פעילות גופנית עם ריכוז סוכר אינטרסטיציאלי בטווח 130-160 מ”ג/ד”ל עם מגמה שטוחה או ירידה קלה בערכי הסוכר לפי מד סוכר רציף […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • תוספים מסייעים בהשגת יעד רמות ויטמין D בדם (מתוך כנס ה-ACP Internal Medicine Meeting)

    תוספים מסייעים בהשגת יעד רמות ויטמין D בדם (מתוך כנס ה-ACP Internal Medicine Meeting)

    מרבית המבוגרים בארצות הברית אינם מקבלים כמות מספקת של ויטמין D, אך מתן תוספים מסייע למטופלים להשיג את ההקצאה התזונתית היומית המומלצת, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ה-American College of Physicians Internal Medicine. המומחים מסבירים כי על-פי ההערכות, 20-40% מהמבוגרים באוכלוסייה נוטלים תוספי ויטמינים ומדובר בתעשייה שגלגלה בשנת 2020 למעלה מ-50 מיליארד דולרים. […]

  • מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    ניהול מחלות לב וכלי דם הוא היבט שלעתים קרובות נזנח, אך הוא קריטי כשמדובר בטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 1, כך אמרו מחברי סקירה חדשה שפורסמה ב-The New England Journal of Medicine. מחלות לב וכלי דם הן סיבת המוות השכיחה ביותר בקרב חולים בסוכרת מסוג 1, בדומה לאלו עם סוכרת מסוג 2. עם זאת, אין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה