Aging

תזונה מאוזנת, בריאה ומותאמת לגיל השלישי / מאמר אורח מאת מירה קירשנר, דיאטנית בבית האבות ”הבית לאזרחים וותיקים” של רשת ‘ביחד’, הסוקרת את הרכב התזונה המאוזנת בגיל השלישי ואת חשיבות קיומו

החל מגיל 65 עולה החשיבות של תזונה בריאה, מאוזנת ומותאמת לשינויים שעוברים על בני הגיל השלישי ,במטרה לשמור על העצמאות התפקודית ועל היכולות הפיזיות והקוגניטיביות  שלהם. ובכדי להפחית היווצרות  של מחלות כרוניות ולשמר את החיוניות ושמחת החיים של האדם.
בגיל השלישי מתרחשים בגוף שינויים רבים בגוף. מבוגרים רבים מדווחים על האטה בחילוף החומרים ובעיות עיכול, על ירידה בחושי הריח והטעם, לעיתים יש קשיים בלעיסת ובליעת המזון. בנוסף, עלול להיווצר מחסור של ויטמינים ומינרלים חיוניים המשפיעים גם על התפקוד היומיומי.
לכן  יש צורך לבצע התאמה של התפריט באופן אישי לאדם, כדי לספק  לו את כל מה שהגוף שלו זקוק לפי מצבו ,יאפשר לו לשמור על מצבו הגופני ,ימנע/יעכב התפתחות מחלות וישפר את תפקודו הקוגניטיבי. המטרות הללו מושגות בין היתר באמצעות בניית תזונה מותאמת.

המלצות תזונתיות לבני הגיל השלישי 
• מזון מגוון לאכול מדי יום מכל קבוצות המזון.
•  שתיית מים – לשתות לפחות עשר כוסות של מים מדי יום  , גם אם האדם לא חש תחושת צמא.
• שמירה על משקל תקין- אם חלה שינוי, ירידה או עליה במשקל מומלץ לפנות לרופא / דיאטנית.
• שילוב של סיבים תזונתיים בתפריט היומי – ירקות ופירות כולל הקליפה , דגנים מלאים כגון לחם מקמח מלא, שיבולת שועל  וקטניות.
• סידן – מוצרי חלב דל שומן, סרדינים, ירקות ירוקים, שומשום.
• ויטמין D  – דגים שמנים כגון סרדינים, פורל, סלמון, הרינג, מקרל ובורי  ומוצרי חלב מועשרים.
• ויטמיןB12  –    מזון מן החי  כגון בשר, דגים, מוצרי חלב, ביצים.
• שומנים בריאים אבוקדו, שמן זית, זרעי פשתן, אגוזים.

שינוים פיזיולוגים בגיל השלישי ומענה תזונתי
חשוב להכיר את השינויים הפיזיולוגים המתרחשים באופן טבעי בגוף בגיל השלישי ולבחון כיצד ניתן לתת מענה שיאפשר תפקוד מלא.

ירידה בחוש הטעם והריח: עקב ירידה בכמות בלוטות הטעם בלשון או ירידה בהפרשת רוק מבלוטות הרוק. ניתן להגביר את הפרשת הרוק באמצעות מציצת סוכריה לפני הארוחה.

 חניכיים:. החניכיים צריכים להיות בריאים וחזקים כדי שלא יתנוונו ולא יהיו שטפי דם. לכן כמות מתאימה של ויטמין C במזון מסייעת לבריאות החניכיים. לצד מזונות עשירים בוויטמין  C  כגון  תפוזים, קלמנטינות, לימונים ואשכוליות.

שיניים: לרבים מבני הגיל השלישי יש שיניים תותבות או שחסרות שיניים. מצב הגורם לבעיות בלעיסה ובאכילה, שגורמות לירידה בכמות האוכל שהאדם צורך ולעיתים אף לחסרים תזונתיים. לכן חשוב לשמור על בריאות הפה, כולל התאמה לשיניים תותבות מתאימות במידת הצורך. בינתיים רצוי לאכול מזון נוזלי או רך בהתאם למצב הפה.

עצירות: בגיל השלישי חלה ירידה בתפקוד שרירי הגוף, שגורמים לתנועה מעטה יותר של שריר מערכת העיכול ולמעבר איטי של מזון שעלול לגרום לעצירות. חשוב לדעת כי השימוש במשלשלים עלול לגרום לתופעות לוואי שליליות כמו  ירידה בספיגת מרכיבי מזון חיוניים שחוסר בהם יכול לגרום לעייפות, לחולשה וגם קיימת סכנה שהמעי יהיה “עצל”  בשל כמויות המשלשלים ותיווצר “התמכרות”.

