טיפול קרינתי מניעתי לשד הנגדי מעכב משמעותית את הופעת ממאירות בשד הנגדי בנשאיות וריאנטים פתוגניים של BRCA1/2 עם סרטן שד בשלב מוקדם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש בראשות פרופ’ אלה עברון ושותפיה מהמחלקה האונקולוגית במרכז הרפואי בקפלן, אשר פורסמו בכתב העת JAMA Oncology. שיעורי סרטן שד נגדי לאחר עשר שנים היו נמוכים יותר באלו שקיבלו טיפול קרינתי, לעומת אלו שלא קיבלו טיפול זה.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בנשים עם וריאנטים פתוגניים בגנים BRCA1/2 תועד סיכון גבוה לסרטן שד נגדי. במחקר הנוכחי הם מדווחים על התוצאות ארוכות הטווח של מחקר בשלב 2 שכלל 162 נשאיות וריאנטים פתוגניים של BRCA1/2 (גיל ממוצע של 49.7 שנים) עם סרטן שד חד-צדדי.
המשתתפות קיבלו טיפול קרינתי מניעה לשד הנגדי (קבוצת התערבות, 80 נשים) או היו תחת מעקב בלבד (קבוצת ביקורת, 82 נשים), כאשר כל המשתתפות קיבלו במקביל טיפול קרינתי לשד בו אובחן הגידול הממאיר.
לאחר 10.4 שנים, 13.8% מהנשים בזרוע ההתערבות לעומת 18.3% מאלו בקבוצת הביקורת פיתחו סרטן בשד הנגדי (p=0.24). חציון מרווח הזמן עד להופעת סרטן בשד הנגדי היה ארוך יותר משמעותית בקבוצת ההתערבות, לעומת קבוצת הביקורת (90 חודשים לעומת 40 חודשים; P<0.001).
הישנות גידול באותו שד תועדה ב-7.4% מהנשים (12 נשים), כאשר ההופעה חולקה באופן שווה בין קבוצות הטיפול (6 מקרים בכל קבוצה) לאחר חציון של 81 חודשים.
לא תועדו הבדלים משמעותיים בין שתי הקבוצות בכל הנוגע להתפתחות ממאירויות אחרות או סרטן שד גרורתי, כמו גם בשיעורי התמותה.
החוקרים מסכמים וכותבים כי למרות המחלוקת סביב גישה זו, ממצאי המחקר תומכים בתועלת האפשרית של טיפול קרינתי מונע לשד הנגדי בנשאיות BRCA, אך הם קוראים להשלים מחקרים גדולים יותר לאישור הממצאים.
JAMA Oncology, May 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!