Antimicrobial therapy

האם השימוש בתכשיר Tobramycin הניתן בשאיפה קשור בשרידות ממושכת בחולי CF? (מתוך כנס ה-Annual North American Cystic Fibrosis)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר הוצג ב-Annual North American Cystic Fibrosis Conference עולה כי השימוש בתכשיר Tobramycin הניתן בשאיפה קשור בשרידות ממושכת משמעותית בקרב חולים עם Cystic Fibrosis (CF).

החוקרים מדווחים כי הטיפול בתרופה היה קשור בירידה של 21% בסיכון לתמותה בשנה הקרובה. בנוסף, בהשוואה לחולים אשר מעולם לא טופלו בה, נמצא כי אלו שקיבלו את התרופה דרך קבע הראו ירידה של 36% בסיכון זה.

החוקרים מסבירים כי החיידק Pseudomonas aeroginosa (PA) הינו הפתוגן השכיח ביותר הגורם לתמותה בקרב חולי CF, והטיפול זו מוכר כגורם חשוב בשיפור התוצאות בחולים אלו. עם זאת, עד היום המחקרים בתחום התמקדו לטענתם בתוצאות קצרות הטווח של טיפול זה, כגון התפקוד הריאתי ושיעור האשפוזים, ופחות בשיעורי בתמותה.

במחקר הנוכחי, אשר מומן בידי חברת Novartis, ניתחו החוקרים מידע  ממאגר ה-Cystic Fibrosis Foundation Patient Registry בין השנים 1996 ו-2008. נתונים אודות 12,740 חולים אשר ענו לקריטריונים של טיפול ב-Tobramycin נותחו בתקופת מעקב ממוצעת של 6 שנים, במטרה להעריך את ההשפעה של הטיפול בתכשיר זה על שיעורי התמותה. החוקרים מציינים כי גיל החולים היה 22 שנים בממוצע כשענו לקריטריונים לטיפול, וכי 49.2% מהם היו נשים.

לדברי החוקרים, הקריטריונים לטיפול ב-Tobramycin כללו:

·         זיהום כרוני ב-PA, כפי שהוגדר כהיסטוריה של 4 תרביות חיוביות לכל הפחות.

·         גיל 6 שנים ומעלה.

·         תפקוד ריאתי בינוני עד קשה, אשר הוגדר כ-FEV1 בין 25-75% מהערך הצפוי באותה שנה או בשנה שקדמה לה.

בניתוח הנתונים תיקננו החוקרים לערפלנים אפשריים מרובים הקשורים בתמותה בחולי CF, לרבות גורמים סוציואקונומיים, תחלואה נלווית, תת-משקל, חומרת המחלה, זיהומים נוספים (Burkholderia cepacia, Methicillin-resistant Staphylococcus aureus) וטיפולים נוספים (Domerase alfa, תוספים פנקריאטיים, Ibuprofen במינון גבוה, והשתלה). במהלך תקופת המעקב נרשמו לדבריהם 2,538 מקרי תמותה.

החוקרים מצאו כי בקרב חולים אשר טופלו ב-Tobramycin בשנה החולפת, נרשמה עלייה של 21% בשרידות בשנה שלאחריה (OR, 0.79) בהשוואה לאלו שלא טופלו בתרופה בשנה החולפת. בנוסף, כאשר הושוו חולים אשר מעולם לא טופלו בתרופה לאלו שעשו בה שימוש ‘דרך קבע’, נצפתה עלייה של 36% בשרידות הכוללת (OR, 0.64) בקרב אלו האחרונים.

על אף שהמחקר לא מראה יותר מאשר קשר בין הטיפול ב-Tobramycin ובין שרידות, טוענים החוקרים כי ממצאיהם מעידים על כך שהשימוש בתרופה צריך להיות לכל החיים. המדובר בנטל, הם מוסיפים, אולם באם אכן מוסיף שנים לחיי המטופלים, הרי שזהו סיכון שמרבית המשפחות והקלינאים יסכימו לבטח לקבלו.

החוקרים מסבירים כי על אף שהטיפול בדרך כלל ניתן פעמיים ביום חודש-כן וחודש-לא, הרי שמשך הטיפול תלוי בשיקול הקליני. לדבריהם, עד 80% מהמתבגרים והמבוגרים עם מחלה ריאתית בינונית עד קשה עלולים לסבול מזיהום ב-Pseudomonas, ומרגע שהתגלה נדיר מאוד שמצליחים להפטר ממנו בצורה מלאה.

בחולים כאלו, מציעים החוקרים, על אף התחלת הטיפול ואף קבלת תרביות שליליות, פעמים רבות יש צורך בטיפול אחזקתי. גם כאשר מורידים את האורגניזם ואף מחסלים אותו, יתכן ויש צורך להמשיך את הטיפול על מנת לדכא התפתחות של זיהום עתידי, הם מציעים.

החוקרים מוסיפים כי מחקרים מראים כי רק כשני שליש מהחולים המתאימים לקבלת הטיפול אכן מקבלים טיפול מיטבי ב-Tobramycin בשאיפה. לדבריהם, על אף שעלויות הטיפול ותופעות הלוואי הכרוכות בו מייצגות מגבלות מינוריות בלבד, הרי שאי-הנוחות של הטיפול הינה משמעותית. משך הנבוליזציה הינו כ-10-15 דקות למנה, הם מסבירים. באנשים אשר מנהלים אורח חיים פעיל במיוחד, המנסים ללכת לעבודה או לבית הספר, ולכלול בסדר יומם טיפול לפינוי דרכי האוויר, הרי שהעול היומי של טיפולי ה-CF עלול לעבור את השעתיים ליום.

מאחר ומדובר בתרופה הניתנת השאיפה, עם ספיגה סיסטמית מועטה בלבד, הרי שתופעות הלוואי המופיעות בעקבות שימוש ב-Tobramycin נחשבות למינימליות, על אף שבדיקות סקר שגרתיות לטיניטוס ומעקב אחר התפקוד הכלייתי מומלצים.

באשר לעלות הטיפול, החוקרים טוענים כי בניסיונם הקליני טרם נתקלו במקרים של סירוב לשלם מצד חברות הביטוח הרפואי. עלותו של קורס טיפול אחד בן 28 יום של Tobramycin בשאיפה עומד על 4,103.39 דולרים, על פי דובר של החברה המייצרת, וחולים עשויים להתאים לסיוע בהקשר זה מטעם תוכנית תמיכה של החברה.

מומחה בתחום אשר נתבקש להגיב לפרסום הדברים טוען כי ממצאי המחקר תומכים בפילוסופיה הנוכחית לפיה יש לתת טיפול אנטיביוטי מדכא  לכל החיים. על אף שמדובר במחקר רטרוספקטיבי, הוא מוסיף, מחזק את אשר נראה כטיפול ארוך-טווח הנסבל היטב. ממצא זה מעודד לדבריו, מאחר ותכשירים אנטיביוטיים אחרים הניתנים כאבקה יבשה או אירוסול מצויים עדיין בפיתוח, או במקרה של Aztreonam, אושרו אך לאחרונה.

בנוסף, מציין המומחה כי המחקר הנוכחי מדגיש את החשיבות של מאגרי מידע כגון ה-Cystic Fibrosis Foundation Patient Registry המאפשרים לחקור אוכלוסיות חולים גדולות לאורך פרק זמן של שנים רבות.

מתוך כנס הAnnual North American Cystic Fibrosis Conference אשר נערך בחודש אוקטובר 2010.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול-עצמי כנגד מיגרנה

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול-עצמי כנגד מיגרנה

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר תרופה למיגרנה במתן-עצמי, המספקת אפשרות טיפול מהירה ונוחה יותר לחולים עם מיגרנה. הטיפול ניתן באמצעות מזרק אוטומטי, המספק מנה יחידה של Dihydroergotamine Mesylate ומאושר לטיפול במקרים אקוטיים של מיגרנה וכאב חמור חד-צדדי בראש משנית לכאבי ראש מקבצי במבוגרים. המומחים מסבירים כי מיגרנה מתאפיינת בהתקפים חוזרים של […]

  • סיכון גבוה ל-Staphylococcus aureus בתינוקות במשקל לידה נמוך מאוד

    סיכון גבוה ל-Staphylococcus aureus בתינוקות במשקל לידה נמוך מאוד

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי הופעה מאוחרת של זיהום פולשני ב- Staphylococcus aureusתועדה בחלק נכבד מהתינוקות המאושפזים ביחידת טיפול נמרץ ביילודים, כאשר באלו במשקל לידה נמוך מאוד (פחות מ-1500 גרם) תועדה היארעות הרבה יותר גבוהה בהשוואה לאלו במשקל לידה של 1500 גרם ומעלה. מחקר העוקבה […]

