ADHD

ממצאים עיקריים מ-MMWR: עליה במספר הילדים ובני נוער הסובלים מהשמנת-יתר מדגישה את הצורך בהתערבות מוקדמת, ADHD בילדים ובני נוער ועוד (MMWR)

Center for Disease Control and Prevention (CDC) דיווח בגליון 2 בספטמבר של Morbidity and Mortality Weekly Report על השכיחות העולה של עודף משקל בקרב ילדים ובני נוער, המדגישה את הצורך בהכרה והתערבות מוקדמים.

מספר הילדים בגילאי 6-19 הסובלים מעודף משקל גדל פי 3 בין השנים 1980 עד 2002 והגיע ל-16%. מניתוח הנתונים בין השנים 1999-2002 עולה כי מכלל הילדים בגילאי 2-19, הסובלים מעודף משקל, רק ב-36.7% מהמקרים הובא המצב לידיעת הילדים או הוריהם ע”י גורם רפואי.

עודף משקל הוגדר כ-Body Mass Index (BMI) גדול מהאחוזון ה-95 לגיל ומין, כפי שהוגדר לפי עקומות הגדילה של ארה”ב.

לבני נוער בגילאי 16-19 היה סיכוי גדול יותר להיות מודעים למצבם, לעומת הורים לילדים בגילאי 2-5 (51.6% לעומת 17.4%). לנשים שחורות הסובלות מעודף משקל היה סיכוי גדול יותר להיות מודעות למצבן (47.4% לעומת 31% בנשים לבנות), נראה כי הסיבה נעוצה בעליה ברצון הגורמים הרפואיים לדון בנושא השמנת יתר. 

לדברי CDC, מאחר שילדים מתחילים לפתח הרגלי תזונה, בתגובה לאותות מהסביבה, בסביבות גיל 5, הכרה מוקדמת של הרופא במצב עודף משקל ושיחת הסבר עם המשפחות חיונית בכדי לפתח ולסגל אורח חיים בריא יותר.

ללא התערבות, ילדים ובני נוער הסובלים מעודף משקל והשמנת יתר מצויים בסיכון מוגבר לתחלואות מיידיות וארוכות-טווח. ילדים אלו מצויים בסיכון מוגבר פי 10 ליל”ד בגיל צעיר, סיכון של פי 3-8 ל-Dyslipidemia, וסיכון גדול פי 2 לסכרת. מנסים לעודד גורמים רפואיים לשוחח על הסיכונים עם בני המשפחה של הילדים, ולהציע אסטרטגיות התנהגותיות ספציפיות כמו שליטה בסביבה, ניטור התנהגות, הצבת מטרות ותגמול בעקבות שינוי התנהגותי חיובי.

CDC החליטו לבחון את נושא ADHD בילדים ובני נוער בשל חששות מפני תופעות לוואי והשפעות ארוכות טווח של טיפול בסטימולנטים להפרעות קשב והיפראקטיביות.

מניתוח הנתונים שנאספו במסגרת 2003 National Survey of Children’s Health (NSCH) עלה כי כ-4.4 מיליון ילדים (7.8%) בגילאי 4-17 אובחנו עם ADHD בנקודת זמן מסוימת, 2.5 מליון ילדים (4.3%) קיבלו טיפול להפרעה זו.

הסיכוי לאבחנת ADHD היה גבוה פי 2.5 בבנים. השכיחות הכללית עלתה עם הגיל (בגילאי 4-8 השכיחות עמדה על 4.1% לעומת 9.7% בגילאי 9-17). השכיחות הגבוהה ביותר של ADHD היתה בבנים בגיל 16 (14.9%) ובבנות בגיל 11 (6.1%).

שיעור הטיפול התרופתי ל-ADHD לאחר אבחנה השתנה עם גיל ומין (בטווח 0.3%-9.3%) .

לבנים היה סיכוי גדול יותר לקבל טיפול, שיעור הבנים בגיל 6 שקיבלו טיפול היה גדול יותר לעומת שיעור הבנות בכל גיל (4.3%). שיעור הטיפול היה הכי גדול בקרב ילדים בגילאי 9-12, בעיקר בקרב בנים בגיל 12 (9.3%) ובנות בגיל 11 (3.7%).

למשפחות בהן רמת ההשכלה הגבוהה ביותר היתה השכלה תיכונית ולמשפחות מתחת לקו העוני היה סיכוי גדול יותר לבן הסובל מ-ADHD (אך לא בת). שיעורי הטיפול היו הכי נמוכים בקרב בני מיעוטים ובקרב אוכלוסיות חסרות ביטוח.

