עודף שומן גוף בנשים לאחר-מנופאוזה מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד, כאשר מדד CUN-BAE (או Clinica Universidad de Navarra-Body Adiposity Estimator) הדגים קשר בולט יותר ממדד מסת הגוף, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Epidemiology and Community Health.
החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שכלל 1,033 נשים עם סרטן שד ו-1,143 ביקורות לאחר-מנופאוזה ממחקר MCC-Spain Study. המשתתפות היו בגילאי 20-85 שנים, מדד מסת הגוף סווג בהתאם להגדרות ארגון הבריאות העולמי ומדד CUN-BAE חושב בעזרת משוואה ספציפית וסווג לפי אחוז שומן גוף משוער: פחות מ-35%, 35-39.9%, 40-44.9% ו-45% ומעלה.
ניתוח סטטיסט שימש להערכת יחסי הסיכויים של שני המדדים (BMI ו-CUN-BAE) להערכת הסיכון לסרטן שד.
התרומה של משקל עודף לסיכון לסרטן שד עמדה על 23% כאשר מדד מסת הגוף עמד על מעל 30 ק"ג/מ2 ועל 38% כאשר מדד CUN-BAE הצביע על מעל 40% שומן גוף.
מסיווג לפי קולטנים להורמונים עלה כי הבדלים אלו בשיעור המיוחס לאוכלוסייה תוארו רק במקרים חיוביים לקולטנים להורמונים, עם נטל מיוחס של 19.9% למדד מסת גוף ושל 41.9% למדד CUN-BAE.
הקטגוריות העליונות של מדד CUN-BAE לוו בעליה בסיכון לסרטן שד לאחר מנופאוזה (יחס סיכויים של 2.13 לשומן גוף של 45% ומעלה לעומת קבוצת ייחוס של שומן גוף קטן מ-35%). לא תועדה מגמה דומה עם מדד מסת הגוף, כאשר הגרדיאנט ירד לאחר מדד מסת גוף של 35 ומעלה.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי עודף שומן גוף הינו גורם סיכון משמעותי לסרטן שד חיובי לקולטנים להורמונים בנשים לאחר-מנופאוזה. מהנתונים עולה כי תתכן תת-הערכה של ההשפעה ברמת האוכלוסייה כאשר מתבססים על מדד מסת הגוף ולכן מומלץ שימוש במדד מדויק יותר להערכת שומן גוף, דוגמת CUN-BAE.
Journal of Epidemiology and Community Health
לידיעה במדסקייפ
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!