מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי חשיפה ארוכת טווח לזיהום אוויר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של סרטן שד, כאשר הממצאים תומכים בחשיבות חשיפה לחומר חלקיקי בקוטר קטן מ-2.5 מיקרומטר.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מרבית המחקרים שפורסמו לאחרונה הציעו כי חשיפה לחומר חלקיקי עדין (חומר חלקיקי בקוטר קטן מ-2.5 מיקרומטר) מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד, אך אין עדויות רבות מאוכלוסיות מרקע אתני וגזעי שונה.
החוקרים השלימו ניתוח סטטיסטי שכלל 58,358 נשים שלקחו חלק במחקר Multiethnic Cohort Study שהיו במעקב לאורך 19.3 שנים (1993-2018) להערכת הקשר בין חשיפה לחומר חלקיקי לאורך זמן ובין הסיכון לסרטן שד פולשני (3,524 נשים) תוך תקנון למאפיינים סוציו-דמוגרפיים ואורחות חיים. ניתוח לפי תתי-קבוצות שימש להערכת ההשפעה של גזע ומוצא אתני, סטטוס קולטנים להורמונים וגורמי סיכון לסרטן שד.
מהנתונים עולה כי חשיפה לחומר חלקיקי עדין לפי נתוני לווין לוותה בהיארעות מוגברת משמעותית של סרטן שד (יחס סיכון של 1.28 לכל 10 מק"ג/מ3, רווח בר-סמך 95% של 1.08-1.51). לא תועדה עדות להטרוגניות בקשרים לפי גזע ומוצא אתני ולפי סטטוס קולטנים להורמונים. היסטוריה משפחתית של סרטן שד הדגימה עדות להטרוגניות בקשר עם חומר חלקיקי עדין.
במטה-אנליזה של המחקר הנוכחי עם עשרה מדגמי עוקבה פרוספקטיביים אחרים נמצא כי היארעות סרטן שד עלתה עם חשיפה לחומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר (יחס סיכון של 1.05 לכל עליה של 10 מק"ג/מ3, רווח בר-סמך 95% של 1.00-1.10).
החוקרים מסכמים וכותבים כי מאחר ומחצית ממקרי סרטן שד אינם מוסברים ע"י גורמי סיכון מוכרים למחלה הממארת וההיארעות ממשיכה לעלות, בפרט במדינות עם הכנסה נמוכה ובינונית, ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות בקרת חשיפה לחומר חלקיקי קטן כחלק מהמאמצים למניעת סרטן שד.
J Clin Oncol, Oct 8, 2024
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!