עצמות: ירידה בספיגת מרכיבי מזון שונים וירידה בפעילות גופנית עלולים להוביל  לאוסטאופורוזיס, בעיה בעצמות שהינה תופעה שכיחה בעיקר בקרב נשים. כדי למנוע את החרפת המצב חשוב להקפיד על כמות סידן מספקת בתפריט היומי או השלמה דרך תוספים , להיחשף לשמש בשעות הבטוחות ( עד 10:00 ואחרי  השעה  16:00) ולהקפיד על פעילות גופנית מתאימה.

  הקפדה על תזונה שמותאמת אישית למאפייני הגוף ותפקודו בגיל השלישי יכולה לאפשר לאדם לשמר את הרגשת הבריאות והרעננות לאורך זמן.
ניתן ומומלץ להיפגש עם רופא בקהילה ו/או עם תזונאית לצורך התאמת תפריט רצוי. 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress on Obesity שנערך במלגה, ספרד, עולה כי טיפול פומי חדש כנגד השמנה, SYNT-101, המחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה, נמצא בטוח, יעיל ונסבל היטב במחקר ראשון בבני אדם. במסגרת המחקר ניתנה מנה יחידה של התרופה המחקה את ההשפעה המטבולית של ניתוח מעקף קיבה לתשעה משתתפים בריאים בגילאי […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת ותנגודת מוגברת לאינסולין עלולים להביא לעליה בסיכון לפגיעה במבנה ותפקוד הלב בצעירים עם מדד מסת גוף תקין, כאשר בנשים ההשפעה חמורה יותר מגברים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרגליקמיה ותנגודת לאינסולין הם מציבים מקדימים הופעת סוכרת מסוג 2 בצעירים ומלווים בשינויים במבנה הלב וכלי הדם, […]

  • דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת משנית להרגלי תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב בחולים עם אבנים בצינור המרה המשותף, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לבלב שומני עשוי להוות ביטוי מוקדם של תסמונת מטבולית ומלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 וממאירות לבלב. כעת הם השלימו מחקר מקרה-ביקורת בין יולי 2022 […]

  • האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    בנשים בהן נרשמה עליה גדולה יותר במשקל לאחר אבחנה של סרטן שד תועד סיכון מוגבר לתמותה עקב המחלה הממארת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-European Society for Medical Oncology.  עם זאת, הסיכון המוגבר לתמותה תקף רק בנשים עם עודף-משקל או משקל תקין טרם האבחנה ולא באלו עם השמנת-יתר לפני אבחנת ממאירות. החוקרים […]

  • משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery עולה כי צריכה רבה יותר של משקאות ממותקי־סוכר מלווה בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים. עם זאת, למרות הסיכון המוגבר, הסיכון ברמת האוכלוסייה הוא נמוך ונע סביב שלושה מקרים ל־100,000 אנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים קודמים הראו כי צריכה רבה יותר […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

    שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

    כ-18% מהחולים עם מחלת מעי דלקתית, כולל 16.3% מאלו עם מחלה לא-פעילה, ענו על הקריטריונים לאבחנה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases. בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית לא-פעילה, חרדה על-רקע תסמינים גסטרואינטסטינאליים הייתה הגורם המנבא היחיד של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה. בחולים עם מחלת […]

  • שכיחות גבוהה של סרקופניה ומצב תזונתי ירוד בנשים עם מחלת מעי דלקתית

    שכיחות גבוהה של סרקופניה ומצב תזונתי ירוד בנשים עם מחלת מעי דלקתית

    בחולים עם מחלת מעי דלקתית חוזק השריר נמוך משמעותית בהשוואה לביקורות בריאות תואמות, כאשר בנשים תועד מצב תזונתי גרוע במיוחד בכל הנוגע למסת גוף ללא שומן ומסת שריר, לצד היארעות גבוהה יותר של סרקופניה, כך מדווחים חוקרים מפולין במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת להשוואת המצב התזונתי של 80 מבוגרים עם מחלת […]

  • עליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 לאחר פעילות גופנית בחולים עם טרשת נפוצה חמורה

    עליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 לאחר פעילות גופנית בחולים עם טרשת נפוצה חמורה

    בחולים עם טרשת נפוצה זוהה קשר בין מדדי מוגבלות גבוהים יותר ובין ריכוזים נמוכים יותר של וויטמין B6; עם זאת, אימוני סיבולת הובילו לעליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 בחולים עם מוגבלות חמורה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. מדגם המחקר כלל 106 חולים עם טרשת נפוצה שלקחו חלק […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך