מחקר של אוניברסיטת תל אביב בשיתוף בית האבות “עטרת רימונים” מרשת בתי אבות “יחד” בודק האם השתתפות של קשישים עם דמנציה בפעילויות גינון עשויה לשפר איכות חיים ואי?שקט.
במהלך החודשים ינואר מאי 2021 התקיים מחקר במסגרת החוג לריפוי בעיסוק באוניברסיטת תל אביב בשיתוף פרופ’ דבי רנד, יחד עם רעות גסנר וינוגרד, מרפאה בעיסוק מבית האבות “עטרת רימונים” בבני ברק של רשת בתי אבות “ביחד” ובמימון “מכון מינרבה לחקר בינתחומי של סוף החיים” בנושא: “יישומיות ותרומת תכנית התערבות הכוללת עיסוק בצמחים במרפסת, לשיפור התנהגות בלתי הולמת, אגיטציה ואיכות חיים בקרב אנשים עם דמנציה במחלקה סיעודית”.
במחקר, שנערך בשיתוף שירותי הריפוי בעיסוק והצוות במוסד “עטרת רימונים”, השתתפו 24 דיירי בתי אבות רשת “ביחד” מחמש מחלקות, 3 מחלקות סיעודיות ו-2 מחלקות תשושי נפש. כל המשתתפים במחקר הינם מעל גיל 60 המאובחנים עם דמנציה.
המשתתפים השתתפו ב-10 מפגשים בקבוצת גינון ועסקו במגוון פעילויות הקשורות לעולם הצומח, כגון שתילה, זריעה, הרחת צמחים, השקיה ועוד.
בסיום מפגשי המחקר, משתתפים רבים הביעו רצון להמשיך לעסוק בפעילויות גינון: “חבל שזה לא ממשיך”, “נהניתי”, “תבואי שוב, לפחות לרבע שעה”- היו בין המשפטים שנאמרו על ידי חברי הקבוצה. גם דיירים שלא נכללו במחקר אך היו עדים לפעילות במחלקה בקשו להצטרף לקבוצות, ולעתים בקשו לקבל שתיל או עציץ שנותרו בסוף המפגשים. ניכר כי העיסוק בצמחים היווה פעילות מהנה ומשמעותית לדיירים שהשתתפו במחקר, והדבר בא לידי ביטוי בשיתוף הפעולה שלהם ובדבריהם. במהלך הקבוצות המשתתפים העלו זכרונות הקשורות לעולם הצומח- חלקם שתפו בזכרונות מעבודתם כחקלאים בקיבוץ ובמושב, אחרים ספרו על הצמחים שהם או הוריהם היו מגדלים בבית, ואחרים שתפו במתכונים ובמאכלים שהיו מכינים מירקות ומצמחי תבלין שהובאו לקבוצה.
מניתוח תוצאות המחקר עלה, כי פעילות הגינון גורמת הנאה רבה לדיירים במוסד, ועל כן . הוחלט כי כדאי להפוך את פעילות הגינון לפעילות שבועית בכל מחלקות המוסד (מחלקות סיעודיות ומחלקות תשושי נפש), תוך שימוש בצמחים ובאביזרים שנרכשו במסגרת המחקר.
בספרות המקצועית קיימות עדויות המצביעות על היתרונות הרבים והתועלות הבריאותיות של השתתפות של קשישים עם דמנציה בפעילויות גינון, ביניהן : עשויה לתרום לירידה במספר הנפילות, לשיפור ההתנהגות, משפיעה לטובה על מצב הרוח, משפרת דפוסי שינה במהלך תקופת המחקר ועוד. כמו כן, שהייה בגינה מביאה להשתתפות ומוטיבציה ותורמת לתקשורת בין אישית.

סיבים תזונתיים ופחמימות באיכות-גבוהה בגיל העמידה מלווים בהזדקנות בריאה בנשים
צריכת סיבים תזונתיים ופחמימות באיכות-גבוהה בגיל העמידה מלווה בסיכוי גבוה יותר משמעותית להזדקנות בריאה בנשים, בעוד שצריכת פחמימות מעובדות לוותה בירידה בסיכויים להזדקנות בריאה, כך מדווחים חוקרים מבוסטון במאמר שפורסם כתב העת JAMA Network Open. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי התבסס על נתונים ממחקר Nurses’ Health Study בין ינואר 1984 ועד דצמבר 2016 וכללו 47,513 נשים בגיל […]
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!