בין מדינות שונות נמצא הבדל משמעותי בשכיחות ADHD (5%-11.1%) ובשיעור הטיפול (2.1%-6.5%), כנראה שהסיבה נעוצה בהבדלים בשיטות האבחנה ו/או הטיפול, מאפיינים סוציודמוגרפיים, או שניהם.

מאחר ש-ADHD מהווה נטל כלכלי גדול על המשפחה והחברה, ולאור הסיכונים הקשורים בטיפול, CDC טוענים כי יש להמשיך לעקוב אחר הבדלים גיאוגרפים וסוציודמוגרפים באבחנה ובטיפול.

מניתוח נתונים שמולאו ע”י הורים ממחקר National Health Interview Survey שנערך בין השנים 2001-2003, עולה כי מבין 2.7 מליון (5%) הילדים בגילאי 4-17 בארה”ב, הסובלים מהפרעות רגשיות או התנהגותיות, 64.8% נפגשו במהלך השנה שקדמה עם מומחה לבריאות הנפש, רופא או שירותי חינוך מיוחדים.

כ-80% מהילדים סבלו מהפרעות אמוציונליות, הפרעות ריכוז, התנהגות או יכולת להסתדר עם אחרים. הדבר השפיע על אורח החיים בבית, חברויות, למידה ופעילויות בשעות הפנאי ומעל 50% היו מודאגים או במצוקה עקב כך.

MMWR. 2005;54;841-864

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress on Obesity שנערך במלגה, ספרד, עולה כי טיפול פומי חדש כנגד השמנה, SYNT-101, המחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה, נמצא בטוח, יעיל ונסבל היטב במחקר ראשון בבני אדם. במסגרת המחקר ניתנה מנה יחידה של התרופה המחקה את ההשפעה המטבולית של ניתוח מעקף קיבה לתשעה משתתפים בריאים בגילאי […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • רמות לקטט גבוהות בדם מנבאות סיכון מוגבר לתמותה בחולים עם נזק כלייתי חד

    רמות לקטט גבוהות בדם מנבאות סיכון מוגבר לתמותה בחולים עם נזק כלייתי חד

    רמות לקטט בדם מעל 4 מילימול/ליטר בקבלה לאשפוז ביחידת טיפול נמרץ מלוות בסיכון מוגבר לתמותה בתוך חודשיים בחולים עם נזק כלייתי חד תחת טיפול כלייתי חליפי, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת BMC Nephrology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל נתונים לאורך תקופה של ארבע שנים במטרה לבחון את ההשפעה של רמות לקטט בדם בקבלה לאשפוז ליחידת […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול ב- Fremanezumab כנגד מיגרנה עם דיכאון

    תוצאות מבטיחות לטיפול ב- Fremanezumab כנגד מיגרנה עם דיכאון

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology עולה כי טיפול ב- Fremanezumab(אג’ובי) מלווה בירידה גדולה יותר משמעותית בימי מיגרנה חודשיים ובתסמיני דיכאון לעומת פלסבו בחולים עם מיגרנה והפרעת דיכאון מג’ורית. מחקר UNITE הינו מחקר כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, אקראי, שכל מטופלים מ-55 מרכזים ב-12 מדינות בין השנים 2020 ועד 2022. המחקר כלל תקופת סקר בת ארבעה […]

  • כוויות שמש בילדות מלוות בסיכון מוגבר למלנומה בבגרות

    כוויות שמש בילדות מלוות בסיכון מוגבר למלנומה בבגרות

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Academy of Dermatology עולה כי כל כוויות שמש עם שלפוחיות נוספת לפני גיל 15 שנים לוותה בעליה של כ-3% בסיכון למלנומה בבגרות והסיכון לא הושפע ממאפיינים אישיים של רגישות לשמש, דוגמת צבע השיער והעפעפיים. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 44,021 לבנים לא-היספאנים ללא היסטוריה של […]

  • חשיבות טיפול מוקדם לאיזון יתר לחץ דם

    חשיבות טיפול מוקדם לאיזון יתר לחץ דם

    בחולים עם יתר לחץ דם לא-מטופל או לא-מאוזן שהחלו טיפול תרופתי מונותרפי לאיזון לחץ דם במהלך החודש הראשון לאחר האבחנה תועד סיכוי גבוה יותר להשגת איזון לחץ דם בתוך שישה חודשים, בהשוואה לאלו שהחלו בטיפול בשלב מאוחר יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Hypertension. למרות שאיזון לחץ הדם נשמר לאורך 30 חודשים, בלמעלה מ-30% […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך