סדרת מקרים גדולה מצפון טקסס זיהתה עובש ביתי כגורם הפיך להתפתחות דלקת ריאות מרגישות יתר (Hypersensitivity Pneumonitis), כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת PLoS One. שינויי אקלים ודפוסי מזג אוויר קיצוני מעודדים התפתחות עובש, בעוד שהסרת העובד עשויה להביא לשיפור התוצאות.
המחקר הרטרוספקטיבי כלל 231 משתתפים (גיל ממוצע של 62.9 שנים, 40.7% גברים) עם אבחנה של Hypersensitivity Pneumonitis בין 2011 עד 2019. האבחנה של דלקת ריאות מרגישות יתר אושרה על-בסיס משלב דפוסי בדיקת HRCT, אחוז לימפוציטים בשטיפה ברונכיאלית (מעל 30%), ממצאי ביופסיה טרנסברונכיאלית ותוצאות ביופסיה ניתוחית של הריאה.
החוקרים בחנו את הרשומות הרפואיות לאישור חשיפה לעובש במקום המגורים, אספו מידע על מיקום החשיפה, משך ומאמצים להסרת העובדה במטרה להבין טוב יותר את הדפוסים וההשפעה של חשיפה לעובש ביתי.
מהנתונים עולה כי עובש ביתי זוהה כאנטיגן הגורם למחלה ב-54 חולים (23.4%) עם Hypersensitivity Pneumonitis, מהם 48 חולים (89.9%) עם דלקת ריאות פיברוטית.
בתוך הבתים, עובש נמצא בשכיחות הגבוהה ביותר ביחידות מיזוג אוויר מרכזי (22.2%), חדרי שינה (18.5%) וחדרי רחצה (16.7%). בנוסף, ב-33.3% מהחולים זוהה עובש במספר אתרים ברחבי הבית.
בקרב אלו שהסירו את העובדה, ב-12.2% תועד שיפור של למעלה מ-10% במדד Forced Vital Capacity בתוך 3-4 חודשים, ב-58.5% תפקודי הריאות נותרו יציבים ולא תועדו מקרים בהם נרשמה ירידה של למעלה מ-10% במדד FVC הצפוי.
ממצאי המחקר תומכים בחשיבות חשיפה לעובש ביתי כגורם סיכון הפיך להתפתחות Hypersensitivity Pneumonitis. עם המשך שינויי האקלים עם עליה בשכיחות סערות והצפות באזורים מסוימים, על הרופאים להקפיד על תשומת לב לנוכחות עובש והתרומה האפשרות שלו להתפתחות דלקת ריאות מרגישות יתר.
PLoS One, May 8, 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!