ההשערה הרווחת היא כי מסנני קרינה בעלי מקדם הגנה גבוה מעודדים ומגבירים את החשיפה לשמש, ולכן מגבירים את הסיכון לסרטן עור. במחקר חדש בדקו את ההשפעה של ההגנה עצמה (Sun Protection Factor) ואת האינפורמציה אודות ההגנה (תווית) על הרגלי החשיפה לשמש.
החוקרים עקבו אחר 367 נבדקים בריאים, במהלך השבוע הראשון לחופשתם בארבע אתרי תיירות בצרפת במהלך קיץ 2001. החוקרים סיפקו קרם הגנה באופן חופשי וחילקו את הנבדקים לשלוש קבוצות:
· קרם הגנה בעל SPF=40 ותווית "High Protection"
· קרם הגנה בעל SPF=40 ותווית "Basic Protection"
· קרם הגנה בעל SPF=12 ותווית "Basic Protection"
מסיבות אתיות לא היתה קבוצה שקיבלה קרם הגנה בעל SPF=12 ותויות "High Protection".
הנבדקים לא היו מודעים למטרת המחקר ולא ידעו את ערכי SPF.
המדד שנבחר היה משך זמן החשיפה לשמש במהלך שבוע . מדדים נוספים כללו הופעת כוויות שמש וכמות קרם הגנה שנצרך. החוקרים העריכו בנפרד את השפעת SPF והשפעת התווית.
מתוצאות המחקר עולה כי הנבדקים בקבוצה שטופלה ב-SPF גבוה לא נחשפו יותר לשמש (12.9 ± 7.2 h/wk בקבוצת High-SPF,מול 14.6 ± 6.7 h/wk בקבוצת Low-SPF, P=0.06).
לתווית "High Protection" או "Low Protection" לא היתה כך השפעה על תוצאות המחקר.
לסיכום, החוקרים טוענים כי באוכלוסיה הבוגרת, SPF גבוה אינו משפיע על משך זמן החשיפה לשמש ומספק הגנה טובה יותר מפני כוויות שמש. למרות שבאוכלוסיות מסוימות SPF גבוה עשוי לעודד את משך זמן החשיפה לשמש, לא ניתן להתייחס לאפקט זה כתופעת לוואי אוניברסלית של קרם הגנה בעל SPF גבוה.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!