  • חיסון חדש כנגד מחלת ליים יעיל בקבוצות גיל שונות

    חיסון חדש כנגד מחלת ליים יעיל בקבוצות גיל שונות

    חיסון ניסיוני כנגד מחלת ליים  (Lyme Borreliosis), VLA15, נמצא בטוח, נסבל היטב ואימונוגני במטופלים בגילאי 5-65 שנים, כאשר בילדים ומתבגרים תועדו תגובות משמעותיות יותר מאשר במבוגרים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Infectious Diseases. החוקרים בחנו את הבטיחות והאימונוגניות של החיסון הניסיוני VLA15, אשר ניתן במשטרי חיסון שונים, במסגרת מחקר בשלב 2 שנערך […]

  • קנאביס רפואי מלווה בשיפור בכאב, עייפות ואיכות חיים בחולים עם מחלות כרוניות

    קנאביס רפואי מלווה בשיפור בכאב, עייפות ואיכות חיים בחולים עם מחלות כרוניות

    שימוש בקנאביס רפואי לווה בשיפור משמעותי באיכות החיים הקשורה לבריאות בקרב חולים עם מחלות כרוניות, לרבות הקלה בכאב כרוני, עייפות, הפרעות שינה, חרדה ודיכאון – כך עולה ממחקר פרוספקטיבי רחב היקף שפורסם בכתב העת PLoS One. מחקר QUEST הינו מחקר פרוספקטיבי, רב-מרכזי, שכלל 2000 מבוגרים (גיל ממוצע של 50 שנים, 63% נשים) עם מחלות כרוניות […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את אישור מתן Roflumilast לטיפול בפסוריאזיס של הקרקפת והגוף

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את אישור מתן Roflumilast לטיפול בפסוריאזיס של הקרקפת והגוף

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב-Roflumilast, מעכב PDE-4, לטיפול בפסוריאזיס רובדית של הקרקפת והגוף במבוגרים ומתבגרים בגילאי 12 שנים ומעלה. הקרם בריכוז 0.3% מאושר כטיפול מקומי לפסוריאזיס רובדית במבוגרים וילדים בגילאי 6 שנים ומעלה. קרם Roflumilast בריכוז 0.15% אושר לטיפול באטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית באותה אוכלוסייה. האישור הנוכחי מבוסס […]

  • מתן Pentoxifylline אינו-יעיל כנגד דלקת כבד על-רקע אלכוהול עם נזק כלייתי חד

    מתן Pentoxifylline אינו-יעיל כנגד דלקת כבד על-רקע אלכוהול עם נזק כלייתי חד

    במאמר שפורסם בכתב העת eGastroenterology מדווחים חוקרים מצ’ילה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Pentoxifylline, תכשיר הפועל כמעכב TNF-Alpha, לא הביא לשיפור תוצאות ההישרדות בחולים עם דלקת כבד חמורה משנית לצריכת אלכוהול בשילוב עם נזק כלייתי חד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דלקת כבד חמורה על-רקע צריכת אלכוהול הינה מצב מסכן חיים, כאשר מתן […]

  • זיהום ב-COVID-19 מלווה בסיכון מוגבר למחלת כליות בילדים ומתבגרים

    זיהום ב-COVID-19 מלווה בסיכון מוגבר למחלת כליות בילדים ומתבגרים

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על קשר בין זיהום בנגיף קורונה ובין סיכון מוגבר למגוון סיבוכים כלייתיים, כולל הופעה חדשה של מחלת כליות כרונית והחמרת תפקוד כלייתי בצעירים מתחת לגיל 21 שנים. באלו עם מחלת כליות כרונית קודמת או נזק כלייתי חד תועד סיכון גבוה יותר לסיבוכים חמורים, כולל דיאליזה או […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Telisotuzumab לטיפול ב-NSCLC עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Telisotuzumab לטיפול ב-NSCLC עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ ל- Telisotuzumab Vedotin לטיפול בחולים עם סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) מתקדם-מקומית או גרורתי עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met לאחר טיפול סיסטמי קודם. מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר גם את בדיקת VENTANA MET (SP44) RxDx Assay של חברת רוש […]

  • טיפול ב-Amiloride אינו-נחות לעומת Spironolactone בחולים עם יתר לחץ דם עמיד

    טיפול ב-Amiloride אינו-נחות לעומת Spironolactone בחולים עם יתר לחץ דם עמיד

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMAמדווחים חוקרים מדרום קוריאה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Amiloride אינו-נחות לעומת Spironolactone בהפחתת לחץ דם בחולים עם יתר לחץ דם עמיד לטיפול, עם שיעורים דומים של השגת יעד לחץ דם סיסטולי ופרופיל בטיחות טוב יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Spironolactone הינה התרופה המועדפת לטיפול ביתר לחץ דם […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך